Nyheter

Två norska giganter jagar nya inteckningar i Stockholm Cup-bucklan

Publicerad
Wido Neuroth och Niels Petersen är de två framgångsrikaste tränarna i "Cupens" historia och det är nästan hissnande att titta på statistiken. Det är inte ens tennissiffror man pratar om utan siffrorna där den inbördes ställningen mäts i är större än så – det står nämligen 7-8 i den sistnämndes favör. Blir det kvitterat eller utökat på söndag?
qaowcalohos3rr1wuwx
Giganten Bank Of Burden vid sin sista seger i Stockholm Cup International (Gr.3) 2015. I sadeln Per-Anders Gråberg och till vänster på bilden tränare Niels Petersen. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Wido Neuroth, tränarnestorn som bärgade sin första tränarseger 1973 med Noble Bleep och Janos Tandari i sadeln har 86 klassiska segrar, varav 20 i derbylopp runt om i Skandinavien, Men, det är bara en del av hans digra CV – han har bland annat sju (!) segrar i Stockholm Cup International (Gr.3), nämligen med Kill The Crab (1996), Valley Chapel (2000 och 2001), Farouge (2005), Appel Au Maitre (2007 och 2008) samt Touch Of Hawk (2009). 

Vad tror du om stallets chanser på söndag? Kan du ta din åttonde seger? 

Jet Action är i kanonform och har 93 i handicaptal nu. Han är i sitt livs form och får han ett lopp som passar honom så ska han vara med på en god placering. Han har legat lite för långt bak ofta, men det är hans sätt att löpa och jag hoppas på hårt tempo. Seneschal tappade en framsko efter startboxen senast i SM och det förklarade insatsen. Distansen var inte heller till hans fördel. Det är 300 meter längre nu, men ett hårdare sällskap. Vi får se om hur regnvädret påverkat banan i kontrast till den snabba banan som var när han var där senast. De tyska hästar som kommer är det i regel tre kilo i deras favör kontra de skandinaviska vilket visar sig ganska ofta. Nu är det bara banförhållanden och resan som avgör. Med tanke på de detaljerna är han hänvisad till en god placering, men jag har ju vunnit sju Stockholm Cup så det är på tiden att en av mina hästar vinner Stockholm Cup igen, säger Wido Neuroth med ett skratt. 

undefined

Wido Neuroth jagar sin åttonde seger i “Cupen”. Här tar han emot Pas De Secrets och Jan-Erik Neuroth på Jägersro Galopp. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Niels Petersen är den mångfaldige championtränaren som många gånger dominerat storloppsdagarna i Skandinavien, ibland nästan totalt. Han är nu på jakt efter sin nionde (!) seger i loppet. Sju av dessa har kommit från två hästar – den makalösa Bank Of Burden (2011-2012 och 2014-2015) och fenomenet Square De Luynes (2019-2021). Bank Of Burdens svit bröts av en viss Without Fear (2013), tränad av…Niels Petersen. Tyvärr får vi inte se Square De Luynes försvara sin titel, men har liksom Wido Neuroth, två hästar till start. 

White Heart är en väldigt bra häst, som inte gjort mycket i år. Vi har haft detta loppet i sikte sedan Oslo Cup. Alla mina Stockholm Cup-.vinnare kommer från Marit Sveaas Minneløp och nu är det samma princip. Han var tvåa i Scandinavian Open (Championship). Han är en bra häst, är en outsider och kan vara med här. Iron Butterfly gör en spännande start över 2400 meter. Hon är ett fint sto och jag är mycket spänd på att se henne, Vi får se hur långt det räcker. Hon kommer att sälja sig dyrt och är en outsider, hälsar Niels Petersen.   

Ingen av de fyra hästarna kommer vara favoriter utan slår lite ur underläge, men med tanke på meriterna hos de båda tränarna så kanske det är lika bra att strecka alla från Stall Petersen och Stall Neuroth? Ja, det är nog säkrast så.