Blogg

Bäst förra veckan - satsningar

Lopp_2_548
År 2006 ville skribentens fruga a.k.a "Gullan" köpa avelsniten Slicklys avkomma Celtic. Celtic gick för 560 000 kr på auktion och tog första segern som nioåring. Allt är inte guld som glimmar. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Ibland är det nödvändigt att bredda ett ämne och den här bloggen kommer inte lyfta fram någon enskild häst, ägare eller uppfödare. Racing-familjen är stor och bred och det känns från min position från andra sidan Atlanten som att Galopptips har lyckats föra ihop familjen några steg. 

Att ATG erbjuder spel och sändningar från jordens alla hörn är en satsning på galoppen som absolut för någonting större med sig. Man kan jämföra med andra sporter. I Sverige följde man Allsvenskan, och kanske sitt lokala lag på "Vallen". Engelsk ligafotboll såg man på Tipsextra. I övrigt fick man matchresultat från notiser i morgonbladet eller kanske text-tv. Idag kan fotbollsfans se sin sport varje vecka och diskutera snygga mål eller bara favoritlagets avsaknad av målskytt. Lite så har det nu blivit för galoppen. Jag hyser inga större förhoppningar om att man på Lilla Torg i Malmö sitter och diskuterar William Buicks senaste ritt eller att man på Venezia i Täby pratar om Muzi Yenis framgångar i Sydafrika. Men möjligheten finns. De större racen i Newmarket finns helt plötsligt i din mobiltelefon. Det här är en satsning av ATG och Svensk Galopp finns med på ett hörn genom Galopptips.

Det satsas på nya galoppbanor. Bro Park och snart kanske Bara Galopp är exempel på större satsningar. Visst blir det dyrt och ibland, för att inte säga ofta, fel. Men satsningen på moderna anläggningar är aldrig fel och ligger i tiden. Här i USA är anläggningens betydelse för sporten en fråga som står högst på dagordningen. Arenorna måste drivas för att ge vinst och det händer inte utan investeringar till publikens fromma. Laurel Park är ett lysande exempel. För fem år sedan fick banan Täby Galopp att framstå som modern. Nu ser toaletterna ut som att de gör på bättre restauranger. Det är sköna soffor och bra med utrymme. Restaurangerna fortsätter att leverera. Samtidigt ser innerplanen lika charmig ut som alltid, men med mycket ny vit färg. Stallområdet har fått sig ett jättelyft och tränare, ägare och publik trivs. Omsättningen stiger. På Colonial Downs i Virginia har man precis slagit upp portarna i en storslagen comeback. Virginia har inte haft kapplöpningar sedan 2013 om man inte räknar ett och annat Steeplechase-meeting. Banan ligger utanför Richmond och man kommer ha tävlingar torsdag, fredag och lördag under totalt fyra veckor och dela ut över 70 miljoner kronor i prispengar totalt. Colonial Downs är känt för att ha en gräsbana i världsklass, inte alls lika trång och snäv som många andra. Det här är en satsning som visar att galoppsporten inte bara är på defensiven. Många inom sporten ser bara det negativa, men faktum är att galoppsporten expanderar geografiskt. Spelpoolerna blir också mer och mer globala, galoppen är faktiskt i takt med tiden!

Snart är det dags för auktioner i både Sverige och Danmark. Med otroliga bonuspengar och välbetalda auktionslöpningar finns det all anledning att satsa på den svenska galoppsporten. Galopptips har rapporterat om rejäla satsningar i såväl Doncaster som på Baden-Baden. Här är målet förstås Derbyn och större löpningar på kontinenten. En satsning behöver dock inte vara dyr. När Sandra Brolin ropade in Amara (e.Center Divider) på auktionen 2016 fick hon satsa 30 000 kronor. Efter nio starter som tvååring utan att segra hade många nog gett upp på Amara. Istället fortsatte man att satsa och som treåring kom segrarna. I år har Amara fem segrar. Totalt har det blivit 578 340 kronor till Amaras hästägare!

Priserna på auktioner runt om i världen fortsätter att stiga och det är bara att hoppas att investeringslusten finns även här i Skandinavien. När jag arbetade som fondförvaltare och investeringsstrateg var jag känd för att alltid ha en mörk syn på ekonomin. Inte många vet mer om krascher än vad jag gör och man sade att jag var född med Baisse-kepsen på. On a long enough timeline the survival rate of everything drops to zero var ett motto jag skrev under på. När det kommer till galoppen är jag klart mer positiv. Vi är absolut inte döende. Att vi må vara reliker från en annan tid är något som vi har i vår kultur och bör vara stolta över. Men vi överlever inte genom att bara bevara minnen. Vi överlever genom att satsa. Då behövs både storhästägare och de lite mindre ägarna. Man får gräva där man står och när väl hästen hamnat i träning kostar den lika mycket som dyr

Slutligen vill jag förekomma den som har frågor om min egen satsning. När köpte jag häst senast? Som sportchef var det skönt att inte få äga häst. Som hästsportjournalist och tipster är jag av den bestämda uppfattningen att det inte blir bra om man äger häst. Det är alltid problem med objektivitet i vår bransch och det är därför bra om man har barn med så få som möjligt. Eftersom det kostar 30 000 kronor i månaden att ha häst här i USA lär det dröja innan jag debuterar som hästägare. Förhoppningsvis hjälper det mig också att satsa genom min penna istället. Den som känner mig vet dessutom att jag någon gång ibland satsar en krona eller två på totalisatorn. Man får gräva där man står skrev jag väl? Efter oss - syndafloden.

Fredrik_Otter_portrat

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.