Blogg

Bäst förra veckan - Guarana?

Screenshot_2019-06-09_at_20.38.1
Guarana segrar på Belmont

I förra bloggen berömde Armstrong Ajas (e.No Risk At All) och man kan konstatera att denne nu går till Strömsholm och Grand National. Törs man hoppas på en hejaklack i orange och grönt?

Segrade i Voterlöpning gjorde Nipozzano (e.War Command) med en häftig speed efter sen lucka. Fick dock det mesta serverat och jag är lite förvånad över att man inte går mot Derbyt. Det har gått bra för många mer speedbetonade hästar förut. 

I Belmont Stakes hade jag tittat ut Tacitus (e.Tapit) som segrare sedan målgången av Kentucky Derby. Han var en besvikelse som två och det var tur att oddset inte var spelvärt så att förlusterna blev lindriga. Segrade gjorde Sir Winston (e.Awesome Again), en nolla tidigare i karriären och inget att skriva hem om. Det fanns dock en häst på "the undercard" som förtjänar titeln Bäst förra veckan. 

Guarana (e.Ghostzapper) är namnet och har ni aldrig hört talas om henne tidigare är det inte konstigt då hon igår gjorde livets andra start. Racet hette Acorn Stakes och reds över 1600 (egentligen 1609 meter) för treåriga ston. Förstapriset, som Guarana lade beslag på, var på 375 000 dollar och nu har hon tjänat 422 400 dollar på två segrar. Acorn Stakes är en Grade 1 löpning och den förväntade favoriten var Serengeti Empress (e.Alternation) som kom från seger i Kentucky Oaks. 

Vi var alla väldigt imponerade av Guarana, och av tränare Chad Browns mod när han kastade in henne mot de bästa stona i årgången efter endast en start och seger. Samtidigt var man rädd att det skulle knäcka henne. 

Hon gjorde en Speed Rating på 107 i sin första start och segrade då med 15 längder trots att hon stannades av mot slutet. Det var förstås imponerande, men inget mot vad som komma skulle i Acorn Stakes.

Racet ser ni i sin helhet här, man hinner knappt blinka trots att det är 1600 meter. Racet gick i rasande fart och Serengeti Empress var i ledningen under hård press. Första 400 gick på 21,89 andra på 22,1 och det gick då ett sus genom publiken. Jag fick klara Elitloppsvibbar trots att jag såg det hela på TV. 1200 meter gjordes på 1 minut och 8 sekunder och i mål hade man avklarat 1600 meter på 1,33,58. Guarana hade legat med strax bakom ledarna, men när dessa började tröttna bara fortsatte Guarana speeda och segern togs med sex lätta längder. 

Att Guarana är bland det bästa man skådat är ingen överdrift och att göra den här prestationen i livets andra start är nästan overkligt.

När man ser en sådan prestation börjar man fundera. Hur brant kan en utvecklingskurva vara? Kan hon vara än bättre till nästa start? Vad är historien bakom henne? 

Tränare Chad Brown vet att berätta. Brown var assistent till Bobby Frankel som tränade Ghostzapper (e.Awesome Again) och när han säger att Guarana påminner väldigt mycket om sin fader (alltså Ghostzapper) lyssnar man. 

- Hon påminner mig mycket om sin far och det är extra speciellt för mig som jobbade med Ghostzapper när jag jobbade och lärde mig  Bobby. Att träna dottern, som är lika briljant, är en otrolig känsla. Jag är en väldigt lyckosam man sa Brown i vinnarcirkeln.

Brown menade att sättet hon segrade på i debuten var så fantastiskt att han kände sig tvingad att göra en chansning. Jose Ortiz som red Guarana sa efteråt att det var sitt livs svåraste beslut som jockey. Han red nämligen Serengeti Empress vid segern i Kentucky Oaks och att hoppa från Oaks-segraren till en maiden-segrare var ett galet beslut som lönade sig den här gången. 

Vad nästa steg för Guarana blir är ännu inte bestämt, men hennes Speed Figure på 110 från Acorn räcker långt. Sluttiden var bättre än den Thunder Snow (e.Helmet) hade över samma distans under dagen. 

Mamma till Guarana är Magical World (e.Distorted Humor). Magical World är avlad 3x3 på Mr Prospector som även finns i en liten del genom Ghostzapper. Mormor är Pleasant Home (e.Seeking The Gold) som segrade i Breeders' Cup Distaff. Gissa på vilken bana? Belmont såklart. Pleasant Home såldes häromåret för fyndpriset 530 000 dollar när Phipps Stables delvis avvecklades.

Guarana kommer inte flyga under någon radar framöver. Personligen trodde jag att det var för bra för att vara sant när jag såg Belmont-publiken göra Guarana till favorit. När hon sedan överlevererade på förväntningarna blev jag häpen. Det är en ny idol på racing scenen och jag hoppas vi får glädjas över hennes framfarter oftare än hittills och framförallt under en längre tid framöver.

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.