Blogg

Fredrik Reuterskiöld om Coronavirus, ekonomi och föreningsstämmor

Vi befinner oss i en väldigt speciell situation. Jag är glad över att vi ändå har kunnat fortsätta tävla. Att tävlingarna fortgår är väldigt positivt för galoppsportens många utövare och inte minst för spelet. Vi har sett en omsättningsökning på ca 50% jämfört med förra året. Sedan ett par veckor tillbaka tävlas det även i våra grannländer och säsongen är nu i full gång.

Vanligtvis skulle galoppsäsongen ha varit i full sving i både övriga Europa och USA. Den första lördagen i maj är synonymt med Kentucky Derby i USA. I Newmarket skulle 1000 och 2000 Guineas ha avgjorts under helgen. Men de här stora klassiska loppen har, liksom många andra, skjutits på framtiden.

Givetvis påverkas även vi i Sverige. Det är publikstopp på trav- och galoppbanor och mycket stränga restriktioner för de få personer som har tillstånd att vara på plats på tävlingarna. Vi är glada över att alla tar restriktionerna på allvar, och det är viktigt att det fortsätter så.

Storlopp och varmare väder innebär inte att restriktionerna på något sätt kommer att lättas, förrän det är helt säkert att göra så. Elitloppet körs utan publik och finalen kommer att avgöras klockan 20.30 för att passa tittarna hemma i TV-soffan. Några av galoppens festligaste dagar är inställda och vi förbereder oss för att rida Pramms Memorial och Stockholms Stora Pris utan publik.

Det nya coronavirusets påverkan på galoppsporten innebär att vi får fokusera på andra saker än vad vi hade planerat för. I början på maj är vi vanligtvis i full gång med att planera och organisera våra stora publikevenemang. Nu satsar vi istället på helt andra kanaler. Förhoppningsvis är det många som har sett att vi ökat vår synlighet på Facebook, Twitter och Instagram ordentligt. I ATG:s bankanaler har vi dessutom mycket uppskattade livesändningar från tävlingarna, med analyser, tips och rövarhistorier.

Vi jobbar för en framtida ekonomi i balans

Det är nu nästan 1,5 år sedan spelmarknaden avreglerades. Det är en historisk förändring och mycket har skett på kort tid. Fortfarande kvarstår många frågor, till exempel finansieringen av hästnäringen.

ATG har förändrats mycket. Tidigare behövde ATG bara betala totoskatt. I samband med avregleringen sänktes totoskatten, men ATG betalar numera också bolagsskatt på sin nettovinst. ATG:s ägare – Svensk Travsport och Svensk Galopp – är numera rena aktieägare. ATG har breddat sitt utbud med casino och sportspel för att hänga med i utvecklingen, något som har kostat mycket pengar. 2019 var det första året för ATG på den avreglerade marknaden och årets resultat blev sämre än förväntat.

Både Svensk Travsport och Svensk Galopp hade räknat med en högre utdelning. Nu står Svensk Galopp och Svensk Travsport med stora underskott från 2019. Våra underskott beror dels på att vi får en lägre utdelning än vad vi hade estimerat, och dels för kostnader i samband med separationen. Det kostar en hel del pengar att ta fram och granska avtal. Det är dyrt att skilja sig – även för företag. I tillägg till detta har också stora kostnadsposter hamnat på vårt bord. Jag tänker främst på IT och HNS.

Svensk Galopps ledningsgrupp jobbar hårt för få vår ekonomi i balans och för att redan i år hindra den ekonomiska blödningen. Vi kan inte göra av med mer pengar än vad vi får in. Vi måste anpassa hela vår verksamhet till utdelningen från ATG plus de övriga intäkter som vi får i form av BTS-avtal, hyror, insatser, sponsring, m.m.

Det är minst sagt ett utmanande arbete, inte minst då vi har stora grundposter redan innan vi börjar tänka på prismedel, anläggningar och personalkostnader.

Drift och utveckling av banor kostar

Något som skiljer Svensk Galopp från Svensk Travsport är att vi inte bara är huvudorganisationen för galoppsporten. Vi driver också anläggningar.

Till skillnad från våra grannländer har vi dessutom en sport som är fördelad på tre platser. Det krävs en stor organisation för att rodda det.

Under de senaste två åren har vi jobbat mycket med att få ordning på Bro Park. Nu börjar vi se resultatet av det arbetet och Bro Park börjar äntligen se ut som en kapplöpningsbana. Men det är en ständigt pågående process. Bro Parks area är 193 hektar (som jämförelse är Övrevoll i Oslo ungefär 32 hektar). Då förstår ni hur stor och krävande anläggningen är. Det är enorma ytor som ska skötas om. Det finns dessutom ett stort antal byggnader på området, inte minst en herrgårdsbyggnad som skriker efter kärlek. Vi ser redan nu att den här nya anläggningen börjar tappa i finish. Allt sådant kostar pengar och det måste tas med i beräkningen när man gör prognoser för framtiden.

Som om inte det vore nog så har Skånes Travsällskap beslutat att sälja marken där Jägersros nuvarande tävlingsbana är belägen. Där har vi tävlat i mer än 100 år. Om bara några år står galoppsporten i Skåne utan tävlingsarena. Hur vi ska lösa galoppsportens framtid i Skåne är en stor utmaning och det är en fråga som styrelsen just nu jobbar hårt med.

Dessutom finns det stor potential för anläggningen i Göteborg. Under det senaste året har vi sett förbättringar när det gäller bland annat ledvolten, entrén och området däromkring. Attraktionskraften har ökat, men vi behöver göra mer.

Samtidigt som vi behöver fokusera på våra anläggningar, ska vi försöka minska på kostnaderna. Det är en svår balansgång. Vi måste dessutom presentera ett attraktivt tävlingsprogram. Det är mycket som ska rymmas inom samma budget.

Föreningsstämmor under våren och sommaren

Svensk Galopps struktur kan vara lite svår att greppa, men för att kunna påverka organisationen är det viktigt att förstå hur den är uppbyggd.

De tre galoppsällskapen bildar tillsammans Svensk Galopp. Medlemskapet utövas av sällskapen genom att dessa utser fullmäktigeledamöter. Fullmäktigeledamöterna deltar i Svensk Galopps stämmor, vilka är Svensk Galopps högsta beslutande organ. Mellan stämmorna är styrelsen Svensk Galopps högsta beslutande organ. Den operativa verksamheten drivs av Svensk Galopp AB, som ägs helt av den ideella föreningen.

Vanligtvis har vi bara två stämmor per år: en årsstämma och en höststämma. I år har vi redan haft extrastämmor, dock i lite annorlunda form på grund av coronaviruset.

På den första extrastämman fick styrelsen mandat att gå vidare med aktieägaravtalet gällande ATG. Vi skulle också ha tagit beslut om vidareutveckling av marken på Bro Park tillsammans med Trygghem, men frågan bordlades. Jag hoppas att den kommer upp igen på årsstämman.

Den andra extrastämman hade två huvudpunkter från SFK: beslut om marken i Bara, och en ändring i bolagsordningen. SFK drog tillbaka båda motionerna tills vidare. Istället blev det endast en poströstning gällande fyllnadsval av styrelsen. Jacqueline Henriksson och Per Jardetun valdes in i styrelsen och Anders Lilius valdes till ordinarie ordförande. Fyllnadsvalet gäller fram till årsstämman.

Årsstämman ska hållas den 13 juni. Vi har några viktiga saker att behandla, inte minst en ekonomisk redovisning och en ekonomisk plan för framtiden. Även årsstämman påverkas förstås av den rådande situationen och med allra största sannolikhet blir det en stämma över telefon eller video.

Nu ser vi framåt mot den kommande storloppssäsongen, om än i en lite annorlunda tappning än vanligt. Redan nu börjar man undra huruvida Svenskt Derby kommer behöva avgöras inför tomma läktare. Det får de kommande veckorna utvisa.

Avslutningsvis vill jag passa på att gratulera Fanny Olsson till framgångarna på Gulfstream Park i Florida. Härom veckan red hon en vinnare för Patrick Biancone. Han är en legend (om än en ganska kontroversiell sådan) som tränat på den absoluta toppen i tre länder – först Frankrike, sedan Hong Kong, och numera USA. Jag hoppas att hon passar på att ta en kaffe med honom!

Fredrik Reuterskiöld
VD, Svensk Galopp

fredrik_reuterskiold_JMVZSY

Fredrik Reuterskiöld

VD Svensk Galopp