Blogg

Vårkänslor

Det finns mycket galopp att njuta av nu när vårvärmen äntligen kommit. Den har iallafall kommit hit till Maryland där jag befinner mig. Magnolian är utslagen och körsbärsträden är i full blom. Några kvarter bort från mitt hus finns 1500 körsbärsträd i ett område, det slår "Kungsan" i Stockholm med råge.

Här i USA är det fullt fokus på Kentucky Derby som rids första lördagen i maj. Kentucky Derby är även känt som "Run for the Roses" och "The fastest two minutes in sports" och båda namnen ses till och från på sportsidorna nu när det börjar dra ihop sig. Jag kan tipsa om racets eminenta hemsida. Den hittar ni här och där kan ni följa utmanarna fram tills det är dags. Just nu rider man mängder av förlöpningar och det finns ett poängssystem för placeringar vilket avgör vilka 20 som kommer med.

Glädjande nog har man även stort fokus på Dubai härifrån just nu. Det är många amerikanska hästar som skeppats över för den penningstinna Dubai World Cup dagen. Man pratar stammar och intervjuar tränare. Även om det mest är fokus på racing på kanalerna här över (jag har TVG) så hinner man få in mer inför sändningar på förmiddagarna.

I Sverige är det anmält till de första löpningsdagarna och genast börjar min hjärna av en riktig våryra. Vilka kommer vara klara till Jockeyklubbens och Diana? Hur ser det ut inför Pramms? När vi väl skriver april går det undan!

Samtidigt som vi startar upp säsongen i Skandinavien har kapplöpningarnas hemland, England, både våryra och vårdepression. Hinderälskarna har sett Cheltenham, kanske världens bästa publikfest, komma och gå. Nu återstår bara Grand National meetinget att se fram emot. Den fjärde april smäller det! Kom ihåg att Grand National är det race som engelsmännen lirar mest på, alla stallar i Sverige borde ha en sweepstakes inför GN. Samtidigt som hindersäsongen går mot sitt slut så startar slätloppssäsongen upp. Startskottet avlossas traditionsenligt på lördag. Platsen är Doncaster (eller Donny som många säger) och racet i fokus är Lincoln. Det är en härlig handikap med 22 startande över 1609 meter rakbana. En mardröm kanske för våra referenter David Crona och Christian Holm, men de erfarna brittiska kommentatorerna kan nog hjälpa oss att hänga med hyfsat.

Det här är lite av den bästa tiden, det blir varmare och varmare och drömmen om den stora segern lever fortfarande hos nästan alla hästägare. Det här projektet, Galopptips, hoppas jag ska kunna hjälpa er att dela drömmen, hitta vinnarna, njuta av segrarna.

Väl mött på turfen  

 

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.