Nyheter

Kommer Martin inleda Sofia Presits tränarkarriär med seger på Jägersros V4?

Publicerad
Sofia och Julia Presits är ett välkänt syskonpar i svenska galoppkretsar. Julia är numera lärling i Australien medan Sofia är kvar hemma och arbetar hos tränare Susanne Berneklint. Vid sidan om arbetet har hon plockat ut
amatörtränarlicens och startar i dag sin egen Martin i V4-2 på Jägersro Galopp. Inte nog med att det är debut som tränare – hon sitter också själv i sadeln.
myhwpn7mlamt1njlvul
Sofia Presits i segertagen med Houston Heat 2018. I tränardebuten rider hon sin egen Martin i V4-2. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vad tror du om Martins chanser i din tränardebut? 

Martin tränar fint och bor numera på landet sedan en vecka tillbaka. Han kan ibland vara sen ut ur boxarna men kommer han i väg bra så har han vinstchans. Upploppet är lite kort för honom och han kan ibland vara lite “lat”. Han hamnar ofta i problem i många lopp. Det måste klaffa perfekt. Jag kommer att försöka ta upp honom på distans framöver och eventuellt starta på Göteborg Galopp eller Bro Park. Han är jättefin att rida och jag tror absolut att han kan mer än vad han visat hittills. 

Martin (e. Warrior´s Reward) startar i det andra loppet, V4-2, och har nummer 1 på vojlocken. 

Sofia Presits började sin galoppbana som framgångsrik ponnygaloppryttare. Hennes karriär i sporten har fortsatt och som amatörryttare har hon tagit 13 segrar och representerat Sverige i Longines World Fegentri Championship. Det gjorde hon med framgång och vann både i Oslo och Istanbul.  Sofia kunde alltså skriva in en turkisk seger i sitt ryttar-CV när hon i september 2019 vann med Cerensel på Istanbul-banan Veliefendi.

–Jag kom tvåa i den nationella ryttarligan 2018 efter Jessica Wadst och det året vann jag också Börjes Champion ARK Cup och fick ett resestipendium som jag använde till att besöka min syster Julia i Australien. Jessica hade inte möjlighet att representera Sverige i ”Fegentrin” så jag fick chansen och lyckades vinna två lopp varav ett var i Turkiet. 

undefined
Sofia Presits vinner vandringspriset Silversporren på Göteborg Galopp 2018. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vad fick dig att ta steget och bli amatörtränare?

–Jag köpte Martin förra året och var tvungen att ta ut licens för jag vill träna honom också. Jag fortsätter gärna som tränare och har inga planer på att ta ut lärlingslicens. Kursen var väldigt bra med lärorika föreläsningar. Det var också en fördel att den gick digitalt på rätt tider för oss som arbetar i stall. 

Hur går det för din syster i Australien?

–På sistone har det gått bra för henne och hon har fått vinna några lopp därnere. Hon är i Sydney och håller till på Warwick Farm Racecourse.  

Sofia berättar slutligen att det just nu inte finns några planer på att Julia kommer hem till Sverige men att det förstås skulle vara kul att arbeta ihop med sin syster i framtiden. 

Relaterad läsning:

https://www.galopptips.se/nyheter/tranarintervjuer-125-lunchtavlingar-pa-jagersro-galopp/

Om Sofia Presits seger i Istanbul: 

https://amatorryttarklubben.blogg.se/2019/september/ark-galoppnytt-argang-8-nr-572019-8-september-2019.html

Sofia Presits reseberättelse från Australien:

https://view.publitas.com/ark/reseberattelse-sofia-presits/page/1