Nyheter

Spiken i fokus: Vividarling mot stjärnorna

Publicerad
Stall Gransäters stora löfte Vividarling gör årsdebut och inleder treårssäsongen på Jägersro Galopp på söndag när hon bland annat möter lovande Mystery Night i Becky Moss Fillies Mile över 1600 meter. Lennart Reuterskiöld Junior tränar stoet som inledde karriären med en övertygande seger i sin enda tvåårsstart.
b9pug4hamsjn39hvtc2
Vividarling i vinnarcirkeln. Vivi Munthe (med blommor i hand) var onekligen nöjd. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det var något alldeles särskilt med Vividarling när hon kom ut på banan innan första loppet. Visserligen hade kvalet skvallrat om att här har vi något alldeles extra, men förväntningarna överträffades med råge efter en mäktig debutinsats. Förväntningarna inför den viktiga treårssäsongen är nog ännu högre vågar vi påstå och det vore en härlig injektion i sporten om ett svenskfött sto återigen når de stora höjderna. När det gäller hästar ska man dock aldrig gå händelserna i förväg även om vi så gärna vill det.

Fadern är Uppercut Action, vinnare av bland annat Svenskt Kriterium, Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Voterlöpning. Han var dessutom tvåa i Mischa Kahns Minneslöpning och i Svenskt Derby (Without Fear vann) 2011. Han var alltså allround och segrade på både gräs och dirttrack över distanser från 1000 till 1730 meter. Med livsraden 16-10-5 på 47 starter mellan åren 2010 och 2016 visade den svenskfödde hingsten efter Statue Of Liberty snabbhet, styrka och hållbarhet. Han har 14 registrerade avkommor där de första föddes 2018. Framgångsrikast av de startande (6) är Freya Lucy, men det är högst troligt bara en tidsfråga innan Vividarling har tagit över tronen. De har båda handicaptal 78. Uppercut Action nådde handicaptal 90 som bäst. Kan dottern Vividarling slå det? Omöjligt är det inte, men det är en bit att vandra. Gemensam nämnare är att Bo Helander har fött upp både Uppercut Action och Vividarling. Efter 50 års trogen tjänst i sporten håller han tyvärr på att avveckla, men än så länge finns det några hästar kvar på träningslistan. Finns det någon annan gemensam nämnare? Jo då, visst finns det! Uppercut Action ägdes under hela sin tävlingskarriär av Stall Gransäter. 

Modern Lovely You gick bort 2020, men var en riktig råtalang som nådde handicaptal 84. Det blev tyvärr bara åtta starter, men på dem hann stoet efter Be My Chief vinna tre gånger. I aveln har hennes första avkomma Lovesong (e. Songline) hittills varit mest framgångsrik med drygt 325 000 kronor intjänat och maxhandicaptal 81. Vi vågar påstå att det bara är en tidsfråga innan Vividarling tar över den tronen också. 

Stall Gransäters Anders Öhrn har tyvärr lämnat oss. Han var en stor människa och en mycket passionerad galoppentusiast som alla tyckte om och pratade varmt om. Hans mångåriga sambo, Vivi Munthe, driver till allas glädje anrika Stall Gransäter vidare och är dessutom upphov till det fantastiska namnet Vividarling. Redaktionen rekommenderar Anders Engmans välskrivna artikel i ämnet. Det är vackert att se den klassiska röda och vita dressen tävla och så sent som förra söndagen fick Vivi Munthe anledning att besöka vinnarcirkeln då Mountain tog en övertygande sprintseger. Vi tror att vi får se henne där igen på söndag efter att Becky Moss Fillies Mile gått i mål. Vi rekommenderar dig som spelar att spika Vividarling i V64-avslutningen.