Spelskola

Så spelar du på galopp

Att spela på galopp är spännande och underhållande. Oavsett om du satsar små eller stora belopp är det alltid en fantastisk känsla när just din vinnare är först över mållinjen. Spel på galopp bygger mycket på kunskap. Ju mer du lär dig desto större blir dina vinstchanser.
pk6azlbzvoovuz5whe6
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Att lära sig galoppsportens alla hemligheter kan ta en stund. Men genom att lägga ner lite tid på att studera hästarnas formrader kommer du ganska snart att hitta dina egna vinnare. Programmet och formraderna är en riktig guldgruva med massor av information. Det kan se rörigt och svårtolkat ut i början, men när du väl lär dig vad de olika siffrorna och förkortningarna betyder är det inte så svårt.

Kom ihåg att det framför allt ska vara roligt att spela på galopp. Oavsett om du vinner eller förlorar pengar. Om du bara spelar för nöjes skull bör du hålla insatserna relativt små. Då kommer du att få betydligt större glädje av sporten. Ett bra råd är att lägga undan ett visst belopp till spel inför varje tävlingstillfälle.

På Galopptips YouTube-kanal finns en kort video som heter Spela på galopp - enklare än vad du tror. Där ger vi några råd och visar hur du kommer igång!

Här finns en liten spelskola för dig som vill lära sig mer om spel på galopp:

1 Handicaptalet är grunden

De hästar som tävlar i Skandinavien har ett handicaptal, mellan 40 och 100. 

Handicaptalet (som förut även kallades formtal) berättar rätt och slätt, hur bra hästen här. Det vill säga, om en häst med 90 i handicaptal, möter en häst med 50 i handicaptal – och hästarna bär samma vikt och har ungefär likvärdiga ryttare, så kan det ”bara sluta på ett sätt”. 

Hästen med 90 i handicaptal är normalt helt överlägsen.

Däremot så kan en häst med 90 i handicaptal ibland förlora mot en häst med 85 i handicaptal, trots likvärdiga förutsättningar. Då dagsform och annat kan spela in, precis som inom andra sporter.

Man bör tänka på att hästar med 90 eller högre i handicaptal, och några i skiktet precis därunder, tillhör den absoluta skandinaviska eliten. 

2 Ta hänsyn till distans och underlag

Hästar har bara e-t-t handicaptal – och detta handicaptal gäller vid bästa förutsättningar. Exempelvis har vi vissa elithästar i Skandinavien, som I Kirk och Duca Di Como, som är allra bäst på underlaget dirttrack. När den här typen av hästar startar på gräsbana, så är det faktiskt så, att handicaptalet ”inte riktigt stämmer”. 

En elitgaloppör med 95 i handicaptal kan nästan ”alltid” prestera detta tal på favoritunderlaget. Men samma häst kanske bara kan prestera runt 90 - 92 på ett underlag som inte passar.

Sedan gäller det även att ha koll på hästarnas bästa distanser. Vissa fullblod är ”sprinters” (mellan 1000 meter – 1400 meter), vissa är ”milers” (runt 1600 meter – 1800 meter) och vissa är ”stayers” (gärna över 2000 meter). 

Om det vid en viss tidpunkt inte finns tillräckligt många lämpliga lopp att anmäla till och starta i, på en hästs bästa distans, så kan tränaren även välja lopp som kanske är i längsta eller kortaste laget. 

Som spelare måste man ha koll på detta, då en lite sämre prestation kan vara att vänta om förutsättningarna för hästen är lite knepiga.    

3 Ha koll på plustalen! 

För att veta hur bra eller hur dåligt en häst ”står inne” i ett lopp, så måste man kunna räkna ut plustalet. 

Det är enkelt.

Om en häst har 80 i handicaptal och bär 58 kilo i vikt, så är plustalet 80 – 58 = 22. Om en annan häst i samma lopp ”bara” har 75 i handicaptal och också bär 58 kilo i vikt, så har den plustalet 75 – 58 = 17. Detta är normalt sett ett klart sämre plustal… men kom ihåg att detta kan uppvägas av exempelvis underlagets eller distansens lämplighet, för respektive häst. 

4 Ta hänsyn till ryttaren

Den personen som rider hästen, har naturligtvis en väldigt viktig inverkan. I regel är en rutinerad jockey att föredra framför en orutinerad lärling, till exempel. Men så enkelt är det inte alltid. Lärlingar får viktlättnad (en ”rabatt” på några kilo”), vilket innebär att de hästar som de rider ofta har bra ”plustal”. Och om det är en lärling i form som vinner många lopp, ska man alltid ta hänsyn till det.

Det finns andra ”finare nyanser” att ha hänsyn till. Exempelvis i ett sprinterlopp med bara sju, åtta deltagande hästar, så behöver inte en rutinerad proffsjockey ha ett lika stort övertag mot en lärling, som i ett stayerlopp med 15 hästar över 2400 meter. I den senare typen av lopp behöver ryttaren oftast fatta fler och knepigare beslut. 

5 Komben – det klassiska galoppspelet

Ett spel som är populärt inom galoppen är Komben. Spelet är enkelt: spela ettan och tvåan i mål. I rätt ordning. Det går att tjäna bra pengar på Komben, om man är påläst!

Ett exempel: om man tror att två hästar kommer att vara överlägsna i ett lopp, men om man samtidigt tror att andrahandsfavoriten är före favoriten i mål, så ger Komben ofta bra betalt om man har rätt!

Att lära sig när – och hur – att spela Komben, kan verkligen vara lönsamt om man ska börja spela på galopp.

6 Streckspel? Tänk spelvärde!

Det går att vinna stora pengar med en liten insats på ”streckspel” som V4, V64 eller Grand Slam 75. Spel som omfattar flera lopp samma dag på samma ”spelbong”. Men när man spelar streckspel, ska man ta hänsyn inte bara till hästarnas möjligheter – utan även till ”spelvärdet”. 

Det finns exempelvis ingen idé att göra en V64 om man singelstreckar (”spikar”) dagens två största favoriter… och sedan fyller på med att strecka de tre, fyra bästa eller mest betrodda hästarna i övriga lopp. Då är det troligt att utdelningen bara tangerar insatsen, även när spelet går in (alla rätt). Spelar man streckspel gäller det i regel att även ”jaga kantbollar”. Vill man exempelvis gardera rejält i ett lopp genom att ta sju hästar av nio, bör man kanske överväga att istället ta alla nio. Det kanske blir lite dyrare, t ex 90 kronor i insats istället för 70 kr. Eller 180 kronor i insats istället för 140 kr. Men skulle någon av de två ”chanslösa hästarna”, som nästan inga andra spelare har streckat gå och vinna… ja, då kan utdelningen verkligen räcka till den där utlandssemestern som man har gått och drömt om…

7 Skaffa information!

Det finns en uppsjö av gratis information att få om galopp-loppen som ATG tar spel på. 

Vill man skaffa sig en snabb spel-överblick en tävlingsdag, så finns all information som behövs i banprogrammet, som alltid finns publicerat på respektive tävlingsdags sida i Svensk Galopps kalendarium

Mer detaljerad spelinformation finns att tillgå här på Galopptips.se.

Till de stora streckspelen som V64 och Grand Slam 75 finns det även bra och sevärda ”spelstudios” på atgplay.se - som exempelvis ”Dubbelt Upp” eller ”Gråberg Granskar”, till varje omgång. 

Numera erbjuder ATG även spel till många utländska banor. Här finns bra information att tillgå på olika internationella sajter, som attheraces.com, racingpost.com med flera!