Nyheter

Vem vinner V64-inledningen?

Publicerad
De arabiska fullbloden inleder V64-kupongen denna söndag och loppet heter Romele Araber Mile. Som namnet antyder så går loppet över 1600 meter och det är Jägersro Galopps DT-bana som gäller. En av huvudpersonerna i det här loppet är den före detta VM- och landslagsryttaren i distans – Terese Compier. Hon tog ut sin licens 2021 och hon tränar den comebackande talangen Tom Jakbar som står riktigt bra till för seger om luften räcker till.
hyaztjamadsurnuch18
Tom Jakbar med Angelika Berg ombord är på väg till vinnarcirkeln tillsammans med tränaren och ägaren Terese Compier. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Hon tränar sina hästar i Järlåsa och vintern har varit bra för både hästar och människor. 

– Vi har haft bra träningsförhållanden med ganska mycket snö hemma. Hästarna har har fått gå “djupsandträning”, fast i snö då. De har fått mycket styrketräning. Vi började åka in till Bro Park i mars först då vi har kunnat träna bra hemma, säger Terese och fortsätter: 

–  Jag har haft licensen i tre år nu. Det första året köpte jag köpt lite unghästar och tävlade med min utställningsarab Schacaroll för att lära mig hur saker fungerade, sedan har det blivit lite mer sedan 2022. 

Känns orten Järlåsa igen? Det är där den mångåriga championtränaren Maria Hagman-Eriksson håller till. Hon har för en gångs skull inte en starthäst på söndag, vilket är ytterst ovanligt. 

Både Tom Jakbar och CR Nazrullah köptes alltså in av Terese under det första året och bägge startade som treåringar. Hon red VM i distansritt redan som 17-åring och har tävlat för det svenska landslaget så det här med att tävla på högsta nivå, och vad som krävs för det, kan hon sannerligen. 

På söndag är det dags för säsongstart för de två hästar som finns på träningslistan just nu (en tredje, nyförvärvet Coup De Chance från Camilla Nilsson, är på väg in i träning också). 

2 Tom Jakbar brukar resa bra, men har aldrig rest så här långt. Vi åker dagen innan. Resan till Göteborg Galopp förra året gick jättebra, men det visade sig efteråt att han hade en knäledsinflammation så han presterade inte som förväntat. Det var lite synd. Han är ”fenomenal” på att göra sig illa i hagen för han är så otålig och har varit borta länge. Det var ett fäste i lårmuskeln som gick sönder, men inte helt av. Det positiva var dock att det var en muskelskada. Jag hoppas verkligen att han ska komma tillbaka efter sin skada och att han håller – han har verkligen fått tid på sig. Han springer ifrån min andra (CR Nazrullah) hur lätt som helst. Han tränar oftast själv och har tränat mycket styrka i snön sedan jul. Det är ett väldigt bra lopp för honom om han bara kommer ihåg vad han ska göra – jag har aldrig haft en så svår häst. Vi kastrerade honom för nästan ett år sedan för att han skulle komma till sans, men det är ingen skillnad och det var synd vi gjorde det. Han var nyligen inne på Bro Park och gick ett jobb med CR Nazrullah – han sprang av bra från boxarna och gick väldigt fint. Han har Angelika (Berg) i sadeln som han är van vid från lopp och träning och jag hoppas att hon ska få fart på honom. Tanken var inte att han skulle startat, men det var så få anmälda så vi tar ut honom och både jag och Angelika var överens om det. Jag är lite försiktig med mina hästar så jag hade helst velat ge honom några fler jobb, men han känns väldigt fin. Han gillar att bli jagad och att gå i ledningen även om jag är lite orolig för att han blir för pigg från början och att han sticker. Han är så fruktansvärt stark så han är rätt svår att hålla även för en vältränad jockey. Han går bäst på dirttrack. Av det vi sett hittills så är inte gräs hans grej, men det kan ju ändra sig. Han är verkligen en joker/gambler och det beror på vilket humör han är på. Han är bästa chansen av mina.

5 CR Nazrullah har tränat bra och med andra hästar, bland annat Tom Jakbar, LS Max Factor och Moulaan AD. Han är en sprinter, tror jag, så det är egentligen för långt för honom, men det är inte så många lopp att välja på. Jag hoppas att han kan gå bättre över 1200 meter på gräset i Göteborg, avslutar Terese Compier. 

Camilla Nilsson har inlett säsongen på bästa sätt

Det blev seger direkt i onsdags för stallets No Risk No Reward och en tredjeplats för Hazard De Faust så formen verkar sitta där. I veckan gjorde redaktionen en längre intervju med henne om veckans chanser och i torsdags så ringde vi upp och stämde av läget för söndagens starthästar. 

undefined

Pharitz Dahhia i vinnarcirkeln på Bro Park i oktober 2023. Per-Anders Gråberg red. Till höger en glad Camilla Nilsson. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

3 Pharitz Dahhia gör det hon ska i träningen och är en ärlig häst. Hon står bra till här. Värsta motståndet kommer från Tom Jakbar och LS Max Factor har gått bra på Jägersro Galopp. Hon fungerar bäst med blinkers som hon bär igen. Hon var sällskap (följehäst) åt Topline i kvalloppet och det blev som ett bra jobb för henne. Hon såg väldigt fin ut i kvalet och hon tränade också i måndags inne på banan och är i ordning. Hon tycker det är kul att tävla. Hon ska ligga på rulle och komma på speed. Hon är min bästa chans, säger Camilla Nilsson och fortsätter: 

4 Topline kommer nog bli bra på sikt, men är fortfarande grön och behöver rutin. Han tittar mycket på olika saker och är lite ofokuserad. Vi väntar dock med utrustningsjusteringar på honom. Han gick med järnskor i kvalet och har tagit det bra. Han ska ut och lära sig. Han är inte vässad för detta, men kan ta pengar.

Två starka vinstbud

Utöver Terese Compiers och Camilla Nilssons adepter kommer två riktigt farliga hästar till start. 

6 Highland Queen vann motsvarande lopp förra året och det här genomärliga stoet i regi Bodil Blomqvist räknas tidigt igen – hon har varit bland de tre bästa i 22 av 37 starter. Tvåa i nämnda lopp var 1 LS Max Factor, men han står inte lika bra till i år. Dock, han trivs på banan, vilket han med emfas visade i oktober samma år, och är en riktig luring ändå här med två kilo av. Stall Johanna Ericsson öppnade också upp säsongen fint i onsdags med två andraplatser på två starter där det arabiska fullblodet Moulaan AD, trots 11,5 kilos övervikt (!) var ganska knappt slagen tvåa. Den andraplatsen kostade tyvärr tio kilo i handicaptalhöjning så där försvann nog en eller två segrar på vägen. Formstarkt var det oavsett och LS Max Factor har ju varit uppe i talet 76 så springa kan han. 

Vem vinner då? Ja, som alltid så går det inte att svara på den frågan, men vi gör alltid ett försök att svara på fråga, Vi tror mest på duon Pharitz Dahhia och Tom Jakbar, men osvuret är bäst. Vår analys av loppet hittas här. V64-spelet startar cirka 12:20.