Blogg

Bäst förra veckan - Pinatubo!

pinatuboew_AHyCHGA
Pinatubo var bäst förra veckan Foto: E Whitaker / Racing Post

Den här bloggen är försenad två dagar. Anledningen är rätt enkel, med Stockholm Cup och Breeders' på programmet har antalet timmar på dygnet helt enkelt inte räckt till. Visst hade jag kunnat prioritera bort att titta på galopp under helgen, men det ligger inte riktigt för mig.

Godolphin har stulit rubrikerna den här veckan. Man har helt dominerat Keenelands auktion och Coolmore har varit underbidder på väldigt många av de dyraste hästarna. Samtidigt har det varit Championship Weekend på Irland och där dominerade Coolmore/Ballydoyle/O'Brien fullständigt. Den bästa prestationen kom dock från en tvååring i blått. Pinatubo (e.Shamardal) bara krossar motståndet i Vincent O'Brien National Stakes (Gr.1) på The Curragh.

Kolla racet här om du missat det. Det som är imponerande är att Godolphin alls inte behöver åka till Irland och Curragh med den här hästen. Att åka till Ballydoyles hemmaplan är en riktig utmaning. Man visste vad man hade i stallet, den saken är säker. Man utmanar alltså världens bästa tränare, med världens bästa ägare på deras hemmaplan. Bara att man vågar utmana är värt titeln bäst förra veckan. Nu blev resultatet än bättre. Och titta på racet en gång till. Studera William Buick. 600 kvar ser han till att gå fram mot ledningen. Det finns ingen anledning att göra något mer. 400 kvar ser man att han tittar på stolpen. Det var nu han skulle gå. Han ber om lite extra. 200 kvar fortsätter Buick att mana, men han har redan lämnat dom. Det är nio tio längder ned till några av de tvååringar som förmodas vara med i Derbyt på Epsom och först nu, när motståndet är förnedrat, som Buick lugnar sig och glider in i mål med en frisk Pinatubo under sig. 

Bookmakers sänkte Pinatubo till 2,50 som segrare i 2000 Guineas efter den här uppvisningen. Siskin är andrahandare till 13 ggr...

Oddset till Derbyt är dock mer generöst. Pinatubo står i 9 ggr pengarna. 

Det är nu spekulationerna börjar. Givet att han segrar i 2000 Guineas, vad kommer då oddset vara på en Derbyseger? Finns det anledning att tro att han inte kommer utvecklas och stå 2400 meter? Är 1600 meter optimalt? Vi tittar till stammen. Shamardal på ett Dalakhani-sto. Dalakhani = Aga Khan och gjorde nio starter för åtta segrar och en andraplats. Segrade som treåring i Arcen. Distansproblem? Nej. Shamardal = Godolphin, Champion-tvååring. Segrade i Franskt 2000 Guineas och Derby. Shamardal är i sin tur efter Giant's Causeway = Coolmore som stod alla dagar i veckan. 

Tittar man på Shamardals förärvning ser man ett oroande mönster. Avkommorna går bäst på god till lätt bana över 1600 meter. Visst finns det undantag och charmören Pakistan Star springer gärna åttor kring motståndarna över 2400 meter (problemet är tyvärr att han gärna springer just åttor istället för rakt fram). 

På mödernet finns det inga tvivel om att Pinatubo kan stå och framförallt står den här sidan för utveckling som treåring. Sammantaget borde Pinatubo ha alla möjligheter att stå den klassiska distansen, även om han kanske inte är som mest effektiv över den. 

Oavsett vad - och oavsett konkurrens från Championship-löpningar och Trials till Arcen - så var bara Pinatubo bäst förra veckan. Han har ett formtal på 100 blankt, och det känns lågt räknat.

Nästa vecka är det dags för Armstrong igen, det är ingen skräll om det blir Square de Luynes som blir bäst förra veckan, eller kanske vi får vår egen Pinatubo i Svealand? 

Väl mött på Bro Park i helgen!

Fredrik_Otter_portratt

Fredrik Otter

Fredrik Otter är känd från Kanal 75 och Travronden och har varit sportchef på Täby Galopp. Nu återfinns han i USA där han spanar ut över världen och är lika hemma på Longchamp som på Cheltenham. Skyr "lampor" som pesten och bästa spelminnet är när Alcohuaz segrar på Maison-Laffittes till 20 ggr smeten och reskassan är lirad. När Overdose segrade lätt i ett avblåst Prix de l'Abbaye där Otter fått sexsiffrigt vid seger var han dock inte lika nöjd.