Nyheter

Oscar Berneklint siktar mot första proffsegern

Publicerad
Den nybakade proffstränaren Oscar Berneklint vann redan förra året hela fyra segrar med Trollfjord, men då hade han amatörtränarlicens. I år har han tagit ut sin professionella licens och även om det har bränts ordentligt så väntar han på sin första seger. Den kan komma redan under onsdagen då han startar ett comebackande nyförvärv.
baqvoirhcksex4srsgt
Oscar Berneklint (t.h. om hästens huvud) leder sin första tränarvinnare Trollfjord till vinnarcirkeln på hemmabanan i april 2023. I sadeln Hedda Nexbo. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Oscars bakgrund i galoppen är minst sagt gedigen, trots sina unga år, och hans kunskaper om galoppsport- och galopphästar är både omfattande och imponerande. Han är vetgirig som få och har förkovrat sig så länge han säkert kan minnas. I en artikel av Robert Okpu, som är mycket läsvärd, ges en inlevande beskrivning av Oscars resa

Vintern har varit positiv för stallet. 

– Jag tycker att vi har kunnat träna på bra och vi har lagt en fin grund för hästarna. De är redo, men alla mina kommer att gynnas av ett lopp i kroppen, inleder Oscar som också ger lugnande besked om löftet Montauk som tyvärr är struken i det första loppet: 

– Montauk är inte hundra procent att starta – han har trampat på en sten. Han startar i ett treårslopp på Prammsdagen. Det återstår att se vilken distans det blir. 

Montauk visade direkt i sin första start att han är ett hopp för de större treårsloppen och är med i Derby- och Oaksserien.

Oscar är mycket fokuserad på sin verksamhet ihop med sitt team, där bland annat sambon och nyblivna jockeyn Rebecca Stålhandske, ingår. Det var ytterst nära att 2022 års vinnare i Svenskt Oaks, Scarlett, segrade på förra tävlingsdagen. Hon ville inte ge sig, men blev till sist slagen med nos. 

–Scarlett matchas mot Malmö Vårhandicap på “Prammsdagen” då hon gick så pass bra i årsdebuten – det är hennes försommarmål. Sedan får vi se vart vi går efter det. Vi har pratat om att ta henne till Bro Park – under sensommaren finns det bland annat “Fillies & Mares Stakes”, berättar Oscar

Ett comebackande nyförvärv

I det tredje loppet startar han ett intressant nyförvärv i Perfect Sister som rids av Maikel Narvaez Bravo. Hon startade tre gånger som treåring och får nu en andra chans på banan som sexåring. Hon har samma mor (Perfect Flight) som Derby Day Sprint-vinnaren 2019, Perfect Girl Ester – som också hon var uppfödd av delägaren Annica Åkesson. 

9 Perfect Sister (V4-3) kände ägarna att de vill pröva för att hon har mer att ge. Vi har haft henne sedan i början av mars. Det var länge sedan hon startade så ett utvändigt startspår kommer att hjälpa henne väldigt mycket då hon slipper få hela fältet över sig och kan göra som hon vill därifrån. Det var också länge sedan hon var igenom alla startmomentsrutiner. Maikel (Narvaez Bravo) kommer mycket bra överens med henne och han har också ridit henne i träning – det är skönt med en ryttare som har förtroende för hästen. Jag tycker att vi i teamet har hittat knapparna till henne, hon har än så länge skött sig väldigt, väldigt fint och har visat bra takter – hon kommer definitivt att kunna göra det bra. Hon känns fin i träning och det ska bli intressant att se, berättar Oscar Berneklint.  

Oscar Berneklint har en väldigt läsvärd hemsida som rekommenderas att ta del av. Med tio intressanta hästar på träningslistan, varav sju har startat och tre är tvååringar, är det bara en tidsfråga innan den första segern kommer. 

På söndag startar stallet Admiral Mae på Göteborg Galopps premiärdag och vi återkommer med Oscars tankar inför den starten. 

Här kan man läsa en artikel om samtliga nya proffstränare 2024.