Blogg

Bäst förra veckan - Too Darn Hot, och Frankie igen!

RP_TooDarnHot_YPFDeXA_I3lptv
Too Darn Hot och Frankie Dettori är ett lysande ekipage Foto: Racing Post

I den form som Frankie Dettori är för tillfälle är det en risk att jag måste utnämna honom till Bäst förra veckan varje vecka. Dettori har i och med helgens seger med Advertise (e.Showcasing) i Prix Maurice de Gheest (Gr.1) på Deauville segrat i hela tolv Grupp 1 löpningar i år! Den här texten skall handla om Too Darn Hot (e.Dubawi) som imponerade på mig vid sin seger i Sussex Stakes (Gr.1), självklart med Frankie på ryggen. 

Dettori hade fyra segrar förra veckan. Av dessa var tre på Grupp-1 nivå. Förutom de redan nämnda blev det seger med Stradivarius (e.Sea The Stars) i Goodwood Cup (Gr.1). Det här var alltså bara förra veckan.

Det fina med Grupp 1-hästar är att de sällan går ned i klass. Advertise har även segrat i Commonwealth Cup (Gr.1) i år och Stradivarius segrade i Gold Cup (Gr.1) på Ascot samt i Yorkshire Cup Stakes (Gr.1). Too Darn Hot segrade i Prix Jean Prat (Gr.1) och den nämnda trion har alltså bidragit med sju Grupp 1 segrar i år. Lägger vi till Enable (e.Nathaniel) och hennes segrar i  King George och Eclipse har vi totalt nio Grupp 1 segrar. Det var Dettori som var pilot när Crystal Ocean (e.Sea The Stars) segrade i Prince of Wales's Stakes (Gr.1) och Dettori tog hem Oaks med Anapurna (e.Frankel) vilket ger oss 11. Dussinet fullt blir det när man räknar in Coronet (e.Dubawi) och hennes seger i Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1). En otrolig insats av Dettori och jag rekommenderar varmt auto-biografin "Frankie" där Dettori berättar öppenhjärtigt om sig själv. Dessutom får man reda på hur många race han skulle tagit hem om han bara inte lyssnat på tränaren...

Att Too Darn Hot är efter Dubawi är passande. Jag var själv på plats på The Curragh när Dubawi (e.Dubai Millenium) segrade i Irish 2000 Guineas år 2005. Dubawi var i mångt och mycket en fulländad galopphäst. Obesgrad som tvååring mellan 1200 och 1400 meter avslutade han 2-årssäsongen med Grupp 1 seger. Han förlorade i årsdebuten som treåring i 2000 Guineas, men tappade bara med tre längder till Footstepsinthesand. På Curragh segrade han i 2000 Guineas före Oratorio. Som ni ser var det här en bra kull. Derbyt var för långt och han var slagen med åtta längder av Motivator. Det blev bara två starter till varav en Grupp 1 seger i Frankrike innan Dubawi gick till aveln. Dubawi är själv efter mytomspunna Dubai Millenium (e.Seeking The Gold), ett av världens mest fulländade fullblod med stora framgångar i sin enda kull på banan. Tyvärr dog Dubai Millenium blott fem år gammal.

Dubawi har sett till att legenden lever vidare. Dubawi har lämnat Monterosso som segrade i Dubai World Cup (Gr.1) och nu är avelshingst i Japan. Bland många andra märks även Poet's Voice en toppmiler som började bra i aveln innan även han dog alltför ung. Too Darn Hot har framtiden för sig och kommer helt klart ha en framtida avelskarriär. 

Too Darn Hot har en illuster syskonskara. Det är kanske inte så konstigt när modern är Dar Re Mi (e.Singspiel) som gladde Lord Lloyd Webber med segrar i Dubai Sheema Classic, Yorkshire Oaks och Pretty Polly Stakes för att nämna hennes Grupp 1 segrar. Hon var slagen tre längder i Arcen det år Sea The Stars segrade. Dar Re Mi var stark, med en viss speed och tillsammans med Dubawi har hon lämnat stjärnorna Too Darn Hot, So Mi Dar och Lah Ti Dar. Den sistnämnda segrade i Grupp 2 i våras och kanske var det för att hon bara hade Ryan Moore på ryggen som hon förlorade till Coronet med Frankie i Grand Prix de Saint Cloud (Gr.1). Systrarna lär skapa glädje åt Lord Lloyd-Webber en lång tid framöver både på banan och i avelsboxen. Too Darn Hot har dock förutsättningar att glädja så många fler som framtida avelshingst. Den blåblodige hingsten är inte alls lika stark som sina syster och sin mor. Han är snabb som Dubawi och faktum är att han kanske till och med är som allra vassast över 1400 meter.

Karriären började i en maiden på Sandown under Frankie Dettori. Att Too Darn Hot var ingen hemlighet och oddset blev bara 8/11. Man fick dubbla pengarna tre veckor senare på samma bana. Då i Solario Stakes (Gr.3). På Doncaster slog Too Darn Hot Phoenix of Spain (e.Lope de Vega) i Champagne Stakes (Gr.2) och efter att man slog Advertise i Dewhurst Stakes var Too Darn Hot favorit i 2000 Guineas och bland favoriterna till Derbyt.

Årsdebuten kom i Dante Stakes (Gr.2) och det blev förlust genom en andraplats. Sedan blev det alltförkort om tid till Irländskt 2000 Guineas där Phoenix of Spain tog revansch. Nu var kronan på sned och allt fler ifrågasatte Too Darn Hots kunnande. John Gosden har senare tagit på sig det mesta av förlusterna. Det finns fina bortförklaringar till förlustserien som fortsatte på Ascot med förlust i St James's Palace Stakes (Gr.1). Det var för långt i Dante, Irländskt 2000 Guineas kom för tätt och han står inte 1600 på Ascot som går uppåt. 

I Frankrike hittade Gosden och Too Darn Hot segerreceptet igen. Deauvilles flacka bana passade perfekt och det blev seger över 1400 meter i Prix Jean Prat (Gr.1). På Glorious Goodwood släpptes Too Darn Hot upp till två gånger pengarna i Sussex Stakes (Gr.1) över 1400 meter och det blev en ny seger. Too Darn Hot har en härlig och effektiv löpstil. Han är snabb ut och placeras alltid strax bakom täten för att sedan gå hyfsat tidigt. Gosden säger att Too Darn Hot kommer stå 1600 meter på Santa Anita och indikerar därmed att det lutar åt Breeders' Cup Mile (Gr.1) för Too Darn Hot. Oddset där är fem gånger just nu. För bra för att missa.

 

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.