Nyheter

Spiken i fokus: All About Fun börjar växa i kostymen

Publicerad
Han är stor som få och trots att han ännu inte segrat så har det inte varit något fel på inställningen direkt. Dessutom har han i många lopp uppvisat en vass förmåga att springa av från startboxarna. På söndag är det dags för nionde försöket att äntligen komma först till mållinjen efter två andraplatser och det ser bra ut på pappret.
ak6u6uqf7diphzorpso
Invändigt stretar All About Fun emot strålande mot segrande Point Boy (utvändigt) och slutar tvåa. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

All About Fun är efter hingsten Uppercut Action. Vi har skrivit om honom förut, men repriserar från denna artikel som handlade om det tyvärr bortgångna löftet Vividarling:

“Fadern är Uppercut Action, vinnare av bland annat Svenskt Kriterium, Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Voterlöpning. Han var dessutom tvåa i Mischa Kahns Minneslöpning och i Svenskt Derby (Without Fear vann) 2011. Han var alltså allround och segrade på både gräs och dirttrack över distanser från 1000 till 1730 meter. Med livsraden 16-10-5 på 47 starter mellan åren 2010 och 2016 visade den svenskfödde hingsten efter Statue Of Liberty snabbhet, styrka och hållbarhet. Han har 14 registrerade avkommor där de första föddes 2018. Framgångsrikast av de startande (6) är Freya Lucy. Uppercut Action nådde handicaptal 90 som bäst.”

Modern är Sweet Pearl (e. Zaahid) och hon gjorde bara två starter i regi Tommy Gustafsson. Hon dog tyvärr i år, men hann få fyra avkommor där Dragon Pearl (e. Merchant Of Venice) nådde handicaptalet 70 och vann ett lopp (135 660 kr). Det är nog bara en tidsfråga innan All About Fun kommer nå de siffrorna. 

En överraskande utveckling

Med tanke på hans storlek så tar det förstås tid att växa in i yrket som galopphäst. Han stod som ung hos Charlotte Dillner. Numera står han hos Catharina Vång. 

Hur och när fick du in honom i träning?  

–Han kom i december förra året. Uppfödaren Eva Britt Forsberg (Ebba) frågade. När han kom till mig hade han gått på lösdrift i två månader och det tog två och en halv timme att klippa honom. Maskinen blev varm flera gånger – han hade en ryamatta, skrattar Catharina Vång, som fortsätter: 

–Han blev så fruktansvärt trött i början – vi kunde rida honom en kvart i ridhuset och sedan var han helt färdig. På våren började vi åka in till Bro Park och då kände jag: “han är nog inte så pjåkig”. Han kvalade ihop med Highland Obsession och jag var livrädd att han inte skulle orka ta sig i mål, men han vann kvalet och gick en canter på innerplankan – han gjorde ett jättefint kval och jag tyckte: “vilken fin häst”. Maikel (Narvaez Bravo) ville rida igen, men var sist ut ur boxarna och vinglade omkring som en stor dunderklump och fattade ingenting i debuten. I loppet efter var han först ut för Rebecca (Stålhandske), men sedan började han vingla. 

Det ska sägas att han var fullt godkänd som fyra i det loppet och ägaren Sune Forsberg Medicinska AB var säkerligen nöjd med det loppet och han har varit ganska nära seger vid några tillfällen nu.

–Han är den största som jag någonsin haft i träning och måste ducka när han går in i skrittmaskinen så han inte slår huvudet i taket när han går in – han är väl 1,75 i mankhöjd, kanske. Han är grov i typen och har gigantisk långa ben. Jag hade en annan stor häst som hette Pepper, men han var väldigt rektangulär. Den här här är inte så lång i halsen och inte så s år att rida finish på, säger Catharina.  

Hur är denna gigant till häst till vardags? 

–Han är helt makalöst snäll och har ett stort rörelsebehov så han måste rastas. Han springer med “shettisen” Speedy, 87 centimeter hög, i en stor hage. Speedy når upp till framknäna på “Alfons” (som vi kallar honom) och bestämmer i hagen. 

Om söndag och framtiden 

Vi har som skrivet i våra tips stor tro på honom. Vad tror tränaren själv? 

–Han har fått ta det jättelugnt sedan förra loppet som han tog kanonbra. Han är så fruktansvärd stor så man får vara försiktig med honom. Han har tagit loppen otroligt bra, vuxit i sin kropp och blivit en tuff och hård kille. Han går hela vägen, men har inte så mycket speed. Snabb ut och jag tror han är lättriden. Han var vrålstark förra gången. Det borde vara hans tur snart, det närmar sig.

Hur ser du på hans framtid? 

–Jag tror att han kommer att bli en fantastisk sprinter som fyraåring. Han har bara en fart i kroppen, är stencool i boxarna och i loppen. Ju tuffare i kroppen han blir desto bättre kommer han bli, avslutar Catharina Vång. 

Vi tror att han vinner sitt första lopp på söndag och bankar in spiken på nummer fyra (4) All About Fun i V64-2.  Om du förresten gillar stora hästar så titta gärna på den här filmen om giganten Holy Roller