Nyheter

Spiken i fokus: Cotton Eye Joe är ett jättelöfte

Publicerad
I Breeders' Trophy Juvenile startar en häst som, trots sin ringa ålder, kommer bli stor favorit. Det är inte så konstigt med tanke på att han tränas av storloppsspecialisten och mångfaldige championtränaren Niels Petersen. Han dominerar ofta många skandinaviska storloppsdagar stort, ja, i vissa fall nästan fullständigt.
jfvbnq1xxrzsnlfzqof
Cotton Eye Joe ser stolt ut och det är inte så konstigt med tanke på prestationen i debuten. Foto: @hesteguiden.com

Danskfödda Cotton Eye Joe (e. Appel Au Maitre (FR)) är, precis som sin helbror Hear The Drums, uppfödd av Stutteri Hjortebo. Fadern gick vi inte närmare in på när vi fokuserade på brodern i denna artikelserie  inför Jockeyklubbens Grand Prix. Nu är det hög tid att vi gör det. Denna fantastiska häst tog hem Stockholm Cup International (Gr.3) två gånger, Svenskt Derby, Norsk Derby, Valley Chapel Memorial (L) (obs! Ett annat lopp än det nyinstiftade på Jägersro Galopp), Marit Sveaas Minneløp (Gr.3), Grand Prix Köln (Gr. 3) med flera, med flera. Dessutom var han tvåa i Rheinland-Pokal (Gr.1) i Köln över 2400 meter gräs 2010. 

Han var tidig också – förutom att han tävlade under fem säsonger (dock bara en start den sista, 2011) var han som tvååring obesegrad och segrade bland annat i Vinterfavoriternas Pris på Täby. Han var en “vinterfavorit” som höll och vann som ni läst Svenskt Derby året därpå. Totalt gjorde han 26 starter, fick raden 12-4-5 och sprang in mer än 8,6 miljoner kronor. Stall Perlen äger honom fortfarande, precis som under tävlingskarriären. Han kostar 25 000 DKK och ska du betäcka är det läge att boka hos Stutteri Hjortebo. Här kan du läsa mer om hans tjänster och meriter. Vi skulle kunna skriva hyllmeter om hans prestationer på banan, men det får vi i så fall ta en annan dag. 

Stall Trick och Treat kan få en magisk söndag

Äger Cotton Eye Joe gör de framgångsrika ägarna Stall Trick or Treat och de ägde också modern, USA-födda Jungle Julia (e. Gio Ponti (USA)). Som vi nämnde i förra artikeln gjorde hon endast fyra starter och vann en start, nämligen den sista. Vi ska rätta oss där då vi skrev att de äger modern (ändrat nu), men hon såldes till Stutteri Hjortebo. 

I avelsboxen har hon börjat på bästa möjliga sätt. Hennes första avkomma är alltså Hear The Drums, som på söndag är högaktuell att vinna Breeders' Trophy Classic för samma ägare. Cotton Eye Joe är andra avkomman och hon har därefter fått två till, bägge efter Giant Sandman. De får vi vänta på att få se på banan, men spända är vi. Kan det bli en lika lyckad kombination med honom som far? Det får framtiden utvisa. Oavsett kan det bli en magisk söndag för ägarna. Tänk att bara ha chansen att vinna Breeders' Trophy Juvenile och Breeders' Trophy Classic samma dag – och det med två helsyskon där man också ägt modern. 

undefined

På väg mot vinnarcirkeln efter debutsegern. I sadeln Övrevolls dominant Carlos Lopez. Foto: @hesteguiden.com

En energisk häst som var något alldeles extra i debuten

I debuten var det en mycket betrodd Cotton Eye Joe som kom till start – han var en riktig “snackhäst” och det visade sig finnas fog för det. Det är klart, är man helbror med Hear The Drums så vansläktas man ju inte. Som tur är vet ju inte hästen vilka förväntningar som ligger i luften – fast i Cotton Eye Joe's fall hade det nog inte spelat någon roll. När grindarna gick upp var han dock inte så sportig, men det är möjligt att han blev lite generad av att startboxgrannen levde lite rövare?

– Vi har mer fokuserat på att lära honom stå i startboxen i stället för hoppa ut och vi har tagit det lugnt med honom. Det var därför han var så sen ut, det var inte långt i från att han “travade” ur boxarna, det vill säga jag menar att han var långsam, skrattar Niels Petersen. 

Efter det “lilla” missödet så var det säkerligen inte så många som trodde på debutseger, men Carlos Lopez visste vad han hade att åka med. Med tanke på att det var första starten så var upploppet nästan sjukligt bra – det bara small till när han vann Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer. Gå in och se loppet här

Energisk, otålig och “väldigt professionell”

Det är inte utan att man får känslan redan när man ser hans uppsyn att den här killen är mycket medveten om sitt eget värde  – eller så projicerar vi bara mänskliga egenskaper på en häst? Det kommer vi aldrig få svar på, men hästar är ytterst sensitiva djur som, precis som vi människor, mår bra och dåligt, har olika grader av självförtroende och inte minst olika psyke –  kort och gott, varje häst har en unik personlighet. 

Hur är han i stallet och i vardagen? 

– Han är en fin och snäll häst att ha att göra med. Han är också en energisk häst som sin bror Hear The Drums. Man måste anpassa sig lite till honom, då mår han bäst. Han är inte hästen i flocken och kräver lite extra uppmärksamhet och anpassning. Han måste gå ut på morgonen och inte stå och vänta till klockan tolv innan han tränar. De är väldigt lika mentalt, men inte utseendemässigt. Jag tror bestämt att han kan bli lika bra eller bättre. Han är en mycket fin häst. 

Vad tror du om chanserna på söndag? 

–Han är mycket talangfull som de flesta sett. Det är första resan och en ny bana vilket är frågetecken. Vi får se hur han hanterar det. Han är en väldigt professionell häst och besitter väldigt, väldigt stor talang, avslutar Niels Petersen.  

Vi tar ställning och spikar Cotton Eye Joe i V64-2 utan att fundera vidare så mycket.