Nyheter

Tränarintervjuer 30/5 – söndagstävlingar på Göteborg Galopp

Publicerad
Det blir inget V64-spel denna söndag men utmaningarna är ändå svåra och sätter du V4:an och/eller V5:an kan du bli rikligt belönad. Självklart finns det gott om andra spelalternativ när Göteborg Galopp arrangerar sin andra tävlingsdag för året och vi önskar lycka till med ”liret”.
vednsjabwn0svmjltng
Sarookh och Oliwer Wilson är samspelta. Blir det en ny seger i V4-3 / V5-1? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Göteborg Galopp lopp 1, 1600 meter gräs

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Vi har tippat loppet som är det 100:e amatörloppet sedan Göteborg Galopp invigdes den 13 juli 2002. Hans och Ylva Engblom skänker ett hederspris till segrande hästens ryttare. 

7 Zingaro Boy – 12 Hawthorn – 6 Roman King Outs: 10 Martin

Loppet är svårtippat och det vimlar av segeraspiranter. Kate Alvesparr rider med stort självförtroende och Peter Jardby har stallformen på topp. Teamet kommer med Zingaro Boy (7) som, precis som tränare Jardby förvarnat om innan, behövde loppet senast. Även om 1400 meter troligtvis är en bättre distans så ska 1600 meter fungera. Spets och slut? Hawthorn (12) satt fast med allt kvar senast och tränare Osberg berättade för oss att han var helt obrukad. Viktläget är intressant och hästen trivs på Göteborg Galopp. Roman King (6) rids av sin tränare och Tina Henriksson behöver ingen närmare prestation. Alla vet vad hon kan i sadeln och Roman King älskar banan och var duktig senast, trots den blygsamma placeringen. Stor vinstchans. Martin (10) rids också av sin tränare och Sofia Presits behöver inte heller någon närmare prestation. Det är debut på gräs men den vida svängen lär passa långgalopperande Martin bra – likaså det yttre startspåret. En otroligt spännande start. Kapacitetsmässigt är ingen bättre i fältet. Om redaktionen haft vetskap att han hanterar gräset så hade förstatipset varit givet men nu får ekipaget nöja sig med att vara en outsider. Isidor Almqvist (9) vet var mållinjen ligger och Therese Juneskans har gjort ett strålande tränarjobb med valacken. Spirit River (5) och Elin Ahlin är samspelta. Tränare Schillström har form på stallet och är uppåt inför den här starten. Viktläget är intressant. Kan inte räknas bort här. Khurshed (2) vann senast. Rainbird (11) är en komplicerad herre men om han fungerar i lopp kan han bara vara bäst här. Han tränar riktigt bra hemma.  House Deposit (1) vann ett amatörlopp på Bro Park och gav ridande Emelie Persson hennes första seger. Tar de andra raka tillsammans av bara farten? Lemon Smile (4) går förvisso med ett kilos övervikt men det är champion Hanna Nimåker som rider och stallet tror att det finns en chans här. My Cup Of Tea (8) gillar distans och underlag men går med en del övervikt. Ingen är chanslös på pappret. Det blir sevärt när historia ska skrivas. Honey´s Delight (3) var grym i årsdebuten, men sämre gången efter. Står rätt tufft till, men har visst skrällchans med klaff.

V4-1 Göteborg Galopp lopp 2, 1600 meter gräs

Överst i rankingen hamnar Iron Butterfly (1) som kommer från seger i debuten som tvååring. 

Iron Butterfly (1) är ett kapabelt sto som gjorde det fint och visade bra uppfattning i sin tävlingsdebut. Hon har tränat som hon ska inför detta, men nu är det gräs vilket är första gången för henne. Känslan är att det ska fungera väl och att det är upp i distans är inget problem. Jag måste tro på bra vinstchans, säger Niels Petersen.

Kahlil De Burca startar två hästar och det är inte givet vem av dem som är först över mållinjen. 

–Det kan vara svårt att veta om Freya Lucy (2) står distansen eller om vi ska ska gå tillbaka till sprint. Vi behöver se det här loppet för att utvärdera om vi ska fortsatta på distansen och eventuellt sikta mot Norskt 1000 Guineas. Min instinkt säger mig att vi kommer att behöva gå tillbaka mot sprinterdistanser. Dancing Rock (3) är en svår häst att hålla fräsch och det har tagit tid. Hon är en gräshäst men gjorde ett bra lopp i november på dirttrack även om det märktes att hon inte hanterade underlaget. Vi får satsa på gräslopp. Hon är inte anmäld i några större lopp. Vi tycker mycket om henne och distansen passar. 

Alderaan (4) var jag väldigt nöjd med senast. Vi provar att gå ut här och sedan siktar vi mot Bro Park. Vi får se om det blir ”1000 Guineas” eller om det blir ”Consolation” men vi vill självklart vara med i huvudloppet. Vi har en bra häst, säger Roger Osberg. 

Apple Valley (6) gjorde ett bra lopp senast, men hon saknade lite rutin och styrka för att kunna vinna. Som jag sagt innan tror jag att hon är en gräshäst och det står fast tills motsatsen är bevisad. Det är täta starter och alltid lite vanskligt att resa med en så orutinerad häst. Jag har inte "tryckt på henne i träning” inför den här starten, men hon mår bra för dagen. Jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp om det fungerar med resan. Hon är en stabil typ så resan bör gå bra. Om hon vinner eller inte vet jag inte, men jag är optimistisk, varnar Henrik Engblom. 

Roy Arne Kvisla kommer med två hästar. 

Prima Kalejs (8) tränar bra och ser fin ut. Det här blev ett tufft lopp men hon måste leverera om hon ska vara med i storloppscirkusen. Jag tror det är negativt om det blir en tung bana. Ithaca (9) har jag hela tiden velat starta på gräs. Hon ska fungera på distansen och är redo. Det är förvisso årsdebut för bägge, men de är lätta i typen och kan nog prestera direkt om de har kapaciteten för det. 

Willow It Is (10) är en okej typ med lopp i kroppen, men det här ser ut som en tuff uppgift. Är vi med på trippeln är jag nöjd, säger Cathrine Erichsen.

Tequila Mack (5) och Would He (7) är strukna. 

V4-2 Göteborg Galopp lopp 3, 1200 meter gräs

Vi rankar Close To Perfect (11) överst men loppet ser tajt och jämnt ut på förhand. 

Close To Perfect (11) är en stor och tung häst - långgalopperad och fin. Han fick ett för honom passande startspår och han rätt kvick ut från boxarna. Det här blir ett spännande test, men visst är det så att distansen kan vara i kortaste laget. Om allt fungerar som det ska måste min häst ses med väldigt bra vinstchans. Överpace vore ett plus, säger Cathrine Erichsen.

Appelbloom (1) tränar bra för stunden. Hoven, som hon fick strykas för senast, ser fin ut nu. Hon har spår ett igen och jag är jättenöjd om hon är bland de tre. Jag vill att hon ska få en bra upplevelse och det här är en enklare uppgift jämfört med hur maidenloppen ser ut den här årstiden. Vi åker på lördag. Hon borde kunna vinna, men behöver rutin. Hon är lite ”het på gröten”, Får hon en bra resa så kan det gå. Jag är dock nöjd med en bra placering, hälsar Nathalie Wiklund. 

Quebello (2) är en väldigt fin häst. 1200 meter är i kortaste laget för honom, men han kan kanske hantera det ändå i den här klassen? Cathrine Erichsens Close To Perfect är väl det största hotet ihop med Ruby Dream. Jag hoppas att han får en fin resa och en bra upplevelse. Han är inte utan chans av träningsrundorna att döma, varnar Tobias Hellgren. 

Yalla Yalla (4) gick ett godkänt kval och har arbetat på bra i ett längre jobb efter det. Hade det varit ett maidenlopp på 1200 meter mot bara treåringar så hade jag trott på bra chans. Jag tycker att det kan vara tufft för en treåring första gången ut mot äldre. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp men vill inte sticka ut hakan. Är han bland de tre så gör han det han ska. Pälsen är inte ”helt sommarpäls än” så jag tror han kommer gå framåt med detta lopp, säger Henrik Engblom.

–Vi åker upp förutsättningslöst med bägge våra hästar till Göteborg denna dag så får vi se hur det går. Cheese Cake (6) senaste lopp på Klampenborg blev inget riktigt lopp för henne då hon blev trampad på framsidan på hoven och då sa hon ”nej tack” den dagen. Hon var obrukad efteråt. Hon mår bra och jobbar på som vanligt i träning, hälsar Thomas Christensen. 

Ruby Dream (7) tror jag inte riktigt räcker till här, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen som också sitter upp i sadeln. 

–För Giant Sally (9) skulle en tung bana vara en nackdel. Det ska bli intressant att se henne på gräset, berättar Jan-Erik Pettersson. 

Stick Together (10) har gjort det godkänt i sina två starter. Jag vill se honom på gräset och han är framsatt av träningen att döma. Han är fortfarande väldigt valpig så jag sätter på blinkers nu. Det känns som att det ”brinner lite” och närmar sig angående segerchansen, varnar Roy Arne Kvisla. 

–För Teerex (12) tycker jag personligen att det ser lite tuffare ut nu än förra gången. Det är sex andra hästar med utan formtal som är svårvärderade. I förra loppet hade han kunnat vinna utan störningar så jag är nöjd med hans förra start. Faktum är att han blev allvarligt störd tre gånger förra gången. Först i starten samt två gånger på upploppet. Förut har han varit entaktad men nu tände han om två gånger vilket var positivt att se. Rebecca (Stålhandske) ”gjorde jobbet bra” senast och det gav utdelning också. Spåret är okej. Det är positivt att vi har fyra kilo av. Det är svårt att sia om segerchansen, säger Göran Schillström. 

Amaretto (5) är struken. 

V4-3 / V5-1 Göteborg Galopp lopp 4, 1200 meter gräs

Vilket härligt sprinterlopp det här är. Sarookh (6) kommer ut på sitt favoritunderlag och har årsdebuten avklarad. 

Sarookh (6) var jag mer än nöjd med i första starten för året senast - speciellt med tanke på underlaget och distansen den dagen. Han är klart framsatt till detta och trivs förträffligt med Oliver Wilson i sadeln. Gräset i Göteborg ska inte vara något minus och en bana åt det snabbare hållet vore ett plus. Mycket bra vinstchans, säger Jessica Long.

– Madi Banja (1) springer ”mest runt och lallar” hemma i träning och behöver några lopp för att komma i form. (Elione) Chaves tyckte han tappade för mycket i början och runt svängen i årsdebuten men kom igång bra på upploppet. Han behöver höja sig för att kunna försvara  sitt formtal och jag tror han är ”maxad”, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen som också rider.  

Ramone (2) är väl förberedd inför comebacken och känslan är att hon kommer gå bra. Startspåret är perfekt och hon går ju alltid fint i Göteborg. Det här är dock ett riktigt tufft test med vikten och det är ett par vassa emot. Jag är nöjd om hon är med på trippeln, säger Niels Petersen.

– Lushes Lashes (3) är ett oskrivet kort i Göteborg. Banan borde passa henne. Hon är allround av sig och jag tror på en bra insats. Numera har alla pusselbitar fallit på plats för henne och hon är okänslig för positioner och löpningsförlopp, berättar Roy Arne Kvisla.  

–För Tigerwolf (4) blev det här är ett väldigt tufft lopp på pappret. Han var jättefin i årsdebuten som han vann. Jag har alltid sagt att det är en gräshäst men de tre segrarna han har är tagna på dirttrack så jag kanske får ta tillbaka det. Han har inte rest sedan han kom till Sverige. Det är svårt att uttala sig om chansen då det finns några frågetecken men det är klart man hoppas att han är bland de tre-fyra. Han mår bra. Vi åker på lördag kväll. 

Fiftyshadesfreed (5) visade 80–81 i formtal i årsdebuten och det är vad han gjort i tidigare årsdebuter också. När han sedan gått ut och gjort sitt första gräslopp för säsongen har han visat 88–89. Han har alltså varit nio kilo bättre än i första starten över 1400-1600 meter. Nu är det 1200 meter och den distansen är lite i kortaste laget. Det är lite unikt att en tioåring visar 90 kilo och det kan man egentligen inte begära att han ska klara. På plussidan är att flera av konkurrenterna är rankade ”all time high”. Frågan är om de kan motsvara sina tal? Kan de det? Han gick ett jobb i torsdags på ”Sibiriens strand (Ängelholm)”. Han bestämde farten och det var ganska lugnt tempo två gånger 1600 meter. Han går ute i hage åtta till nio timmar om dagen, hälsar Lennart Jarvén. 

Shantou (7) har varit startklar länge, men av självklara skäl har hon inte kunnat starta. Hon trivs med ryttarinnan som verkligen är i flytet för dagen och den korta distansen är perfekt. Shantou har aldrig vunnit i Göteborg, men alltid gått bra så banan är inget bekymmer. Det ska vara bra segerchans för min häst som efter detta går mot sprintloppet på Stockholm Stora-dagen, säger Cathrine Erichsen.

V4-4 / V5-2 Göteborg Galopp lopp 5, 2200 meter gräs

Överst i rankingen hamnar Millie Grazie (5) som nu börjar bli välbekant med banan efter två raka starter. 

Millie Grazie (5) gjorde det klart bra senast, men det var ju ingen ”pace” i loppet så hon fick nöja sig med tredjeplatsen. Hon ser väldigt fin ut i träning inför detta och är framsatt med loppet i kroppen. Jag tror att det är dags för livets första seger nu, säger Cathrine Erichsen.

Hopespringseternal (1) kommer för första gången i hans karriär tillbaka till en bana som han varit på tidigare och det blir en positiv upplevelse för honom. Han skulle nog uppskatta om det fortsatte regna och banan blev åt det tyngre hållet. Jag tycker att han gått framåt och har viss chans, varnar Tobias Hellgren. 

Scytale (2) gjorde det superbra senast och jag var jättenöjd med henne. Det är en ny distans nu och jag tror att vi får vara nöjda med pengar, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen som också rider.  

Dichotomy (3) är en trevlig häst. Kvalet är bara ”en del i läroprocessen” för våra hästar så det kan vi bortse från. Det finns frågetecken för distansen. Han är rejält “fit” och redo att starta. Om det går dåligt så kan det bero på att han inte står distansen. Han är en gräshäst utifrån vad jag kan bedöma och vi gillar honom, berättar Kahlil De Burca. 

Tränare Roy Arne Kvisla kommer med två hästar. 

Red Coultish (4) tappade en sko senast och blev stressad över den korta distansen. Jacob (Johansen) tyckte det var alldeles för kort med 1400 meter och vi provar med 2200 meter. Jag tycker det känns bra nu med distansen och hon fungerade att resa och övernatta med senast. Hon har i vart fall en start i kroppen så hon borde ha bäst chans av våra två. Inviting Rose (7) har vi har varit lite besvikna på i hennes dirttrackstarter men de gjordes mer för att få igång henne. Hon är ett stort treårigt sto som behövt mycket tid. Distans och underlag ska vara idealiskt nu. Vi åker på lördag eftermiddag.  

Jessica Long startar också två hästar. 

Fox Eye (6) har gjort två starter i år och kanske inte glänst, men gått full anständigt. Nu är det 600 meter längre distans och det ser jag som ett stort plus för honom. Definitivt en av de som kan vinna loppet. Xcel (10) gjorde det fin över den här distansen i Göteborg senast och rimligtvis är han ännu vassare den här gången. Startspåret spelar ingen roll över distansen. Jag tror att Xcel är med och krigar väldigt långt framme, säger Jessica Long.

– För The Skimmer (8) är det första gången han får distans och det är det jag väntat på hela tiden. Som jag sade inför förra starten blåste han tom sista biten och behövde loppet. 2200 meter är hans melodi och han kommer att galoppera in sig på ett helt annat sätt. Scytale blir en tuff motståndare med tanke på det hon visade i senaste starten. Martin (Rodriguez) fungerar på hästen och han har gjort två bra lopp för honom. Han tar sig för varje dag som går och blir finare och finare. Han kommer att bli lite bortglömd men jag har stora förhoppningar att han ska kunna gå bra här. Banan kommer att vara passande, tror jag. Han är känslig om han inte får fäste men torkar banan upp så är det ett stort plus, varnar Henrik Engblom. 

– Rhubarb Ripple (9) fick mjölksyra sista hundra och stannade senast. Hon ska ha gått fram med det loppet. Det här ser väldigt jämnt ut på förhand, men hon ska kunna vara med och slåss om pengar. Hon kan vinna om allt klaffar, berättar Roger Osberg. 

V5-3 / V3-1 Göteborg Galopp lopp 6, 2200 meter gräs

Nyhavn (2) har varit riktigt bra under lång tid nu och vi rankar det treåriga stoet först. 

– Nyhavn (2) mår och tränar bra. Det är första gången på gräset för henne i min träning men hon har testat det förut (trea i debuten den 27 augusti 2020 på Klampenborg. Reds.anm.). Jag tror hon fungerar på gräs och gillar hon gräset så tror jag att hon kommer att göra ett bra lopp, säger Ricardo Ramallo.  

– Hotcake (1) har inte varit på gräset sedan 2019. Hon mår bra och jobbar på som vanligt men vi tar den här resan förutsättningslöst. Hon måste få gå på speed från 1000 meter och hem, berättarThomas Christensen. 

– Mukhateer (3) har ett bättre startspår den här gången och är på väg mot formen. Han är lite entaktad av sig och fick lite dryga spår senast i kurvan där det var väldigt tung bana. Jag tror banan blir optimal för honom och för de flesta andra på söndag om man skall tro väderleksprognoserna. Han känns fin men är inte formtoppad på något sätt. Han visar löpglädje i loppen och jag är lite optimistisk, hälsar Sophia Andersson.  

Annette Stjernstrand tar ut en trio. 

Chilterns (5) rids av Nora Hagelund-Holm och hon gör det alltid superbra. Han fick väl inget optimalt lopp senast. Går fint i träning hemma och gillar Göteborg. Har gått bra med höga vikter förut. Han behöver få ett lopp på väntan. See You Soon (6) var jag väldigt nöjd med senast. Han känns fin hemma i träningen och gillar också Göteborg. Han är en stor häst som inte besväras av att gå med högre vikt, men nu får han ändå tre kilo av. History Hill (9) har gjort det jättebra och tagit två raka. Nu går hon upp i klass lite och vi hoppas på en mindre peng här. Hon har fått sina mjuka banor vid segrarna och en snabb bana är ingen fördel, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.

Mouli Wildrose (7) gick bra på lång distans förra året men det här är första starten för året så jag ligger lågt, hälsar Jan-Erik Pettersson. 

Queen Of Skara (8) såg mycket finare ut efter loppet än innan senast. Hon gjorde det bra och är råstark. Hon går nu med åtta kilo mer på ryggen men det är lite sämre klass också. Hon har tagit loppet jättebra och uppgiften ser bra ut. Det är alltid svårt när de är entaktade som hon är då de blir sårbara. Hon kommer att göra en bra insats så får vi se, säger Henrik Engblom.

Celebrate Me (4) är struken. 

V5-4 / V3-2 Göteborg Galopp lopp 7, 1600 meter gräs

Två hästar sticker ut i ett trevligt lopp för de arabiska fullbloden. Vi rankar CR Yaqzhaan (7) först. 

–Senast hade CR Yaqzhaan (7) lite trafikproblem, men distansen var också lite för kort. Nu är det 400 meter längre och det gillar vi. Vi hoppas på fäste då han hade problem med det förra gången. Han var superpigg efter loppet och kunde gått ett lopp till. Gör han det bra på söndag så siktar vi på ”Watbha” (Wathba Stallions Cup (Gr3PA). Reds.anm.) på Nationaldagen, berättar Marie Cederbom. 

Camilla Nilsson startar två hästar i loppet. 

Katyusha (3) var lite bättre i det sista träningsjobbet men det här blir ändå ett tufft lopp. Cornelia Hartsmar får prova här igen och jag tror att det kan fungera bra mellan dem (en start tidigare tillsammans och de blev trea den 7 augusti 2019 på Bro Park. Reds. anm.). Jag hoppas att hon är bland de fem. Distansen passar Pharitz Dahhia (8) lite bättre den här gången. Det gick lite för fort senast och hon kunde inte riktigt hänga med på slutet. Den här gången sätter jag på blinkers då det varit lite vingligt och hon behöver skärpas upp. Ett halvt kilos övervikt spelar ingen roll. Jag hoppas att hon är bland de tre-fyra igen.

Kasam (4) är ute för att få ett lopp i kroppen. Han har absolut utvecklats under vintern sedan förra året och är inte så dålig som resultatraden säger. Han är dock inte med i någon segerstrid på söndag. Han behöver också längre distans, berättar Susanne Sivrup-Rosenqvist.  

Roslyn (5) jobbar på att hitta formen. Hon har fått tre lopp i kroppen och någon gång gör de loppen kanske nytta? Jag var inte nöjd med det senaste loppet men det går i rätt riktning. Hon är nog bättre på 1200 meter än söndagens 1600 meter, säger Maria Hagman-Eriksson.  

Vi har inte lyckats att nå Annika Sjökvist angående Highland Queen (1)

Goldbert Z (9) och Ganjer (12) är strukna. 

V5-5 / V3-3 Göteborg Galopp lopp 8, 3400 meter gräs – häck

Förstahäst och vårt förslag till singelstreck heter Liars Corner (2)

Liars Corner (2) tar ett steg upp i klass. Tinolo slog en av mina i Norge (Trautmann Reds.anm.) förra året men Liars Corner är bättre än honom. Tinolo är ändå värsta motståndet på pappret. Den som slår oss kommer att duga långt i Skandinavien. Det här är förberedelseloppet till Champion Hurdle på Strömsholm dit vi går om han vinner. Oavsett siktar vi mot Strömsholm och GN-dagen. Han har en bra chans, berättar Kahlil De Burca. 

Tinolo (1) har blivit större och starkare till den här säsongen - han ser verkligen fin ut i kroppen. Vi kommer att ha honom på både den släta banan och över hinder i år. Tinolo behöver dock det här loppet och ska inte vara något för spelarna, säger Cathrine Erichsen.

– Arctic Waltz (4) är svårbedömd i sig. Jag tror inte han vinner då han möter Tinolo och Liars Corner. Jag var ganska nöjd med honom förra gången då han hoppade bättre än förut men han ligger på för mycket i början och ”pullar” bort sig. Vi har lite att fundera på avseende hur han rids och vi funderar på att kanske skifta bett. Han gillar inte när det blir tungt. Han har bara gått tre häcklopp i karriären så vi får inte ha för stora krav ännu. Han håller på att lära sig, hälsar Karen Kuszli.

– Lady In Focus (6) är enbart ute för att få ett lopp i kroppen. Vi har ju inte kunnat hoppträna utomhus så mycket i år som jag velat. Hon tränade på häckarna den 19 maj på Bro Park och då var hon godkänd. Jag har inga segerförhoppningar här. Vi satsar på maidenloppen till hösten med henne, säger Kim Stern.