Nyheter

Vi profilerar omgångens ryttare - Fabienne De Geer först ut

Publicerad
”Är Meandro likadan nu så vinner han igen”
I onsdags vann Fabienne De Geer på galoppens V4-tävlingar på Bro Park med valacken Meandro.
Och nu på onsdag kan det vara dags för en repris.
- Om han uppträder lika fint igen så tror jag att han vinner igen, säger Fabienne.
Mendro_929
Omgångens ryttare - Fabienne De Geer Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

OMGÅNGENS RYTTARE

Fabienne De Geer

Ålder: 30

Bana: Bro Park

Jobbar hos: Tränare Ylva Brandt

Senaste segern: Meandro på Bro Park den 15 april

Inridna pengar 2019 (inkl premier): drygt 904 000 kronor

Fabienne De Geer är en jockey som galoppspelare ska se upp med, om de vill vinna pengar på galopp. När Fabienne vinner sker det ofta till glatt odds.

Och i onsdags på Bro Park sköt V4-värdet upp från 1654 kronor inför den sista avdelningen (efter tre ridna lopp) - och landade till slut på 6704 kronor i utdelning. Detta efter att just Fabienne De Geer ordnat en liten överraskning i den sista avdelningen med den sjuårige valacken Meandro. (e. Devil's Drink).

Fabienne red Meandro med optimism i loppet och den offensiva ritten visade sig vara befogad.

- Han har kapacitet. Och nu på onsdag så startar han ”med sitt gamla formtal”, det vill säga att han inte får någon viktbelastning för senaste segern. Så jag måste tro på honom igen.

Fabienne vill ändå varna nya galopp-spelare för att förlita sig för hårt på hästar som just Meandro, som startar med 59 i så kallat ”formtal”.

- För det första så är just han lite snurrig. Nu höll han hela vägen i den främre träffen senast, men han är en sådan som lika gärna kan stanna när man rider honom till front, eller om man rider fram tidigt. Sedan är de här hästarna med 50-70 i formtal inte alls lika pålitliga som hästarna som har över 70 i formtal. Deras prestationer varierar helt enkelt från gång till gång.       

Fabienne konstaterar ändå:

- Men Meandro är min bästa vinstchans den här gången också, är han som senast så tror jag faktiskt att han vinner igen, trots att det är lite annat motstånd.

Fabienne är utbildad ekonom, men älskar hästar och har varit fast sedan hon som trettonåring önskade sig en ridhäst och fick fullblodet Sabotage, som tränades av Hans Lundell i Morgongåva.

Som 18-åring jobbade hon i Frankrike, i Chantilly och Deauville, men hon upplevde sporten som väldigt konservativ nere på kontinenten.

- Som tjej var det ingen idé att försöka etablera sig som ryttare där.

I Skandinavien är det desto vanligare med tjejer i sadeln och på Bro Park jobbar Fabienne hos tränare Ylva Brandt om dagarna.

På onsdag hoppas hon alltså att kunna vinna igen med Meandro, men hon har även andra ritter som hon gärna berättar om:

I V4-1 (lopp 1) rider Fabienne treåringen 7 Ellis St Martin (e. Zaahid), som vann sin enda start som tvååring. 

- Han överraskade mig lite grann då, säger Fabienne.

Hon tycker att uppgiften nu är lite svårbedömd.

- Han slog en sådan som 3 Fast And Free (e. Iffraaj) när han vann sin maidenlöpning i december. Men Fast And Free har fortsatt att starta sedan dess och dessutom utvecklats. Jag hoppas att Ellis St Martin kan motsvara sitt formtal på onsdag. Men det slår kanske inga gnistor om honom i träningsrundorna, som antyder att han bara kommer att gå ut och ta andra raka.

I V4-2 (lopp 2) rider Fabienne det femåriga 10 Essere (e. Showcasing) som inte startat alls sedan hon var tre år.

- Hon har haft en långvarig skada i ”ärtbenet”, som ligger vid knäet ungefär. Och hon startade inte alls i fjol. Jag tror att hon kan det formtal som hon ligger på, runt 63. Men hon kan nog behöva det här loppet för att komma igång.

Utanför V4-ramen, i V5-2 (lopp 5) dyker 7 Enkrona (e. Chinese Mandarin) upp.

En ostartad treåring med ett kul namn:

- Både hon och mamman köptes in för en krona, förklarar Fabienne.

Treåringen kommer alltså att gå ihop med råge ekonomiskt, om hon får en bra tävlingskarriär.

- Det är en trevlig häst som aldrig strulat. Men hon är väldigt loj i träningsjobben. Och av mina samtliga ritter på onsdag, är hon den som skulle förvåna mig mest, om hon vinner.

I V5-3 (lopp 6) hoppar Fabienne upp på 7 Saviano (e. War Command) som hon vill varna lite för. Till skillnad från de övriga onsdags-ritterna som tränas av Fabiennes huvudsakliga uppdragsgivare Ylva Brandt, tränas Saviano av Sigyn Dysell.

- Det är en häst som haft lite problem tidigare. När jag red honom senast kan det ha varit lite för täta starter, med bara en vecka emellan. Nu har han fått ta igen sig och jag har en känsla av att han kan göra bra ifrån sig, även om det är några bra hästar med. 5 Saltillo (e. Alhebayeb) till exempel är en bra häst, som får viktlättnad nu när han är lärlingsriden.

Både Saltillo och Saviano bär mest vikt i loppet, 65 kilo?

- Som spelare ska man nog inte bry sig för mycket om vikten i korta lopp. Det här loppet är 1200 meter på dirt-banan. Och så långt brukar hästarna klara utan att störas för mycket av att de ”bär några kilo till”.”Är Meandro likadan nu så vinner han igen”

Förra onsdagen vann Fabienne De Geer på galoppens V4-tävlingar på Bro Park med valacken Meandro.

Och nu på onsdag kan det vara dags för en repris.

- Om han uppträder lika fint igen så tror jag att han vinner igen, avslutar Fabienne.

Tre anledningar att spela på galopp

1.    Det finns gott om information om loppen, exempelvis här på Galopptips.se. Här finns intervjuer med tränare och ryttare och utskrivna tips. Dessutom kan man alltid hitta banprogrammen enkelt, på svenskgalopp.se. Även här finns det tips att läsa.
 

2.    Ett enkelt formtal, oftast mellan 50 och 100, berättar hur bra hästarna är för dagen. Man behöver också ta hänsyn till den vikt som hästarna bär i loppen, vilket står tydligt angivet i banprogrammen.
 

3.    Galoppen har mindre omsättning än travet, men loppen är heller inte lika hårt analyserade, vilket ofta resulterar i bra utdelningar! Banfavoriten och V4-favoriten Marta var en flitigt anlitad ”spik” i onsdags. Hon vann också avdelning 3 på V4:an på Bro Park. Men trots att de övriga tre vinnarna var normala ”outsiders”, så gav V4:an ändå över 6 700 kronor i utdelning.