Blogg

Bäst förra veckan: Queen Rouge

QueenRoug
Tändes Derbyhoppet här? Queen Rouge efter sitt livs första seger, i höstas på Jägersro. Flankeras av Mme Fernande, Marc Stott, och träckaren för dagen Jessica Vadst. I sadeln Oliver Wilson. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Man får tänka sig för när man döper hästar. Visst kan det i teorin låta fräsigt med Unbeatable King, Emperor of the Turf eller Best Ever, men blir de sedan inte mer än gravt fartbegränsade järnhandikapare kan blotta namnet göra dem till föremål för åtlöje. Å andra sidan – om hästen också visar sig vara en superstar passar ju namnet som hand i handske, och så är det för Queen Rouge (e. Lord of England). En Röd Drottning, som på hyperimponerande vis dånade hem Dansk Derby med ett tiotal längder i söndags. Så underbart majestätisk hon är, rejäl och kraftfull med ett mäktigt driv, och så väldigt värd sin Derbyvinst.

Känslorna flödade över alla brädder i vinnarcirkeln på Klampenborg efter Derbyt. Både tränare Marc Stott och jockey Oliver Wilson kommer från gedigna danska galoppfamiljer, de anglosaxiska efternamnen till trots, och naturligtvis har de redan som små ”drenger” drömt om en fullträff i den mest prestigefyllda löpning hemlandets galoppsport kan erbjuda. Nu grejade de båda sin första inteckning och sämre blev inte vinsten av att Marcs lillebror Nicolaj red in överraskningen Good Fella som tvåa, i hästens blott tredje start i livet.

Queen Rouge är en riktig stjärna. Som så många andra topphästar debuterade hon inte med seger utan med ett andrapris, men sin maiden avlade hon överlägset på Jägersro i starten därefter, och sista starten som tvååring gav andrapris i Svenskt Kriterium.

Till treåringssäsongen har Queen Rouge utvecklats en redig bit ytterligare och segrarna i Dansk och Svenskt 1000 Guineas togs med verklig emfas. Att utmana importhingstarna i Svenskt Derby är det inte många danskfödda ston som klarat genom tiderna – Queen Rouge slutade visserligen ”bara” trea, men hon fick inget perfekt löpningsförlopp och hade åtminstone kunnat sluta mycket närmre vinnande Red Cactus.

Sistnämndes hårdsatsande ägare Lone Kaj-Nielsen fick rättmätiga hyllningar efter det loppet, och efter Dansk Derby var det lika rättvist dags för den andra tungt investerande danskan, Karin Salling, att få kliva överst på prispallen. Under pseudonymen Mme Fernande har hon ett tiotal hästar i träning, hos Marc Stott och Sören Jensen, däribland likaledes danskfödde King David (e. Elusive City) som så när rodde hem Derbyt i fjol.

I år har King David varit tvåa i Stockholms Stora Pris (Gr3) och sedan sensationellt vunnit ett Gr3-lopp under Hamburgs Derbyvecka. Därmed är han, jämte I Kirk, Skandinaviens högst handikappade häst i dagsläget på sina 95. Kan Queen Rouge nå de höjderna? Mycket svårt, men faktiskt inte helt otänkbart baserat på hennes prestationer och utveckling i år. Åtminstone har vi fått henne att glädjas åt i de största stayerloppen under förhoppningsvis flera år framöver, och blir det en sväng till Tyskland för att jaga black type förvånar det inte.

Veckans stora racingnyhet var väl annars offentliggörandet av det nya monsterloppet ”Saudi Cup” som ska ridas i Riyadh i slutet av februari, årligen med start 2020. Mitt emellan Pegasus och Dubai World Cup alltså – men med ännu mer prispengar. Saudi Cup kommer erbjuda totalt 20 miljoner dollar, 190 miljoner kronor, i prissumma, och bli världens bäst betalda lopp någonsin.

Så varmt välkomna till Saudiarabien alla galoppfans, landet som mördar oliktänkande (tänk Jamal Kashoggi), och där kvinnor saknar ett flertal grundläggande rättigheter eftersom de tillhör sina manliga familjemedlemmar. Landet där homosexualitet leder till spöstraff, fängelse eller avrättning, där stöld bestraffas med en avhuggen hand, och där gästarbetare regelmässigt utnyttjas och far illa. Det låter väl som ett jättemysigt ställe för en solsemester kombinerat med högklassig galopp?

Förenade Arabemiraten är knappast heller paradiset på jorden vad gäller mänskliga rättigheter, men Saudiarabien befinner sig på en annan, betydligt lägre, nivå, och det vänder sig i magen när beundrade profiler som Frankie Dettori och Gary Stevens lånar sina namn och röster till ett sådant här initiativ, av en sådan regim. Kanske naivt, men jag håller alla tummar för att galoppvärlden är insiktsfull nog att inte låta sig förföras av dollarbuntarna utan ser till att Saudi Cup blir en bojkottad flopp.

Mikael_Armstrong_portratt_gIzjq3

Mikael Armstrong

Började hänga på Täbys halmbana vintern 1985, sedan dess besökt 98 trav och galoppbanor i samtliga världsdelar. Härstamningsnörd som gärna spelar bort en slant när jag fått en "bra idé". Jobbat länge som journalist och ett kort tag som banläkare, är ägare och uppfödare, men tyvärr oduglig i stallet.