Nyheter

Vi vädrar storlopp i luften – första anmälan till Pramms Memorial (L)

Publicerad
Även om inte vädret ger oss några indikationer på vårens ankomst ännu så ger anmälningslistan till Pramms Memorial (L) oss anledningar att tro att den snart är här. Den kom nämligen i veckan och på måndag är det också startanmälan till vad många ser som generalrepetitionen inför ”Pramms” – ITM Spring Mile– Norra skånska regementets minneslöpning (L). Jägersro kommer att få besök av många fina hästar den närmaste tiden – det kan vi galoppälskare vara säkra på.
pfyjeok4w45yv64rg9l
Duca Di Como vinner Meccom Group Pramms Memorial (L) 2020 med Elione Chaves. Foto: Stefan Olsson

Den 23 maj är det dags. Med hela 600 000 kronor i förstapris är Pramms Memorial (L) ett lopp som lockar många i den skandinaviska ”milereliten” och årets upplaga ser inte ut att bli något undantag. Fjorton hästar är anmälda efter den första insatsen och även om bara tolv får starta så tror vi inte att någon som vill vara med kommer att hamna utanför. Fjolårssegraren Duca Di Como (e. Clodovil) finns med på listan och siktar förstås på att försvara sin titel. Han ska ha goda chanser att göra det. Duca Di Como kan vara den bästa medeldistansaren på DT vi någonsin sett i modern tid på våra breddgrader. Cathrine Erichsen tränar. 

2019 segrade Plata O Plomo (e.Paddy O´Prado) och han är också med på listan efter den första insatsen. Han var trea i både Spring Mile och Pramms 2020 och gjorde årsdebut på Jägersros premiärdag i söndags. Han vann inte då men var inte stort slagen av Sea Lieutenant (e. Mastercraftsman) som bar nio kilo mindre. Han kommer att vara förbättrad till nästa lopp – var så säkra. Både fjolårets vinnare Duca Di Como och Plata O Plomo är anmälda till ITM Spring Mile – Norra skånska regementets minneslöpning (L) som rids den 25 april på Jägersro. Det finns andra mycket intressanta hästar som siktar på bägge loppen. Couples (e. Helmet) var desto bättre i samma lopp som Plato O Plomo sprang i som knappt slagen men tränare Francisco Castros hade på förhand aviserat att han var i fin författning inför årsdebuten. Fjolårets vinnare i Svenskt Derby, Bullof Wall Street (e.Tapizar), har nu hunnit bli fyra år. Han har inte startat sedan den övertygande derbysegern och ska nu börja tampas med den äldre eliten. Det ser vi med spänning fram emot och han kommer inte att göra bort sig. Tvärtom – han kan mycket väl vinna båda loppen om han kommer till start. 

Ett stort utropstecken förra året var Jazz Explosion (e. Red Jazz). Det är dock ett frågetecken om han kommer att gå ut i ”Spring Mile” då tränare Bodil Hallencreutz i förra veckan berättade: 

– Jazz Explosion mår utmärkt. Vi siktar på “Pramms” direkt.

Lennart Reuterskiöld Jr har anmält Stormy Ocean (e. Mingun) och han kan absolut vara en pallplatskandidat om han kommer ut – åtminstone i “Spring Mile”. 

Jokern Prevent (e.Poet´s Voice) från Dina Danekilde finns med på bägge listorna. Totalt är det åtta anmälda efter den andra insatsen.  

Förra året erövrade tränare Maria Sandh många rubriker innan Pramms Memorial (L) då hon efteranmälde den svenskfödde treåringen Globemaster (e. Zaahid) och han gjorde inte bort sig på något sätt. Trots att han inte utnyttjade åldersviktlättnaden fullt ut (gick med 3,5 kilos övervikt) var han knappt slagen om den sista prisplaceringen som sexa. Nu har han hunnit bli ett år äldre och Maria Sandh är förhoppningsfull. 

 Vi siktar på “Pramms” igen och det har varit bestämt sedan förra året. Han gjorde ett fantastiskt lopp i sitt sista lopp ifjol (SGS Stockholms hösthandicap över 2100 meter DT den 15 november) som han vann. Vi trodde att han var sprinter förra året när han vann två raka över sprinterdistans men nu vet vi bättre. “Pramms” har som sagt varit målet hela vintern. Han kommer att gå direkt till dit. Det blev en ”lite krokig” träningsväg under våren. 

undefined
Globemaster och Martin Rodriguez vinner SGS Stockholms hösthandicap ifjol. Foto: Elina Björklund

Känner vi teamet bakom Globemaster rätt så kommer den något ”krokiga” träningsvägen vara betydligt rakare i god tid före loppet. 

Bland övriga som finns med på listan till “Pramms” hittar vi Caroline Malmborgs Beach Road One (e. Mastercraftsman) som startar på Bro Park på söndag. Han har alltid varit lovande men har verkligen blommat ut under hösten och vintern. Han möter en annan anmäld, nämligen Ylva Brandts Youonlyliveonce (e. Sidestep). Ni kan läsa mer om vad tränare Malmborg och Brandt tror om sina chanser på söndag i våra tränarintervjuer här på Galopptips.se. 

Wido Neuroth skall man aldrig räkna bort när han har anmält. Från stallet finns fjolårets segrare i Jockeyklubbens 2000 Guineas, Everest Voice (e. Poet´s Voice) samt Nouvelle Lune (e. Sea The Moon) med på listan. Everest Voice har bara startat en gång på Jägersro och var då nia i Svenskt Derby bakom Bullof Wall Street. Nouvelle Lune hade en mellansäsong förra året och gick oturligt omkull med jockeyn Jan-Erik Neuroth i ett finslipande jobb inför Stockholms Stora Pris (Gr3). Hon kom tillbaka på banan och var först över mållinjen en månad senare just på Jägersro i Margareta Wettermarks minneslöpning men blev nedflyttad till en andraplats på grund av en störning mot vinnaren Queen Rouge (e. Lord Of England) på upploppet. Den sistnämnde är dock inte anmäld. Nouvelle Lune, som är det enda stoet just nu på listan (efteranmälningar kan komma), älskar Jägersro och har vunnit tre av fem lopp på banan och som vi skrivit varit först över linjen i ytterligare ett lopp. Vi minns särskilt hennes förkrossande seger i Svenskt Oaks 2019. Glädjande nyheter är också att följeslagaren Jan-Erik Neuroth är tillbaka i sadeln och har ridit snabbjobb sedan mars månad. Vi hoppas snart att få se honom rida lopp igen. 

Vinnaren av Stockholms Stora Pris (Gr3) 2019, Learn By Heart (e. Frankel), har aldrig startat på Jägersro och vi får se hur han har tagit sitt Dubai-äventyr där han inte hade några framgångar. Tränare Bent Olsen vet dock hur man toppar en häst inför stora uppgifter. 

Fjolårstvåan i både “Spring Mile” och “Pramms”, Red Hot Chili (e. Eishin Dunkirk), har anmälts av Patrick Wahl. Han gör det alltid bra men extra bra är han faktiskt på Jägersro som måste anses vara hans favoritbana. Han räknas alltid. 

Pandemin är säkerligen en stor orsak till att vi inte ser några anmälningar från tränare utanför Skandinavien i år. Förra året gästade Michael Applebys Star Of Southwold (e. Le Havre) oss men slutade då oplacerad. Det är förstås tråkigt men det ser ändå oerhört intressant ut på förhand. Nästa insats är den 26 april. Vi återkommer givetvis i ärendet.