Nyheter

Yrroll - Patrick Wahl minns Erroll men baissar inför Trial

Mellan 2008 och 2015 charmade Erroll den svenska galoppubliken. Som treåring blev han klassisk segrare i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och i Ulriksdals Minneslöpning var han alltid svårslagen.
Yrroll_0801
Yrroll segrar med Elione Chaves på ryggen - tyvärr är det dirttrack i helgen Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Erroll tränades av Patrick Wahl, som nu har Errolls enda avkomma i svensk träning, Yrroll. Errolls karriär började med en andraplats i en maidenlöpning bakom Easy Way. 47 starter och 7 år senare avslutade Erroll karriären med en andraplats i en Guldstayer, bakom Embarkation. Erroll förlorade som favorit i sin första och i sin sista start, men däremellan tog Erroll hela 16 segrar på sina totalt 48 starter med över 2,7 miljoner insprunget. Sista starten skedde 2015, nu fyra år senare har Patrick Wahl Errolls son Yrroll i träning.

-Jag köpte honom privat direkt av uppfödaren och jag vill minnas att han var mycket billig. Det var väl mest ett affektionsköp om jag ska vara ärlig. Jag gillade Yrroll direkt, men var väl påverkad av mina känslor för Erroll. Yrroll var enda avkomman det året och han stod inte med i Breeders' eller något, berättar Patrick Wahl.

Yrroll segrade heller inte första gången ut som tvååring, men sedan smällde det till med två raska segrar innan man blev åtta i Vinterfavoriternas Pris. Man prövade Kriteriet på Jägersro, men Yrroll fungerade inte alls på dirttrack till skillnad mot Erroll. 

-Yrroll är otroligt mycket mer beroende av gräs, han har faktiskt floppat varje gång vi startat honom på dirttrack. Nu på söndag är det dirttrack igen och anledningen till det är att vi måste testa honom för ett sista svar om underlaget. Vi har inga andra möjligheter just nu, han är inte med i Breeders' eller Danskt Derby. Han kan göra ett kanonlopp, som han gjorde senast i 2000 Guineas, eller floppa totalt och komma sist. I Guineas var han otroligt tapper efter att ha fått göra allt grovjobb och blivit utsatt för elakt tryck. Den största likheten med Erroll är den otroliga fighterandan, han ger aldrig upp och verkligen vill vinna. Styrkan är hans främsta vapen, han kan gå med i alla tempon. Han är ett väldigt lyckat affektionsköp och om han bara är tillräckligt bra finns det fina pengar på gräset i framtiden, säger Patrick Wahl.

Det låter ändå som att chanserna i Bro Park Trial är låga och att Carlos Lopez valt Jamaica före Yrroll talar också sitt tydliga språk. Ersättaren Elione Chaves är dock den bästa ersättare man kan få och han har segrat på Yrroll förut. Det är ändå så att endast den modige ödslar ett streck på Yrroll nu på söndag.