Blogg

Elitloppet – en gång om ååååååret!

12724840_1701848470033478_1441909277_
Två grymma snubbar - odödliga båda två

Ja, den ”hejar-ramsan” har man ju hört en och annan gång genom åren – allt som oftast med en skräckblandad förtjusning inombords… Alltid med ett leende på läpparna, ibland med en smula förakt – det ska erkännas. Man blir äldre, mer orkeslös och kanske än smula mer bekväm av sig? Omdömesgill?

Men visst saknar jag de där dagarna på Solvallas E-läktare under 80 och 90-talet. När man skrek för full hals över upploppet, oavsett kvaliteten på loppet – och alldeles oavsett om ens lir hade vinstchans eller ej. Visst, jag är fortsatt på plats vart eviga år, men nu sitter man ju på restaurangen och gottar sig i stället. Det har sin charm också ska ni veta – dock är notan för kalaset i Kongressen långt ifrån lika ”charmig” när den ska regleras efter typ åtta timmar i samma stol…

Min favorithäst genom alla dessa år – det här blir mitt 35:e Elitlopp, är givetvis Mack Lobell när han vann 1988. Maken till vacker häst (trav) har aldrig skådats. En kolsvart ”Jänkare” med lika stort självförtroende som Muhammed Ali – och dessutom en egensinnighet och vrånghet som enkom kan matchas av typ..Donald Trump?! De där dagarna innan loppet när man skulle försöka få ut Mack Lobell på banan bara vägrade han och precis varenda travfantast på plats stod och dallrade likt asplöv. Vad är det som händer? I allvarets stund skärpte dock ”Macken” till sig och det var aldrig någon fara på taket. Han var bara bäst – precis som hans kusk John Campbell, wow, vilken artist. Kolla klippet via länken nedan. Ni kommer inte att ångra er.

https://www.youtube.com/watch?v=-Us2KwiFh5U

Årets upplaga av Elitloppet håller god klass och det troliga är att det står mellan Propulsion och Readly Express, men då jag inte kan välja mellan dessa avstår jag spel på någon av dem. Jag lirar med hjärtat – lastar in 500 vinnare och plats på Looking Superb i stället. Varför då undrar ni? Jo den här underbara krigaren ägs av i galoppsporten hårdsatsande profilen Kolbjörn Selmer. Jag orkar inte radda upp alla galopphästar han äger eller har ägt genom åren, men låt oss säga så här. I fjol vann Nordic Defense det svenska Derbyt som maiden och det är ingen lätt sak ska ni veta. Den gode Kolbjörn är vad vi kallar en ”lucky owner”. Lika glad han blir efter en vinst – lika klassigt uppträder han vid en förlust. Man kommer långt med det, man har liksom flyt i allvarets stund. 

Så lycka till nu Kolbjörn – jag håller precis alla tummar jag kan för dig.

Kämpa – och glöm inte att andas.

erik_ivare

Erik Ivares

Erik Ivares - journalist, marknadsförare och mycket, mycket mer… Har sprungit på Täby Galopp sedan slutet av 80-talet. De senaste två decennierna är det inte särdeles många tävlingsdagar som missats. Brinner lika mycket för sporten som för spelet. Tillbringar minst ett par dagar i veckan ute på Bro Park - kollar morgonträningen och drömmer hårt om den där "riktiga" hästen - en vinnare av Derbyt (helst det i Kentucky…). Har varit på tävlingar på 94 banor runt om i världen och kämpar hårt för att nå den magiska siffran 100.