Blogg

Bäst förra veckan - Higher Power

thundersnowew_TdUiWfi
Thunder Snow imponerar inte på Otter? Är han galen? Foto: E Whitaker / Racing Post

Då och då kommer den en häst som kämpat mot de bästa, utan att räcka, och bara höjer sig. Det är inte vanligt. Den normala vägen till den äldre eliten är årgångseliten. De allra bästa går ofta till avel tidigt, men några av de äldre kämpar vidare och blir de publikfavoriter vi älskar att se. Världseliten på dirttrack är just nu inne i lite av en mellanperiod. Godolphins Thunder Snow (e.Helmet) är förvisso en fantastisk löphäst, men själv har jag sett honom besegrad av många dussinhästar och har därför svårt att ta honom till mitt hjärta. Segrar han i Dubai World Cup (Gr.1) för tredje året på raken ändrar jag mig inte, men skulle han segra i Breeders' Cup Classic (Gr.1) skulle jag vända kappan. McKinzie (e.Street Sense) har jag alltid tyckt om och är fortfarande övertygad om att han kunde ha stjälpt någon av Justifys Triple Crown segrar utan skada. Nu njuter vi honom i den äldre eliten och han blir förstås att räkna med i Breeders'. Maximum Security (e.New Year's Day) är treåringen som diskades i Kentucky Derby (Gr.1) och som segrade i Haskell Stakes (Gr.1) och står bra till för titeln som årets häst. 

De nämnda hästarna har alla hål i sina resuméer. Men de har alla helt "vanliga" profiler för eliten. I helgen klev det dock fram en ny utmanare och här blev jag riktigt imponerad. Higher Power (e.Medaglia d'Oro) är välstammad, men började sin karriär på Remington Park. Efter en åttondeplats ifjol i Rebel Stakes (Gr.2) övergav man planerna på årgångsracen och på Fair Grounds gick Higher Power i mängder av Allowance Optional Claiming races utan att imponera. Samtidigt visade han viss klass och han såldes för 250 000 dollar i april på Keenlands "Horses of racing age" auktion. Nu hamnade Higher Power hos John Sadler i Kalifornien där han snabbt kom till start och gjorde tre godkända prestationer. Sedan tyckte Sadler att det var dags att testa riktigt motstånd och anmälde till Pacific Classic (Gr.1) med 600 000 dollar till segraren. Dessutom fick segraren en plats i Breeders' Cup Classic! För att göra en lång historia kort. Higher Power inte bara segrade, utan smulade sönder motståndet och helt plötsligt har världseliten på dirttrack en ny medlem. 

Ni ser racet här. Det gick på 2:02.43 och segern togs med över fem längder. Visst har Higher Power fortfarande mer att bevisa, men håller han sig hel fram tills Breeders' går ingen säker. 

En annan sak som jag gillar så mycket att det nästan blev en "bäst förra veckan" är en spelnyhet från Sydafrika. Man hänger på trenden med ökat intresse för vertikala spel. Det vill säga spel över flera avdelningar. Man låter sig dock inspireras av V86 Express och skapar ett "Blitz-meeting". Man skapar en articifiell tävlingsdag med race från Sydafrika, men man blandar in det bästa från England och Frankrike samt ibland Hong Kong och Singapore. Sju race totalt. På det här sättet får man alltid till en högkvalitativ kupong som det erbjuds fem olika vertikala spel till tävlingsdagen. Man har en "Plats-sjua", V6, V4, V3 samt DD. Ett liknande upplägg har man sedan en tid tillbaka varje fredag i USA. Då har man en "Stronach 5" som är en V5a med race från Gulfstream, Laurel, Santa Anita och Golden Gate. Avdraget är 15 % och det börjar bli en succé. Med tanke på att ATG nu erbjuder spel till mängder av olika länder kanske man kan få hoppas på en V5-omgång där det blandas race från Sverige, England och Frankrike? Så kan man slippa att ha hopplösa omgångar med mängder av maidens eller andra race som gör en omgång ointressant för kunskapsspelaren som inte är insider. 

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.