Nyheter

Zäta siktar mot staket

Publicerad
Zäta tränas av Sandra Brolin på Bro Park och idag lyckades Zäta med konstsstycket att ta fjärde raka segern, något som är ovanligt i galoppsporten.
Zäta_603
Zäta tar fjärde raka segern! Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Fyraårige Zäta (e.Zaahid) gjorde 17 starter som treåring utan att segra. I år har det redan blivit fem stycken och Zäta har inte varit sämre än trea på sina sju starter. Då skall man komma ihåg att man inte ens tävlade under årets första vintermånader. Zäta årsdebuterade tredje april och har verkligen legat i. 

Galoppens handikapsystemen finns för att göra tävlingarna rättvisa och svårlösta och har visat sig väldigt lyckosamt under århundranden. En nackdel är dock att det är svårt för handikaphästarna att ta flera segrar på raken och därmed också svårt att skapa riktiga profiler i de lite lägre klasserna. Zäta har dock lyckats med den här svåra prestationen. När han segrade 14 april var det från ett formtal på 60. Den 15 maj segrade han från ett formtal på 73 och idag stod han inne efter sitt gamla tal trots att han är höjd till 77 i handikap. En höjning på 17 kilo på lite mer än en månad är extremt ovanligt och än ovanligare är att man klarar av det. Sandra Brolin förklarar framgångarna med att Zäta blivit grövre, mer häst, och det är tydligt att han älskar att springa och verkligen vill vara först i mål.

När man har fem raka segrar har man ett så kallat staket beroende på att man har fem ettor under varandra i formraderna. Det är som sagt ovanligt i handikapvärlden, men nu har Zäta chansen. Sandra Brolin har anmält Zäta till en Guldhandikap den 30 maj och om han kommer till start där kan han få möta stallkamraten My Adelia (e.Canford Cliffs) som är en annan klassklättrare. I år har My Adelia gått från 78 till 87 i handikap och det är en underdrift att säga att Sandra Brolin har fin form på stallet.

Mormor till Zäta är utpräglade stayern Jezebel (e.Diaghlyphard) och mormorsmor är superstoet Stone of Scone (e.Ragstone) som lämnade både Cinnamon (e.Diaghlyphard) och Hooter (e.Diaglyphard)