Blogg

Starten har gått!

 

Säsongen har inletts på Bro Park och första startlistan till Jägersro ligger framför mig, det kan inte bli bättre. Personligen älskar jag våren inom galoppen, den där känslan när man inte riktigt vet vilka treåringar som kommer att göra sig gällande i storloppen. Man kan alltid ana sig till att vissa av tvååringarna från förra året kommer att hålla sig långt framme, men det är ovissheten som är en stor del av charmen.

Pramms Memorial är det första storloppet för de äldre som står för dörren, i år har loppet dessutom öppnats för treåringar. Det ska bli intressant att se om någon treåring tar chansen, självklart kommer Hurricane Red och Mrs Loreen att saknas i startlistan denna gång. Förra året fick vi se en ny stjärna tändas när Victor Kalejs levererade en fantastisk insats och det ska bli spännande att se om han kan upprepa förra årets seger den 19 maj.

Förresten, vilken start detta galoppår har fått: Redan i Dubai har vi sett bevis på att skandinavisk-tränade unghästar räcker en bra bit. Nyblivna treåringarna Irish Trilogy (tränad av Andrew Kidney) och Red Cactus (tränad av Bent Olsen) har glatt oss med att göra bra insatser varje gång de startat.

För att inte tala om den underbara känslan som infann sig när Susanne Berneklint tränade Ikirk med Carlos Lopez i sadeln vann på Meydan. Det var liknande den närmast euforiska känsla som infann sig när Fabricio Borges-tränade Tertio Bloom med Per-Anders Gråberg löpte dött lopp på Meydan 2012 och när Jessica Long tränade Volatile med William Buick vann 2015.

Det är den där härliga känslan jag formligen älskar när ”våra hästar” gör bra prestationer utomlands. Det är fantastiskt roligt när de skandinaviska tränarna vågar spänna bågen - och så klart ännu häftigare är det när det ger resultat! Jag har en känsla och en förhoppning av att det här som påbörjats de senaste åren i Dubai bara är början ur skandinavisk synvinkel till att våga söka sig utomlands och utmana övriga världen.

Söndagarna framöver har det nya konceptet med V64 Premium Days och det ska bli otroligt spännande att se hur resultatet blir. Den här sidan är ytterligare en rejäl förändring som ska vara med och lyfta galoppen, den sport jag älskar, mot nya höjder. Nu ser jag verkligen fram emot galoppsäsongen 2019.

Tillbaka till startlistan!

niclas_cronber

Niclas Cronberg

Född i Nässjö, flyttade till Malmö 1971. Kommer från en galoppintresserad familj. Farfar Nils Ebbe Cronberg var aktiv inom galoppen sedan 30-talet - han var banläkare, med i skiljedomstolen och handikapper. Pappa Ebbe Cronberg var funktionär inom galoppen i över 60 år och hade flertalet olika funktioner, bland annat som ringmaster, löpningsreferent, tävlingsläkare och handikapper. Niclas har själv varit verksam inom flertalet olika funktioner på galoppbanan genom åren. Började skriva om galopp i Sydsvenskan 1990. Har de senaste åren agerat som tips- och spelexpert på Jägersro och Göteborg. Har sett mer än 100 skandinaviska derbyn live.