Blogg

En strålande framtid

RP_ID0032806
Enable segrar i Arcen Foto: Edward Whitaker / Racing Post

En av de största fördelarna med att bo i USA är tidsskillnaden. När man går upp på morgonen visas kapplöpningar från England och Irland och runt lunchtid är det dags för de amerikanska banorna att starta upp. På kvällen är det trav och några casinobanor som tävlar "under the lights", men också Hong Kong.

Via min spelapp har jag tillgång till Frankrike, Indien, Australien. Till och med Sverige finns i mobilen. Det är alltså lättare än någonsin att vara galoppälskare! Ni har säkert märkt att atg.se har fler och fler galopprace i sitt erbjudande. Toppsport från de brittiska öarna och kontinenten ligger bara ett knapptryck bort. Här på galopptips.se kommer det finnas tips till kapplöpningar över hela världen, det kan bli svårt att välja men här är några av säsongens godbitar från England och Frankrike. 

England - Det är Oaks och Derby som står närmast för dörren och tidpunkten är 31 maj-1juni. Här hittar du en artikel om Derbyt. Än mer spektakulärt blir det under Royal Ascot 18-22 juni. Då möts världstjärnorna i 15 olika grupprace och vi får ofta se några revanschmöten bland treåringarna. Ett måste är att se Prince of Wales's Stakes där superstoet Enable är favorit. Enable har inte förlorat sedan april 2017 vilket är hennes enda förlust. Hon segrade i Engelskt och Irländskt Oaks och har två inteckningar i Prix De L'Arc De La Triomphe. I höstas erövrades USA genom en seger i Breeders' Cup Turf. 

I början av juli har vi Coral-Eclipse på Sandown och i slutet av samma månad är det King George på Ascot. Den engelska sommarsäsongen avslutas med Glorious Goodwood, på just Goodwood. Festivalen börjar 30 juli och håller på till 3 augusti. Här sätter man på sig sin Panama-hatt och njuter av högklassiga tävlingar, tex Grupp 1 löpningarna Nassau Stakes och Sussex Stakes.

Frankrike -  Här ser vi fram mot Franska Derbyt, Prix du Jockey Club den andra juni. Prix Diane går den 16 juni. Grand Prix de Paris rids den 14 juli, Frankrikes Nationaldag och lär bli något alldeles extra. Eliten beger sig till Deauville för kapplöpningar i slutet av augusti och sedan är det en lång väntan fram till "Arcen" i oktober. 

Den skandinaviska storloppssäsongen drar på allvar igång med Pramms Memorial och här ger oss tyske Wonnemond en bra värdemätare på vår elit. Stockholms Stora Pris kommer i juni medan Stockholm Cup International rids den 22 september. Där hoppas jag på än fler utländska gäster.

Det är alltså en strålande framtid vi har framför oss. Storloppssäsongen skall precis börja och nu har vi världens bästa racing att följa. Att kunna följa världseliten, och själv spela till racen, lär bara kunna öka intresset för galoppsporten.

Väl mött på turfen

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.