Nyheter

Vårpremiär i luften – vad säger tränarna?

Publicerad
Det är vårpremiär på Jägersro Galopp på söndag med både en spännande V64- och V4-omgång. Dessutom bjuds en svårlöst Lunch Dubbel som rids som lopp 6 och 7. Känslan vi får när vi pratat med tränarna är att vinterträningen har gått bra men att det finns en viss osäkerhet gällande hästarnas status för dagen. Det är inte så konstigt förstås. En vårpremiär är alltid en vårpremiär och det kan vara svårt att sia om formen. Vi har lyssnat på vad några av tränarna säger. Häng med och läs intervjuerna!
s5ify0dbbktmagq5bf1
Tränare Francisco Castro sadlar ut fem hästar på Jägersros vårpremiär på söndag. Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Jägersro lopp 1, 1730 meter DT

Årets första lopp på Jägersro Galopp är en högkvalitativ handicap där det skall bli intressant att följa samtliga under säsongen. Tränare Francisco Castro har tre hästar till start. Amon Ra (2), Couples (4) och Sea Lieutenant (5)

Alla tre tränar väldigt fint. Couples är den som har högst formtal. Amon Ra var bra i fjol på distansen. Sea Lieutenant skulle må bra om det blev överpace i loppet. 

Vem har bäst chans? 

– Couples har bäst chans, avslutar Francisco Castro.  

Stjärnan Plata O Plomo (3) har inte varit i Dubai i år utan tränats på hemmaplan. 

– Han ser väldigt bra ut och har byggt ännu mer muskler – blivit mycket kraftigare. Vi provar med en kvinnlig jockey (Ulrika Holmqvist) vilket jag tror kan vara bra för honom, säger Susanne Berneklint. 

Plantstepsdream (1) tränas av Lennart Jr Reuterskiöld. 

– Han har jobbat helt okej och går bra efter vila. Vi vill se en bra prestation och så får vi se hur långt det räcker.

V64-1 Jägersro lopp 2, 1730 meter DT

V64-spelet inleds med en maidenlöpning över medeldistans och här ser vi fem spännande treåringar på startlinjen. Samtliga utom Nyhavn aviserar årsdebut. Redaktionen tror mycket på Pusjkin (Elione Chaves) och rekommenderar spik! Francisco Castro, som är känd för att ha hästarna i ordning till premiären, andas optimism och tror på klar segerchans. 

Pusjkin (1) har gått mot mycket bättre hästar än det ser ut att vara här i sina två starter hittills och loppet ser enkelt ut på pappret. Vi har stora förväntningar gällande de stora loppen med honom och ser fram emot att se honom i sin första start för året.

Motbud saknas inte. Från startbox två startar Klint med Ulrika Holmqvist. Susanne Berneklint tränar och hon har kunnat träna på bra under hela vintern men säger också att hästarna kan behöva ett lopp då hon inte vässat stallet så här tidigt på året. Hon är överlag väldigt nöjd med sina treåringar. Med Klint siktar man på gräslopp framöver men han står näst bäst till i loppet på pappret. 

Klint (2) tror jag är snäppet bättre på gräs men han har absolut inte varit dålig på Jägersro. Han kommer behöva loppet. Jag tror distansen är en fördel för honom och det skall bli spännande. 

Ricardo Ramallo har två hästar till start. Han berättar att han inte hade något bra fjolår men att han inte kunnat hitta orsaken till detta. Han andas optimism inför den nya huvudsäsongen och är nöjd med stallets vinterträning. 

Nyhavn (4) tränar bra och har fått göra två bra lopp under vintern. Den här banan kommer att passa bättre än en tung vinterbana på Bro och jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp och vara bland de tre första. 

El Chapo(3) kommer att behöva loppet. Han är ingen dålig häst men är grön och orutinerad. Han blir intressant längre fram.

Championtränare Lennart Jr Reuterskiöld startar sin första häst för året i Archimedes Face (5)

– Han har jobbat okej. Det är bra motstånd och vi ligger lite halvlågt med honom i årsdebuten. 

V64-2 Jägersro lopp 3, 1200 meter DT

Den andra avdelningen är en relativt svårlöst järnlöpning men vi noterar positiva rapporter från flera stall. 

Peter Jardby har haft bra träningsförhållanden under vintern. Han tar ut både Claes och Moojim i loppet och då loppet är stängt på formtal 64 så står båda helt perfekt inne i loppet. 

Claes (1) har tränat bra men är inte lika framsatt som Moojim. Han är inte lika lättränad helt enkelt och kanske behöver ett lopp för att komma i form? Moojim (5) är lite längre kommen än Claes och jag tror mer på honom. Han är mer lättränad och mer kompakt. Han kommer att ledas till start då han är väldigt stark.

Paul Fitzsimons tränar Palinda som han beskriver som en riktig fighter. 

Palinda (3) är liten och har inte växt så mycket över vintern. Hon ser nästan ut som en ponny och hon har fortfarande kvar sin vinterpäls. Men - hon tränar som en av de bästa i stallet och ger alltid allt hemma i träning. Vi vill ge henne en bra upplevelse och har satt upp en jockey med låg vikt (Ulrika Holmqvist). Jag förväntar mig en stark prestation och tror hon går lika bra på DT som på gräs. 

Vanja Sandrup tränar Whitestrip som redaktionen rankar först av alla. Hon är bara tre år och går alltså ut i en handicap i årsdebuten. Elione Chaves sitter upp med ett halvt kilos övervikt men det spelar nog mindre roll. 

Whitestrip (6) går ut i ett handicaplopp och är bara tre år. Jag hoppas att hon kan betydligt mer än sitt aktuella formtal och det är inte omöjligt att hon kan vinna men det finns en del rutinerade motståndare, bland annat Moojim. Hon har tränat fint men är inte vässad.  

En spännande häst och definitivt en outsider är Surreal Star med Shane Karlsson i sadeln. Hans-Inge Larsen tränar numera på sin gård efter att ha flyttat ut från Jägersro i november. Han har haft en bra vinter och kunnat träna på hemmavid även om han inte varit inne på banan sedan flytten.

Surreal Star (8) är i grund och botten en fin häst. Han är kastrerad sedan senaste starten samt opererad för en chipfraktur i ett knä men det är ingen fara med det. För dagen mår han ypperligt och i den sista starten förra året gick han kolossalt bra till slut när Oliver Wilson styrde ut honom i banan. Om han är med de andra från start så kan han vara bland de tre med den fart han har i kroppen. Moojim tycker jag står med ”sju ben i mål”. 

V64-3 / V4-1 Jägersro lopp 4, 1200 meter DT

En fin maidenlöpning ser vi i det fjärde loppet och redaktionen tror mycket på Roycroft och Black Power. Vi rankar Roycroft först. Vad säger tränarna? 

– Det kan vara lite kort för Roycroft (1) men han ser grymt fin ut i träning. Vi tror att han är en riktigt bra häst. Jag blir besviken om han inte gör ett riktigt bra lopp. Han skall vara tillräckligt bra för det och har så mycket klass att han kommer reda ut detta på ett bra sätt även om han skall ha längre, säger Susanne Berneklint.

Black Power (5) mår bra och har en bra jockey. Värst emot är Roycraft på pappret, säger Bodil Hallencreutz. 

Ricardo Ramallo ligger lågt med Red Hailey som gör livsdebut. 

Red Hailey (6) skulle startat i vintras men blev sjuk. Hon behöver loppet. 

En outsider för er som vill gardera kan Kal P Dal (2) vara. 

– Han gjorde en bra debut. Jag hoppas och tror att han skall vara bland de tre även om jag har respekt för några av motståndarna. Andreas (Tapia Dalbark) får chansen. Jag vill ha en rutinerad jockey på en orutinerad häst, hälsar Vanja Sandrup.

V64-4 / V4-2 Jägersro lopp 5, 2200 meter DT

Här kommer dagens andra spikförslag. Det är den spännande importen Laguna Seca som gör debut. Stammen är det inget fel på. Sonen till Le Havre har en mor (Ydillique) som lämnat Black Type-vinnare. Francisco Castro tränar.

Laguna Seca (2) visste vi inte skulle bli någon tvååring men han är värd att vänta på. Han har visat en del talang och har tränat bra. Blinkers på då han fortfarande är lite grön. Jag tror på väldigt bra chans. 

Även om det på förhand är svårt att spekulera i förlust för vårt spikförslag så finns det några intressanta motbud. 

High Max (1) har startat på Jägersro tidigare och fungerar bra på banan. Tempot i de senaste loppen har inte passat honom och de har blivit för ryckigt ridna. Han har platschans och fungerar bra med sidoludd. Jag har stor respekt för Laguna Seca, säger Caroline Malmborg. 

Positano är en häst som blandar och ger och det var längesedan han vann nu. Kapacitet för klassen saknas dock inte – om han vaknar på rätt sida förstås.

Positano (5) är en väldigt speciell häst. Hur det kommer att gå beror helt på vilket humör han är på när han vaknar på tävlingsdagen. Det går helt enkelt inte att veta med honom. Men han tränar bra. Om han vill kan han vara bland de tre första, säger en något brydd Ricardo Ramallo.

Angående Valon (7) låter tränare Peter Jardby uppåt. 

– Jag är väldigt nöjd med honom. Han har tagit vinterträningen bra. Jag har respekt för High Max och Laguna Seca är ett oskrivet blad. Francisco Castro brukar ha dem vältränade. Valon kommer att ledas till start då han är stark både till start och efter loppet. 

Hans-Inge Larsen startar intressanta Switchman. 

Switchman (8) är ett stort frågetecken. Stammen är det inget fel på men han hanterade inte mjuk gräsbana i Storbritannien. Han har inte direkt imponerat på mig hittills men samtidigt har jag inget att klaga på. Han har gjort det vi har begärt av honom i träning och han uppför sig bra när han arbetar så att säga. Jag blir inte förvånad om han gör ett bra lopp på söndag och han fungerar bra på DT-banan här hemma. 

V64-5 / V4-3 Jägersro lopp 6, 2200 meter DT

Det sjätte loppet för dagen är ett ”Sunday Special”-lopp och det ser onekligen svårlöst ut på förhand. Följ rådet vi ger i vår tipsgenomgång!

” Här gäller det att strecka på så mycket plånboken tål.”

Tipset till Zoo Fun (1) från bricka ett. Han borde ha en bra chans och är van tufft motstånd. 

– Han ser fin ut i träning och kommer att göra ett bra löp. Min lärling (Rebecka Stålhandske) rider honom ofta i träning och han är väldigt trevlig och enkel att rida. Det är inte det tuffaste loppet han har gått i och han måste ha en bra chans i detta sällskap, säger tränare Susanne Berneklint. 

Bergheim (2) väntar väl på gräset, tror vi. Eller? Förvisso har han en andraplats på Jägersro men det var 2017. För säkerhets skull har vi hört oss för med tränare Martin Persson. 

– Han är en gräshäst och har inte gått särskilt bra på Jägersro. Man hoppas ju att det skall gå bra förstås men det är grässäsongen som är målet då han är en annan häst på gräs. Han är lugnare och mer harmonisk på det underlaget helt enkelt. 

Quagmire (3) reser ner från Bro Park för att testa Jägersro för första gången. Hans enda seger har kommit på gräs förstås men vi tycker att denna start känns spännande. Vad säger tränare Caroline Malmborg?

– Med honom väntar vi på grässäsongen men hästar som fungerar på gräset kan också fungera på Jägersrobanan. Därför testar vi. Vi vill ge honom ett lopp innan säsongen drar i gång på riktigt. Han är en fin häst som kommer att visa sin fulla kapacitet framöver. Quagmire är mer stark än speedig. 

Bingo Mar (4) kommer att gå med två kilos övervikt men kanske kommer det släppa för honom redan nu trots detta? Han är en häst som spelarna trott en hel del på efter den lovande debuten. 

– Jag tror att denna bana är mycket bättre för honom än en krävande vinterbana som han startat på i sina senaste starter. Han har känsliga ben. Ett stort frågetecken är distansen men han kan absolut göra ett bra lopp då han känns bra i träningen. Vi siktar på att vara på pengar i det här loppet men han kan vara en outsider. Jag har förhoppningar på honom den här säsongen, berättar Ricardo Ramallo. 

Ellinor Rasmusson har haft en fin vinter. Hon berättar för oss att den förra säsongen slutade tidigt och hon har haft lång tid att förbereda sina hästar på. Hon känner sig ganska nöjd med stallet överlag och tycker att hästarna har fått en bra grundträning. 

Toshaway (8) tränar fint och är pigg och glad. Det finns inget att anmärka på. Nu går han upp i distans men jag tror att han egentligen skall ha lite längre distans. Förra året släppte det för honom och han har utvecklats mycket. Som två- och treåring så fungerade han inte som vi ville och var förstås en besvikelse då. Men, han har fått tid på sig och det skall bli spännande att se honom över 2200 meter igen. Jag tror på honom på söndag. 

Stenhårda Label (11) har nu hunnit bli åtta år men har aldrig behövt besöka veterinären. Han är sundheten själv och älskar sitt jobb. 

– När Label kommer till banan ger han allt. Jag hade tänkt pensionera honom men han har under uppehållet sagt till mig att han vill fortsätta. Jag tror nog att han behöver nå ledningen för att han skall kunna vinna men det blir inte lätt från den yttersta startboxen, säger Paul Fitzsimons. 

V64-6 / V4-4 Jägersro lopp 7, 1200 meter DT

Lunchdubbeln, V4:an och V64:an avslutas med en silverhandicap över 1200 meter. Vi rankar Joker Face som ensam A-häst. Det var längesedan han startade över distansen men som tvååring hanterade han den väldigt bra med bland annat två segrar. Från ett perfekt startspår kan det vara spets och slut. Vad säger tränare Paul Fitzsimons? 

Joker Face (1) är lättränad och i fin författning. Han tränar bra och har klass nog för detta lopp. Jag tror att han skulle kunna nå 85 i formtal så jag vet vad han kan. Han reser inte så väl så det är bättre att starta på hemmaplan. 

Hur kommer det sig att han provar 1200-meter igen? 

– Det var faktiskt uppfödaren, Staffan Lidbeck (Löberöds hästklinik), som kläckte idén. Han är snabb nog för att vinna men loppet är ett experiment för att kunna utvärdera den framtida matchningen. 

Hur ser du på löpningsförloppet? 

– Han behöver få vara i fred och känna att han har kontroll. Blir det för mycket tryck kan han bli lite orolig. Han kan bara få stryk av sig själv, brukar jag säga.  

Martin (3) skall ju på pappret ha en bra chans i loppet. Susanne Berneklint tränar.

– Han är jättestor och har lite problem i svängarna på Jägersro. Han ser väldigt fin ut för dagen och har tränat bra. Sofia Presits, som äger honom, sitter upp. Han behöver ett lopp men gör aldrig några dåliga prestationer. Vi ser fram emot att löpa honom på Bro Parks DT framöver där svängarna är längre. 

Labjaar (2) ståtar med talet 25 i segerprocent. Trots att han har hunnit bli 10 år så andas tränare Hans-Inge Larsen optimism. 

– Jag har aldrig varit så nöjd med honom som jag är för dagen. Han skulle egentligen pensionerats men han är som en unghäst igen. Han har verkligen förändrats sedan han kom ut på landet och är helfräsch. Han har kapacitet att vara med bland de tre. 

Dina Danekilde berättar för redaktionen att hon haft en bra vinter och stallet har kunnat träna på. Hon startar två hästar i loppet.

Filia Kalejs (8) har inte släppt vinterpälsen helt. Jag tror dock inte att det har någon betydelse. Hon är en ”jäkligt tuff” häst som ser fin ut. Across The Pond (4) ser finare ut i pälsen. Han har också tränat fint över vintern. De har lagt på ny sand på Jägersrobanan och kanske kan det vara lite djupare på upploppet? Det skulle kunna påverka honom negativt.

Vi undrar vem som är stallets bästa chans på förhand? 

– Båda två kan vara bland de tre. Jag har svårt att skilja dem åt, berättar Dina Danekilde. 

Bodil Hallencreutz tar ut Maid (7) som nu har hunnit bli fyra år. Fjolårssäsongen var fin och så var det ju det här med väderleken. Risken för regn är överhängande. Vi undrar hur hon ser på hennes chanser?

– Hon är väldigt lättriden och får fyra kilo av med lärlingen (Andres Chavez). Hon passar bra på en blöt bana. 

Glorious Player (6) har en fin resultatrad. Nu är det dags för årsdebut. Ellinor Rasmusson tränar. 

– Glorious Player är väldigt kapabel. Han är lite svårtränad då han lätt blir väldigt pigg och han bestämmer lite själv när han skall jobba. Han var inne på banan i tisdags och gick en frisk canter vilket kanske inte riktigt var tanken. Det är alltid en hårfin gräns när man skall lägga upp träningen med honom, skrattar Ellinor. Blir han för frisk så drar han bara på från start. Det optimala loppet är att han får ligga på rulle och komma på slutet.

Läs tipsen till söndagens tävlingar

V64: Två spikar från firma Castro/Chaves

V4: Börjar lätt - avslutas svårt