Nyheter

War of Will

Publicerad
War of Will (War Front-Vision of Clarity u.Sadler's Wells) är den häst som just nu leder poängligan till Kentucky Derby. Mark Casse-träningen behöver inte göra något mer, men är anmäld till Louisiana Derby den kommande helgen.
Warofwil

War of Will har en bländande härstamning. Fader är War Front en av de största inom aveln just nu. Ändå är det mödernet som väcker beundran. War of Will är uppfödd av Niarchos-familjen (en av världens rikaste) och Skeppsredaren Stavros Niarchos köpte personligen Aviance från Ballydoyle/Robert Sangster i början av 80-talet. Aviance lämnade Chimes of Freedom (som lämnade Aldebaran) och Imperfect Circle (som lämnade Spinning World). Imperfect Circle lämnade sedan Visions of Clarity som alltså är mor till War of Will. 

Det saknas inte Northern Dancer i stamtavlan om man säger så utan War of Will är inavlad 3x3 på avelsmatadoren. Man blir inte jätteförvånad när man läser det och ser bläsen som pryder War of Will. 

War of Will matchades tufft i fjol. Trots en misslyckad maidenstart gick man till tuffa stakes och säsongen "kröntes" med en femteplats i Breeders' Cup Juvenile Turf. Att man ska söka bästa möjliga sällskap till sig själv och det sämsta till sina hästar gick till sist upp för Mark Casse som sände den John Barber ägde hingsten till en maiden värd 45 000 dollar och nu blev det äntligen seger. Oddset på 3,10 var ett otroligt överodds och segern togs på en blöt bana som bedömdes som "sloppy".

I år har polletten ramlat ner. Det blev seger i LeComte Stakes och Risen Star Stakes på Fair Grounds. Sättet War of Will segrat på gör honom till en av favoriterna till seger i Kentucky Derby. Steve Haskin, en av de mest erkända skribenterna i USA har War of Will trea i sin analys av fältet som du läser här. Värt att notera är att Haskins bägge favoriter Game Winner och Improbable förlorade i helgen vilket rimligtvis gör War of Wills position än bättre. Det finns de som tror att War of Will är bättre på gräs, men knappast någon tvivlar på att han står distansen i Kentucky Derby (2000 meter).