Nyheter

Många fråge- och utropstecken inför Pramms Memorial anno 2024

Publicerad
Anrika Pramms Memorial (L) kan bli en fartfest modell större över 1730 meter och det finns gott om offensiva kandidater i startfältet när loppet ska ridas för 41:a gången. Duca Di Como var inte sig själv i genrepet "Spring Mile" och fick ge sig mot två av huvudantagonisterna. Vad kan jättelöftet Ayani göra, kommer Chianti att utmana i årsdebuten och är Stroxx Carlras tillbaka i gammalt gott slag?
f6t8scv4qsaos8dggtm
Pusjkin och Elione Cghaves (närmast kameran) slår av Plantstepsdream och Duca Di Como i "Spring Mile" (L) i april. Nu möts de igen i Pramms Memorial (L). Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Loppet rids till minne av Per-Erik och Margit Pramm. Under namnet Stall PM var de hårt satsande hästägare under sex decennier och vann Svenskt Derby tre gånger. Det är både intressant och viktigt att fördjupa sig i historien bakom loppet och namnet “Pramms”. Det kan man göra genom att läsa denna informativa artikel. 

Duca Di Como, med sin nya ryttare Per-Anders Gråberg, ska försvara den titel han vunnit 2020, 2022 och 2023. Han var inte sig själv i loppet Spring Mile - Norra Skånska Regementets Minneslöpning (L), som brukar vara en generalrepetition för många som satsar mot "Pramms". Där fick han stryk av Pusjkin och Plantstepsdream och Per-Anders Gråberg fick rida på honom för att nå den ledning som han oftast bara brukar få utan större motstånd då han har en sådan explosivitet och hög grundfart från start (ja, genom hela loppet, normalt sett). 

– Han behövde loppet den dagen – jag tycker att han gick klart godkänt ändå som trea, kort slagen. Jag har ridit honom ett par gånger i Norge efter det i träning, bland annat nu i fredags i ett snabbjobb på Övrevoll och då kändes han riktigt fin faktiskt. Jag var nöjd med honom och han är på rätt väg. Cathrine (Erichsen) sa att han bara var 85 procent klar innan och gick ett starkt "löp" ändå och var klart godkänt, inte så Visar han 100 procent, som vi hoppas på, så är han ofta normalt huvudet högre än alla andra. Alla lopp ska ridas, men jag är nöjd med att sitta på honom, helt klart, berättade Per-Anders Gråberg till reportern Hampus Bergström i programmet V64 Direkt i söndags. 

undefined

Duca Di Como, med Elione Chaves ombord, stormat mot mål och seger i Pramms Memorial (L) 2023. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Det finns helt klart en del frågetecken som behöver rätas ut. Han var ganska ovillig innan start i olika moment och kanske behöver vänja sig vid att han bara ser på ett öga? Är han som han ska så blir han svårslagen. 

Ayani ska tas med respekt

Jessica Long-tränade hemmastjärnan Ayani ska göra sitt första framträdande i loppet och är en het segerkandidat. 

– Vi har tänkt många varv innan vi bestämde oss för att starta. Vi har inte gett honom någon lätt uppgift. Vi är väldigt ödmjuka inför den uppgift vi gett honom. Men det känns som om han är mogen både fysiskt och psykiskt, berättade Jessica Long i en artikel på svenskgalopp.se under veckan

Han var god fyra i hans genrep, Danish Jockey Club (L).

– Vi visste redan innan löpningen att han inte var på topp utan att vi hade mer att ta av. Med det loppet och ytterligare två träningsjobb så tror vi att formen ska finnas där. Jag har en förhoppning och tro att det ska gå väldigt fort i början och att han kan komma in i loppet till slut. Spåret är bra [sex] och han är gynnad av att det inte är så många hästar med i löpningen, fortsatte Jessica Long i samma artikel som länkats ovan. 

Många starka kandidater

Plantstepsdream är den enda i fältet som slagit Duca Di Como vid två tillfällen och han visade sig vara väldigt löpsugen i genrepet. Championtränaren Lennart Reuterskiöld Junior vet hur man vässer upp honom. Han var fyra 2022 och sexa 2023. Tredje gången gillt? Antagonisten Pusjkin ska han nu möta för trettonde gången och det står lika i inbördes möten inför starten på söndag. 

I en artikel om Francisco Castros startthästar på söndag, som publicerades hos oss i dag, så lät det så här om Pusjkin:  

– Vi visste att han skulle få tempo i förra loppet då Duca Di Como alltid sätter upp det. Han är fortfarande hästen att slå. Alla tre som var med där framme har nu lopp i kroppen och jag tror att han är bland de tre . 

Om Duca Di Como lämnade frågetecken efter sig så var det utropstecken från Plantstepsdream och Pusjkin. Ett litet frågetecken får man nog säga att det finns för 2021 års derbyvinnare Stroxx Carlras

I en artikel om Rikke Rohbachs Bondes starthästar på söndag, som publicerades hos oss i fredags, så lät det så här: 

– Vi försöker få ut honom lite mer nu. Han har startat väldigt sparsamt länge och behöver få i gång sin stora kropp ordentligt. Det kan behövas några fler lopp i kroppen, men det är den här nivån på motstånd vi måste möta i alla fall. Han möter hård konkurrens, men verkar bekväm med och nöjd sig själv för dagen så jag hoppas att han kan göra en bra prestation.

I en artikel om Niels Petersens startthästar på söndag, som publicerades hos oss i går, så var han optimistiskt, väl vetandes vilken kapacitet Chianti besitter. 

– Han gör årsdebut, men han är ingen svår häst att träna och är väldigt “fit” och fin i träning. Han var väldigt bra i höstas när han vann ”handicapen" och slog Plantstepsdream på Jägersro. Han är riktigt bra på “dirten”. Det ska bli mycket spännande att se vad han räcker till här – när han är bra så är han väldigt bra och nu har vi haft en lång period med honom som fungerat väldigt fint och det är jättepositivt. 

Saigon är en riktig kämpe och Bro Parks enda deltagare i loppet. Maria Sandhs adept testar loppet för första gången. Det gör också Bent Olsen-tränade Geoffrey, som vann sin årsdebut och trivs på banan. 

Åtta hästar ställer upp i årets upplaga och som skrivet, om Duca Di Como inte vinner, vem stiger fram och får besöka vinnarcirkeln denna söndag? Det är ovisst värre, om nu den frågan kommer behöva ett svar ens? 

Fin presentation av hästarna

Svensk Galopp har gjort en föredömlig presentation av hästarna som startar i Pramms Memorial (L) på söndag. Det är intressant läsning – klicka bara på hästnamnet så kommer du till “Galoppappen”.

Tävlingsdagen bjuder på många sportsliga godbitar eller vad sägs om Södra Skåningarnas Derbytest, en jättefin treårslöpning och Malmö Vårhandicap med flera lopp.  För dig som vill spela så satsar Svensk Galopp på andelsspel för dig som vill spela med andra. Klicka här så kommer du direkt till spelet. 

Dessutom kan du lämna in våra egna spel direkt via en länk här på Galopptips.se. 

 Loppet startar cirka klockan 13:54 och tidigare vinnare hittas här. Det första loppet går av stapeln cirka klockan 11:50. Vill du se kvalloppet gäller cirkatiden 11:20. Banprogrammet hittas här