Nyheter

Uppfödning i fokus!

Publicerad
På söndag är det dags för Breeders’-dagen i Sverige och den rids på Bro Park. Treåringarna möts i Breeders’ Trophy Classic och fyraåringarna i Breeders’ Trophy Mile. Tvåringarna tävlar i Breeders’ Trophy Juvenile och tillsammans med en Consolation delas det ut över tre miljoner kronor i de fyra löpningarna.
pqaxwltmm45mhjyl54n
Hear The Drums finns med i huvudlöpningen. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Huvudlöpningen (V64-5) rids över 1750 meter vilket ger lite andra förutsättningar än i Jockeyklubbens Grand Prix där 12 Hear The Drums (Appel Au Maitre) segrade med tre längder. I Danskt Derby var han slagen med fem längder av 3 Titannia (Appel Au Maitre) och det gäller nu att lista ut vem som är mest gynnad av att distansen är 350 respektive 650 meter kortare den här dagen. Hear The Drums segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas och får väl anses vara den i duon som har fördel av den kortare distansen. Båda hästarna är uppfödda i Danmark, Titannia av Dean och Mette Olsen och Hear The Drums av Stuteri Hjortebo som även stallar upp Appel Au Maitre, som firar stora framgångar som avelshingst. Faktum är att en av de främsta svenska utmanarna är 6 Tin Win som även han är efter Appel Au Maitre, men han är uppfödd av Lennart och Jacqueline Henrikson i Skåne. För Tin Win är det debut på gräset, men vi som känner Appel Au Maitre är inte rädda för bytet av underlag. Appel Au Maitre har dessutom med 8 Running Rolf och 15 New York Strip

Rävdansens Barocci vill inte vara mycket sämre utan har med 1 Victoria Kalejs, 5 Sugar Crust, 9 Mojave Ghost, 10 Mahalia och 14 Disraeli. 

Breeders’ Trophy Mile (V64-6) ser ut att domineras av 1 Good Fortune (Appel Au Maitre) som har klart högst handicaptal här med sina 92. Närmast ligger 3 HollywoodBoulevard (Wilshire Boulevard) som ståtar med 87. Valacken har förvisso aldrig segrat på Bro Park, men kommer från seger över distansen och var faktiskt trea i Breeders’ Classic, fem längder efter Good Fortune.

Breeders’ Juvenile (V64-2) rids för tvååringarna över 1400 meter gräs. Här har vi inte mycket form att gå på och den form vi ser är ofta oviss då tvååringarna sällan har en helt rak utvecklingskurva. 

Den på Rävdansen uppfödde 12 Maxmartin (Barocci) gick åter för 45 000 kronor på förra årets åringsauktion. Nu ägd och tränad av Maria Andersson har han etablerat sig som tidig kulletta och segern i SM var bara den värd 165 000 kronor. Maxmartin kommer normalt vara gynnad av den extra distansen och lär inte orsaka något “drag i kuponghögen” vid seger. Även 13 Chantal (Barocci) är uppfödd på Rävdansen och hon gick mycket bra som tvåa i SM. Som halvsyskon till Silent Night (Night Of Thunder) har hon stora förhoppningar på sig och första segern kommer när som helst. 

De två nämnda måste dock vara mycket bra för att kunna slå 1 Cotton Eye Joe (Appel Au Maitre) som är en helbror till Hear The Drums. Han är uppfödd på Hjortebo och tränas av Niels Petersen som har stallet i knallform. Ägarna Stall Trick or Treat kan ha en kanondag om man lyckas ta hem dubbeln! Cotton Eye Joe var enorm att skåda efter en sämre start i Skandinavisk Mästerskap för tvååringar. Det blev seger, trots att det var debut, och då man lär gått framåt på det blir han inte lätt att tas med.

Breeders’ Trophy konceptet har amerikansk förebild, men medan det i USA mer är en sorts säsongsfinal är det i Sverige helt klart en del av huvudsäsongen. Det är inte långt kvar till Stockholm Cup och treåringarna har St Leger kvar som sista chansen till klassisk ära. Inför det amerikanska Breeders’ har det kommit en stjärna av sällan skådat slag. Gå in på Youtube och sök efter hästen Flightline. Obesegrad i fem starter ser han ut att vara en av de bästa. Varje år finns det förstås en häst som är bäst i världen, men här finns det folk som undrar om han inte är bäst genom tiderna! Det dröjer dock till november innan vi får svar på den frågan, men vilka stjärnor som segrar i Breeders’ Trophy vet vi redan på söndag. Det är sport och spel på högsta skandinaviska nivå!