Nyheter

Tredje dagen på Meydan

Publicerad
Dagen startar klockan 15:00 och det är sju lopp på programmet. ATG både sänder och ordnar med spel. Förra veckan blev det ganska bra betalt på V4-spelet och om ni målade på i den första avdelningen och klarade den så var det snyggt gjort. Tyvärr har vi inga skandinaviska intressen på plats denna fredag utan vi får vänta till nästa vecka med sådana. Vi har i vanlig ordning skrivit lite om dagen och då särskilt V4-spelet.
fxqd2vyiaqbqscsxd2v
Dubai Future och Pat Cosgrave vid seger under karnevalen i januari 2022. Foto: Dubai Racing Club

ATG har lagt upp alla startlistor som nu är öppna för spel. Man hittar också startlistorna här och det är en god rekommendation att du som ska spela har bägge startlistorna uppe då den viktiga startboxlottningen samt OR-talet redovisas på den senare. Tänk på att startnumret inte är detsamma som startboxordningen på Meydan. Startboxen som gäller för respektive häst är numret i parentesen som hittas efter startnumret. OR står för “Official Rating” och är respektive hästs handicaptal (som inte är detsamma som det skandinaviska talet). Förutom V4-spelet kan du spela vinnare, plats och komb i alla sju lopp. V4-spelet börjar, precis som förra veckan, i det tredje loppet klockan 16:10. 

V4-spelet inleds med en rafflande handicap över 1000 meter på gräset. Topphandicappade är 1 Boomshalaa och 2 Hierarchy. Den förstnämnde är favorit och han kommer från seger på en AW-banan på Chelmsford…2021 (!). Han har testat distansen en gång och var då med i ett stort fält, som han ofta varit med i, och slutade tvåa (19 startande). Han har gjort det bra i sin korta karriär (6 starter) och ska givetvis räknas, särskilt då han slipper tampas med så många motståndare. Hierarchy får på sig sidoludd för första gången och gör debut för ett nytt stall. Han såldes för 100 000 Guineas i oktober och har varit med i tuffa sammanhang, bland annat har han varit tvåa i Grupp-2 lopp och har två tredjeplatser i Grupp-3. Räknas. Bägge dessa gör debut på Meydan. Vi rekommenderar gardering och tar med 5 Home City och tioåringen 3 Taneen, som trivs på Meydan. Ingen av de fyra har ett färskt lopp i kroppen, men det känns ändå som att det är i den här kvartetten vinnaren finns. 

V4-2  är en riktig höjdare i UAE 1000 Guineas (L) över 1600 meter DT (enbart ston). Vinnaren där var mycket imponerande (kan ses här) och heter 5 Mimi Kakushi. Spik rekommenderas. Det här är en kanon. Hon slog då klart 1 Asawer och 2 Awasef, men de kan förstås ha gått framåt och räknas igen om vårt spikförslag sviker. William Buick sitter upp på 3 Cite D'Or och det är debut på Meydan och frågan är hur DT-banan hanteras? Har inte stammen för det underlaget. Den sistnämnde är den enda i fältet som sprungit längre än 1600 meter (men aldrig 1600 meter) och har dessutom högst handicaptal. För övriga är det distansdebut. 

V4-3 är Zabeel Mile (Gr.2) över 1600 meter på gräset. Vi ser en klar favorit i 6 Master Of The Seas under William Buick (Charlie Appleby tränar). Han har varit på Meydan en gång förut och var då tvåa bakom Naval Crown i Meydan Classic (L) 2021. Han har inte startat sedan i april förra året, men står så bra till här att han givetvis är en stark segerkandidat. Normalt sett borde han vinna och han kommer troligtvis bli dagens mest streckade häst. James Doyle sitter upp på Stall Appleby's 7 Modern News och det här en häst som vi gillar skarpt. 3 I Am Superman står näst bäst till på pappret tillsammans med 1 Desert Fire. De kan utmana, men för den förstnämnda är det kanske lite för långt (?) även om han inte gjorde bort sig i sin enda start över distansen, och för Desert Fire är det nog definitivt numera för kort. Övriga får svårt och vi "chansar" (nåväl) med att rekommendera ett lås på Master Of The Seas och Modern News. 

V4-avslutningen är ett riktigt stayerprov över 2810 meter på gräset och heter Al Khail Trophy (L). 2 Get Shirty går ner i klass och får tipset, men gardera friskt om du har råd. Med på systemet åker 3 Ardakan, som gör debut för ett nytt stall och siktas mot Dubai Gold Cup (gr.2). Gör debut över distansen och det här ser spännande ut. Vi är mycket nyfikna på 4 Away He Goes, som har fina meriter (trea i Dubai Gold Cup (Gr.2) 2021 och tvåa i Goodwood Cup (Gr.1) samma år). Han kommer uppskatta distansen. 6 Global Heat är en fin stayer som i och för sig inte står superbra till, men kan slå till (tar av tungbandet). 8 Whickywhickywheels kommer från seger (L) och slog då närmast nr 4. Är ganska tidig här. Trea i loppet i Abu Dhabi var 10 New Comedy och han har hunnit med en start till sedan dess på Meydan (tvåa). Är en tänkbar skräll liksom 7 Tides Of War. 

Vi föreslår spik på 5 Mimi Kakushi i V4-2 och låser V4-3 på 6 Master Of The Seas och 7 Modern News. 

Till omgångens luring utnämner vi 4 Away He Goes i V4-4. Flerbong kan vara en bra idé då det ser lite favoritbetonat ut. 

Svensk Galopp ger också en matnyttig guide till hela ”karnevalen” så att du inte missar något.