Nyheter

Spiken i fokus: Gift Of Youth är en stor personlighet

Publicerad
Gift Of Youth är en stor personlighet i en liten kropp som familjen och tränaren tagit till sina hjärtan. I dag startar han på Göteborg Galopp inom V64-spelet med perfekta förutsättningar – favoritryttaren på ryggen, innerspåret på gräset och över sin favoritdistans – 1200 meter.
sucxwlhammoq1zswu10
Gift Of Youth, Angelika Berg och Jessica Ryderling på väg till vinnarcirkeln efter seger på Bro Park förra sommaren. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Gift Of Youth (e. Fountain Of Youth), som ägs av John Twomey, är förhållandevis rutinerad, men känns på något sätt ändå oexponerad. Han har gjort 31 starter och har raden 2-1-3, men i dag kan tvåan längst fram förvandlas till en trea då han har ett guldläge för att vinna på V64-spelet när Göteborg Galopp arrangerar sin stora sommardag. Dessutom sitter ju lovande lärlingen Angelika Berg upp och det är då han verkar gå som allra bäst – bägge segrarna är tagna med henne. Faktum är att en av dem är på dirttrack nere på Jägersro Galopp så det är inte en absolut nödvändighet med gräset även om han gillar det bäst. Det sägs ju också att gräshästar går bättre på Jägersros underlag än någon annanstans och det ligger nog mycket i det. För den sakens skull så har han gjort några fina insatser även på Bro Parks dirttrack så har vi fått det skrivet. 

Fadern Fountain Of Youth (e. Oasis Dream) såldes för 420 000 Guineas som åring så han var inte gratis på något sätt. I sin karriär vann han Sapphire Stakes (Gr.3) som främsta merit och var själv en sprinter. Han står på Millbry Hill Stud för 2000 GBP, men är billigare om du ska använda honom i ridsportaveln där han också verkar. Här kan du läsa mer om hans tjänster. 

Modern Margrets Gift (e. Major Cadeux) har en lite äldre stamtavla och vann tre lopp – alla över 1000 meter.  Det är alltså inget snack om att föräldrarna gillade korta distanser och gärna då cirka 1000 meter. Det kanske kan vara nästa utmaning för “Jörgen”, som han kallas?

En fantastisk personlighet

Hur gick då då till när ni köpte honom? 

–Han köptes på Tattersalls July Sales för 3000 Guineas via agenten Edgar Byrne. Vi köpte honom på film, han såg stor ut på den och så kommer det hem en liten knatte, skrattar Marie. Vi vill ha lite större hästar egentligen då en större häst är lättare att sälja som ridhäst. Liveyourowndream kom samtidigt. Men, det är roligare att köpa dem själv, tycker vi nog. 

Hur är han i vardagen? 

–När han kom var han som en liten brun häst som stod i ett litet hörn. Vi har jobbat på hans ”ego” och nu tror han att han vunnit derbyt ungefär fjorton gånger. För att vara en liten brun häst så har han en utstrålning som räcker till Finland och tillbaka. Han sade ingenting när han kom från England, men nu har han tagit över stället på ett bra sätt. Han är pigg, glad, positiv och har en fantastisk personlighet. 

Vad kan du mer berätta om honom? 

–Han är bra att resa med, ja, han älskar att resa. Det är jätteroligt, tycker han. Han är perfekt på “allt” egentligen. Alla mina är bortskämda, vet inte hur bortskämda man kan bli, men det ska de ju vara. Han går i hage varje dag där alla går tillsammans på sju hektar, säger Marie och fortsätter: 

–Han är blixtsnabb i väg och stannar på kommando. Mina hästar är inga världsstjärnor men de springer in sina pengar och vi älskar dem ändå. Vi håller ju på med det här som en hobby på amatörbasis. Alla insprungna pengar är en bonus. John skor och kör kiropraktik, sonen och svärdottern är med. Jessica (Ryderling) masserar och jag sköter maten, mockar, tränar och så. 

Ni kallar honom för Jörgen – vad kommer det namnet från? 

–Vi skulle göra en förkortning på Gift Of Youth och till slut blev det Jörgen. 

När han nu slutar tävla, vilket vi hoppas dröjer, vad ser du framför dig då? 

–Han är kanske lite liten, annars hade han varit perfekt för en “outrider”. Det skulle han tycka var roligt efter karriären. Han är inte mer än ca 1,56 cm.  Han är “krallig” nu, ser ut som en Belgian Blue. Westernhäst skulle också kunna passa eller cirkushäst fast det har man inte längre.

Om chansen på söndag

Vad tror du om chansen? 

–Jag mycket nöjd med senast. Han gick kanonfint längst in och vara bara slagen en längd. Han blev inte trött och höll farten. Det var lite mjukare invändigt, tror vi. Han måste inte ha fronten längre, han kan komma på speed också. Han har mognat och är “pratbar” numera och har blivit väldigt allround. Hans två segrar har båda kommit med Angelika Berg. Jag tycker det är trevligt med startspår ett. Kortaste vägen runt. Senast på Göteborg Galopp var han fyra efter att ha snubblat till i kurvan, men kom igen strålande och var bara slagen en längd. Det är hans distans och gräs är mitt i prick. Om allt klaffar borde han kunna vara med där framme. Han reser lördag morgon, avslutar en glad Marie Twomey.