Blogg

En charmerande historia (Keeneland Book 1)

Screenshot_2019-09-06_at_12.06.09
I fjol var den här War Front sonen dyrast Foto: Keeneland

På måndag inleds Keenelands åringsauktion. Nytt för i år är att det är att man krympt bok 1 och startar auktionen klockan 12 istället för 10. Auktionen kan följas online på Keeneland.com. Det är snart dags för våra skandinaviska auktioner och det är alltid intressant att "mäta temperaturen" i galoppvärlden inför dessa.

Som vanligt är Book 1 fylld med godbitar. Själv har jag fastnat väldigt mycket för Lot 135 som är en hingst efter Tapit (e.Pulpit) undan Take Charge Brandi (e.Giant's Causeway). Vad Tapit uträttat i aveln kan inte nog beskrivas och att jag dessutom fått honom förevisad för mig är ett ögonblick jag aldrig glömmer. Take Charge Brandi föddes 2012 och jag tror inte att jag missade ett enda av hennes race som tvååring. Hon segrade i Breeders' Cup Juvenile Fillies och blev utnämnd till Champion. Lot 135 är hennes andra föl och jag tror att den här blir en dyring. Mormor är värd ett eget kapitel. Charming (e.Seeking The Gold) var ingen hit på banan, men var lovande från första stund. När hon såldes som åring på Keeneland 2006 gick hon för 3,2 miljoner dollar till Todd Pletcher. Det hammarslaget är värt en femteplats för ston någonsin på Keeneland. Även om Charming inte levererade på banan levererade hon i avelsboxen. Take Charge Brandi var som sagt champion. Omaha Beach (e.War Front) var länge en av favoriterna i Kentucky Derby och segrade i Arkansas Derby. Ni vet väl att Omaha Beach har ett helssyskon i Danmark? Courage Under Fire står hos Flemming Velin, eller gjorde iallafall det för ett tag sedan.

Den som orkar vänta till Session 2 behöver inte vänta förgäves. Lot 498 tål att väntas på. Det här stoet efter American Pharoah (e.Pioneerof The Nile) är undan Leslie's Lady (e.Tricky Creek). Tidigare avkommor har varit hyfsade. Beholder (e.Henny Hughes) var champion som 2- och 3-åring samt som äldre och sprang in över 6 miljoner dollar. Mendelssohn (e.Scat Daddy) gick ok för Coolmore. Det blev seger i Breeders' Cup Juvenile Turf och Derbyt på Meydan. Han gick för övrigt för 3 miljoner dollar på Keeneland. Slutligen i den berömda syskonsagan har vi Into Mischief (e.Harlan's Holiday). Som avelshingst tar Into Mischief 150 000 dollar för ett språng och det priset beror på att avkommorna springer snabbt.

 

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.