Blogg

De stora kanonerna har börjat röra på sig eller en blogg om Fiftyshadesfreed

Vilka underbara veckor vi skandinaviska galoppfantaster har haft. Bara för att nämna några av de kanoner som börjat röra sig har jag plockat ut följande bland de äldre Seaside Song (e. Harbour Watch) , I Kirk (e.Eishin Dunkirk) , Plata O Plomo (e. Paddy O´Prado) Bokan (e. Soldier Of Fortune) och Pas De Secrets (e. High Chaparral).  Bland de treåriga kan jag nämna Wishformore (e. Center Divider), Privilegiado (e. Sea The Moon), Queen Rouge (e. Lord Of England) , Christmas (e. Galileo), Sankt Peder (e. Reliable Man), All Run (e. Zoffany) och härliga Es Raco (e. Holy Roman Emperor) . Första tvååringsloppet har ridits och vinnaren Easy Morris (e. Lethal Force) såg rejäl ut. Det var mycket jag ville skriva om den här gången var och en av ovan nämnda har sin historia. 

Slutligen fastnade jag på  Fiftyshadesfreed (e. Verglas)och Lennart Jarvén. Fiftyshadesfreed har gjort femton starter på Övrevoll. Fjorton av dem på gräs. På Övrevolls gräs är statistiken 14. 6 5 3 alltså aldrig en placering utanför de tre. Man kan inte annat än att imponeras över tränare Lennart Jarvén som fortsätter att visa vilken hästkarl han är. Lennart har bara Fiftyshadesfreed just nu i träning och vilken utveckling Fiftyshadesfreed har haft. Han startade som sexåring för första gången i Lennart Jarvéns träning och hade då 78 i handicaptal. Nu två år senare är han en av de med högst handicaptal i Skandinavien. Förra året belönades Fiftyshadesfreed och Lennart Jarvén för sina resultat på Övrevoll och blev segerrikaste häst. I år har han i och med gårdagens start gjort två starter på Övrevoll en seger och en andraplats. 

Fiftyshadesfreed är en följetong utan dess like. Jag talade med Lennart Jarvén om Fiftyshadesfreed inför säsongsstarten då var Lennart noga med att påpeka att Fiftyshadesfreed inte vunnit på dåvarande talet 90 som han tyckte var högt. Två veckor senare vann Fiftyshadesfreed enkelt på just det talet. Nu har skimmeln häftiga 92 i formtal och frågan är om det stannar där. 

Alla vet inte att Lennart Jarvén har tränat både en Stockholm Cup vinnare Shaftesbury (e. Prince De Galles) och en Norsk derbyvinnare Fox's Den (e, Stanford). Han har också vunnit Stockholms Stora Pris med Martyr (e. Tom Rolfe) och Shaftesbury. Oslo Cup vann han med Shaftesbury. Lennart har ofta genom åren varit utomlands och startat sina hästar. Han har bland annat vunnit sprinterloppet Goldene Peitsche med Song Of Songs (e. Songs).

Jag ser fram emot fortsättningen av sagan Fiftyshadesfreed  på Övrevoll och undrar hur den kommer att sluta.

niclas_cronber

Niclas Cronberg

Född i Nässjö, flyttade till Malmö 1971. Kommer från en galoppintresserad familj. Farfar Nils Ebbe Cronberg var aktiv inom galoppen sedan 30-talet - han var banläkare, med i skiljedomstolen och handikapper. Pappa Ebbe Cronberg var funktionär inom galoppen i över 60 år och hade flertalet olika funktioner, bland annat som ringmaster, löpningsreferent, tävlingsläkare och handikapper. Niclas har själv varit verksam inom flertalet olika funktioner på galoppbanan genom åren. Började skriva om galopp i Sydsvenskan 1990. Har de senaste åren agerat som tips- och spelexpert på Jägersro och Göteborg. Har sett mer än 100 skandinaviska derbyn live.