Blogg

Fredagsnöje i Danmark

Irish_Trilogy_1927_e1cMp6v
Irish Trilogy är inte till salu, men syskon finnes Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Jag har skrivit några rader om Keeneland och auktionen i Sverige. Danskarna har sin auktion redan nu på fredag och vid en första anblick såg den spännande ut. Bara det att det börjar med en No Nay Never (e.Scat Daddy) gör en på bra humör. Ett syskon till Irish Trilogy, men efter Alhebayeb (e.Dark Angel) istället för Gregorian bör ju inte bli svårsåld. Det lär heller inte Nummer 8 bli. Efter Power (e.Oasis Dream) och undan Seattle Speight (e.Speightstown) med avkommor som Marta (e.Appel Au Maitre), Mystic Town (e.Medicean) och Al Muna (e.Zoffany) lär Nummer 8 gå till en Jägersrotränare. Kolla hingstarna som Seattle Speight fått gå till. Appel Au Maitre står sig väl i den konkurrensen! Power-avkommorna är ofta lika effektiva på gräs som på grus och är tidiga tvååringar. Det lär kanske inte bli en Derby-häst, men den här kanske kan bli lika bra som de Castro brukar köpa på Irland och vara med i Voter med?

Rävdansen säljer Nummer 16 (e.Swipe) i ett roligt expriment. Sannolikheten att hon landar i Skåne känns hög. 

Att man skickat Orkide (e.Camacho) till Poet's Voice (e.Dubawi) glädjer. Den här stannar väl i Danmark för att segra i 2000 Guineas löpningarna? 

Apropå stanna i Danmark. Det finns några klassiska stolinjer i Danmark som Danskarna lär hata att släppa till Sverige. All Right (e.Always Fair) finns med i stamtavlan på nr 25,38,60 och 63. Den här linjen ger supertidiga hästar för de klassiska löpningarna i Danmark, men även i Sverige. Vi har även Stolga (e.Baillamont) med i några stamtavlor tex 64,74,75. Här pratar vi en familj med Master Kid, Raadyr, Reventon, Cabanac... need I say more? Cut Memory (e.Dunphy) finns med i 47,73,81 och 99. Här pratar vi många fina avkommor särskilt genom La Sall (e.Cajun Cadet). 

Att avla vidare på Wings of a Dove (e.Hernando) och dennes stolinje känns väldigt intressant. Nu kommer det dock ut en hingst undan Whistler (e.Academy Award) och det återstår att se om Appel Au Maitre kommer bli en Sire of Sires.

Dagens höjdpunkt är förstås nummer 87 efter I Could (e.Johannesburg. I Kirk (e.Eishin Dunkirk) är den främste i syskonskaran. Nu är det lite upp till bevis för Appel Au Maitre och den som får träna den här hästen som heter I Apple. Det fortsätter med hög kvalitet efter det med både åringar från Solid Snake (e.Golden Snake) och Tigress Eleven (e.Academy Award) som borde gå högt. 

Det är helt klart än spännande framtid vi går till mötes, men med tanke på hur stor optimismen är i omvärlden finns det all anledning att hoppas på en riktigt bra budgivning.

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.