Blogg

Minns ni Knesset på legendariska ZTV? "Tre saker." Dåtid, nutid och framtid.

images-15
Lyssna! Jag ska bara fixa en tredje rak Arc! Foto: Racing Post

På söndag ska det skrivas galopphistoria då det femåriga stofenomenet, Enable ska fixa en tredje rak inteckning i Europas största och mest prestigefulla galopplopp – Prix de l´Arc de Triomphe på Longchamp i Paris västra utkanter.
 

Jag minns haussen när stoet (ja, ni läste rätt) Trêve skulle göra samma sak som Enable bara SKA göra nästa söndag. Till oddset 1.80 sadlade Madame Christiane Head ut sin ögonsten – pressande i sig, visst, men spelarnas krav är en enkel sak att hantera –desto mer jobbigt är det att bära en hel nations förväntningar på sina axlar… Tre raka segrar i Arcen. 

Mon Dieu!?


Trêve fick en dålig start och publiken suckade. Ridande Thiery Jarnet kände pressen och avancerade allt för tidigt upp utvändigt in på upploppet – höll sedan bra som fyra, men hade aldrig någon chans på segern efter att ha hängt kraftigt till höger de sista 600 metrarna. Loppet vanns sedan av John Gosden-tränade Golden Horn som efteranmälts till loppet för den ”nätta” summan av 120 000 euro – och gissa vem som red vinnaren?
 

Frankie Dettori såklart. 

Loppet ser ni här.

Nu ska den gode Frankie alltså skriva in Enable, tränare John Gosden, ägaren och uppfödaren Khalid Abdullah, samt sig själv i historieböckerna en gång för alla. Jag hoppas och tror att det går bra, men är långt ifrån säker.

Det är nämligen inte en enkel sak att bara vinna en Arc ”på beställning” – den saken ska man vara högst medveten om! Speciellt om det ska vara en tredje rak viktoria!
 

Den svenska åringsauktionen blev ett lyft rent arrangörsmässigt ute på Bro Park, men tyvärr svagt nedåt prismässigt. Nästa år lovar arrangören att placera auktionen på en mer lämplig dag så man till nästa år även kan få dit de danska (och hugade?) spekulanterna – samt dessutom slippa att konkurrera med travauktionen på den ”eleganta” parkeringsplatsen i Upplands Väsby… Det förstnämnda argumentet har långt högre bäring än det senare – i vart fall om ni frågar mig.
 

Och ”by the way”. Är det bara jag som drömmer om en permanent auktionsplats ute på Bro Park? Som vi kan hyra ut till precis samtliga hästauktionsarrangemang? Infrastrukturen finns ju där så varför inte? 

Vad kostar ett hus? 

Hur långt är ett snöre…?
 

Rafael Schistl åkte ut med ”öronen före” då han ertappades med otillåtna preparat i kroppen vid en rutinkontroll på Övrevoll veckorna före det Norska Derbyt anno 2019. Om detta skrevs det spaltmeter i allsköns media – och jag har inga som helst synpunkter på straffets korrekthet. Vi ska göra precis allt vi kan för att stävja fusk – det är nämligen det fundamentet galoppsportens trovärdighet vilar på. 

Det jag däremot HAR synpunkter på är att Rafael Schistls ersättare Pat Cosgrave som testades positivt med prednisdon/prednisolon i kroppen efter den för honom ytterst framgångsrika tävlingsdagen på Övrevoll i slutet av augusti går helt skadeslös. Jo ni läste rätt. Pat Cosgrave går till skillnad från Rafael Schistl helt fri. Detta efter att i efterhand skaffat fram allsköns dokument och läkarintyg från doktorer verksamma på snoffsiga adresser i London.
 

Av detta lär vi oss två saker.
 

Om du är en, som i det här fallet, kontroversiell sydamerikan – och dessutom är lite väl ”styv i korken” mot dömande auktoriteter, gäller inte likhet inför lagen. Någon annan slutsats går inte att dra efter det att den brittiske gentlemannen Pat Cosgrave går helt fri då han tvingats plocka fram läkarintyg efter att ha blivit tagen med ”byxorna nere”.


Ni läser hela DLV:s rapport via den här länken.
 

Om jockey Pat Cosgrave nu led/lider av den åkomma som läkarna påstår - och tydligen skrivit ut recept för att lindra, borde han väl bara kunnat spelat med öppna kort? Cosgrave hade naturligtvis inte behövt hala fram intygen rent oprovocerat, men det hade varit ytterst klädsamt om han, när testpersonalen på Övrevoll kom springande för att testa honom hade sagt.

– Kör på, det är bara att ta de test ni vill, men… Här har jag intyg från två stycken läkare att jag lider av den här och den här åkomman. Ni kommer att finna spår av prednisdon/prednisolon vilka jag alltså har godkända recept för. 

Nu känns allt bara som en efterhandskonstruktion.
 

Och jag får en fadd smak i munnen!

 

erik_ivares

Erik Ivares

Erik Ivares - journalist, marknadsförare och mycket, mycket mer… Har sprungit på Täby Galopp sedan slutet av 80-talet. De senaste två decennierna är det inte särdeles många tävlingsdagar som missats. Brinner lika mycket för sporten som för spelet. Tillbringar minst ett par dagar i veckan ute på Bro Park - kollar morgonträningen och drömmer hårt om den där "riktiga" hästen - en vinnare av Derbyt (helst det i Kentucky…). Har varit på tävlingar på 94 banor runt om i världen och kämpar hårt för att nå den magiska siffran 100.