Blogg

Bäst förra veckan: Sandra Brolin

SBrolinZ
Kaia Sofie Ingolfsland och Sandra Brolin firar ännu en årsseger för Zäta. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Söndagens soldränkta stortävlingar på Bro Park bjöd på en förbluffande blandning av övertygande favoriter och närmast chockerande skrällar. Appelina (e. Appel Au Maitre) befäste sin position som Nordens bästa sto och Queen Rouge (e. Lord of England) klev fram som helt seriös kandidat till Derbysegern, medan Arabianranta (e. Helsinki) och Learn By Heart (e. Frankel) såg till att en jättejackpot byggs upp mot nästnästa söndags V64 på samma bana.

Mitt sällskap på Bro bestod till stor del av förstagångsbesökare, och de lärde sig kvickt att det inte är helt enkelt att förutse vinnare av galopplopp – handikaptalet i programmet är inget facit. Men nog är det en del av tjusningen i sporten att även en ”chanslös 50-oddsare” kan kliva fram och vinna en högbetald klassisker, till obeskrivlig eufori för kretsen kring hästen.

Nu var det inte bara Arabianranta som var först över mål i 2000 Guineas. I sadeln satt årets hetaste jockeynamn, Ulrica Holmquist, som skriver historia mest varje vecka. Fyra vinster på fem ritter på Gärdets nationaldagstävlingar följde hon alltså upp med att urtjusigt sätta dit en dunderöverraskning i ett klassiskt lopp! Klart att en sådan grym rider ska finnas med i startlistan till Ladies World Championships, och förhoppningsvis får Ulrica fortsatt gott om chanser framöver, också i storlopp. Det är hon verkligen värd, även när den här extrema formtoppen lagt sig.

Strömsholm hade också tur med vädret, men tävlingarna led sportsligt av några alltför tunt besatta lopp. Dock inte själva Grand National som höll riktigt hög nivå och utmynnade i ett rafflande upplopp, tyvärr utan min och många andras favorit Ajas som försvann halvvägs. Men nästa år är det Ajas tur i GN.

Lite mer undanskymt tävlade Bro Park även i torsdags kväll. Utan stort riksspel reds ett knippe rätt alldagliga handikaper och ett par maidens, och som så många gånger förut i år var den en viss tränare som utmärkte sig. Jag syftar förstås på Sandra Brolin, som genom sin trippel tog sig upp på totalt 15 segrar hittills i år – kom ihåg att säsongen började i april. Med de 15 fullträffarna är Sandra helt överlägsen etta på listan över Sveriges segerrikaste tränare 2019; ingen annan har fler än nio fullträffar. I samma veva passerade hon miljonen inridet, redan.

Det hade inte varit något märkligt med det ifall stall Brolin bestått av säg ett 40-tal pållar med fina härstamningar och hårdsatsande ägare, men så är knappast fallet. Utan att trampa någon häst på hoven eller människa på tårna kan man lugnt säga att materialet är vad man brukar kalla begränsat. På träningslistan står totalt 17 hästar, en blandning av svenskfödda, som oftast är avkommor till måttligt populäre Zaahid, samt importer som ropats in i England för närmast kaffepengar.

Exempelvis kostade torsdagens silvervinnare Heavenly Pulse (e. Dragon Pulse) endast 1 500 pund på hösten som tvååring, och snabba Arize (e. Approve) kunde man sno åt sig för 3 700 guineas som fyraåring. Multipla guldvinnaren My Adelia (e. Canford Cliffs) gick på ”hisnande” 7 500 guineas som treåring men har å andra sidan stamtavlan helt i ordning och blir ett fint avelssto så småningom. Hon var för övrigt bara slagen två längder i söndagens Bloomers’ Vase trots missgynnande förutsättningar.

Stall Brolins stora stolthet i år är såklart egenuppfödde Zäta (e. Zaahid), som redan noterat sig för sex årssegrar och längs vägen höjt sitt handikaptal från 60 till 82, en närmast ofattbar utvecklingskurva. Förutom de nämnda har ytterligare tre från stallet segrat i år, däribland Skyhawk (e. Zaahid) som vann en guldhandicap i torsdags till glatt odds.

Sandras hästar startar ovanligt ofta, men inte ser de ut att gnälla över det. Tvärtom glänser de i ledvolt och på banan. Naturligtvis finns det ändå en gräns för hur långt upp i klasserna en häst kan vandra, och det kommer bli allt tuffare för ”den gula armén” att hålla uppe segerprocenten ju längre säsongen lider. Toppar hon segerrikaste-listan när året är slut skulle det vara helt sensationellt, men hur som helst, den här succéstarten på 2019 är redan en rejäl fjäder i hatten och borde rimligen innebära att Sandra Brolin får fylla på stallet med framtida segerstaplare.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3f

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.