Nyheter

Ulrika Holmquist om sin första derbyritt

Publicerad
Ulrika Holmquist rider första säsongen som proffs och har haft en fantastisk säsong. Segern med Annika Sjökvist-tränade Arabianranta i 2000 Guineas och fyra segrar inför storpublik på Gärdet är höjdpunkterna. På söndag på Övrevoll går en av hennes drömmar i uppfyllelse. Hon finns med i startlistan inför Norskt Derby.
DSC_725
Ulrika Holmquist rider i sitt första derby på söndag Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Du ska rida ditt första Derby på söndag i Norge, hur känns det?

-- Det är så klart jätteroligt. Ett Derby är speciellt och en dröm att få vara med i. Det känns som lite revansch för att jag var avstängd den svenska derbydagen. Att få vara med första året som jag rider som proffs är så klart en framgång.

Hur länge har du vetat att du skulle rida Toofan?

-- Jag red Toofan i Derby Trial. Innan loppet sa tränaren Raphael Freire och ägaren Danny Chaudry att om hästen kommer med i Norskt Derby vill vi att du rider honom. Det kändes skönt att ha det förtroendet.  Frågan var bara om den skulle komma med i Derbyt. 

Hur laddar du upp inför Derbyt?

-- Man laddar upp som inför vilken tävlingsdag som helst. Det är så klart viktigt att man sköter rutiner, mat och träning. Man pluggar på hästarna i loppet hur de brukar placeras och gå i loppen, man kikar så klart på vilka jockeys man rider emot. Man gör det så klart bara lite mer extra just för att det är ett Derby. 

Du känner Toofan väl vad tror du om chansen?

-- Han står tufft till. Det är en långgalopperad häst som verkligen står distans.  Toofan är rejäl och fin på alla sätt och har inte visat sin fulla potential än. Förhoppningsvis gör han det på söndag. Det är bra norskbonus för hästar uppfödda i Norge i Derbyt. Han var fin i näst sista starten som femma. Senast kom vi fel på det och fick dryga spår så glöm den starten. Toofan är bättre än han ser ut på pappret. Han är lugn och cool och jag ser positivt på det. Vi är med i loppet och jag hoppas vi kan ta en bra del av norskbonusen, berättar Ulrika

Du har tidigare i år sagt att drömmen skulle vara att få en Derbyritt, nu har du en. Vad är nästa milstolpe eller dröm?

-- Jag sa i början på det här året att mina mål var tre stycken. Det var att komma upp i 100 segrar. Att vinna ett storlopp och att få en Derbyritt. Så här långt har jag uppfyllt två av mina mål och det känns väldigt bra. Alla som blir jockeys drömmer väl om att få vinna ett derby. I ett kortare perspektiv att få vinna på SM-dagen samt att få rida i Breeders är väl de kortsiktiga målen, avslutar Ulrika Holmquist