Nyheter

Tränarintervjuer 9/5 – söndagsgalopp på Bro Park

Publicerad
Det är dags för vårens femte tävlingsdag på Bro Park. Lunchen börjar klockan 11:50 och V64-spelet startar klockan 12:20 med dagens andra lopp. V4-spelet börjar i lopp 4 med preliminär starttid 13:08 och Lunchdubbelspelet startar i lopp 6. Vi önskar som vanligt lycka till med ”liret”.
ukibwl6ah46nr4emyr8
Miss Maybach aviserar årsdebut. Här vinner hon med Christophe Lamy på Bro Park i oktober förra året. Foto: Elina Björklund

Bro Park lopp 1, 1600 meter DT

Vi tippar Rocket Sam (1) först efter en mersmakande debut. 

–Det har gått tio dagar sedan debuten och han känns jättefin. Den här uppgiften ser ganska bra ut, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.

Teerex (2) gick ett väldigt bra i ett jobb inne på banan trots att banförhållandena inte var optimala (torsdag). Jag var jättenöjd med det jobbet och hela hans inställning till träningen är numera väldigt, väldigt bra. Jag är lika uppåt nu som jag var förra gången då han också hade tränat väldigt fint innan och blev trea (18/4). Det här blir ett test på hur han står distansen och som jag också sagt tidigare – nu springer han i en klass där han hör hemma. Jag ser honom gärna i den främre träffen från början och det gör inget om han tar spets. Han biter ifrån bättre när han ligger i front. Bjuds spetsen så tar vi den ”men vi går inte över lik” för att få komma dit. Han har faktiskt inte varit lika snabb ut på sistone som han var i början av karriären. Teerex (2) är anmäld till Göteborg nästa söndag (16/5). Jag hoppas att han vinner men jag är nöjd med en pallplats. Det är en lämplig proposition och han står bra till i loppet, säger Göran Schillström. 

Silver Bride (3) gick som tåget senast men glömde andas och gick på ett andetag och då tog det stopp till slut. Vi hoppas att hon lärde sig något och hon skötte startboxmomentet väldigt bra. Det var vi oroliga för innan loppet. Hon har varit pigg och glad efter debuten och känns jättefin. Vi måste ändå ligga lågt men vi hoppas att hon är bättre än senast. Hon är i grunden en bra häst men måste visa det i lopp också, hälsar Marie Twomey. 

Winchester (4) är värd en seger nu och det närmar sig alltmera. Det kan vara på söndag det sker. Han är en ärlig löphäst som fungerar bättre i lopp än i träning, varnar Patrick Wahl.  

Kahlil De Burcas Cooperess (5) vann lite överraskande senast. 

–Hon kan få svårt att vinna igen. Rocket Sam (1) bär för lite vikt i förhållande till henne och det kan bli svårt att slå honom som är en ung häst på väg uppåt. Formen är bra även om vi fortfarande säger att hon är en gräshäst i första hand. Hon kan sitt formtal.

Il Passo (6) tränar bra. Han får tre kilo av nu då vi satt upp en lärling. Hade vi inte haft viktlättnaden hade jag inte tagit ut honom alls. Han är ute för att få ett lopp och lufta sig – han behöver det här loppet. Han var inne på banan idag (torsdag) och gick lätt i hand och ser finare ut än någonsin i kroppen. Det ska dock sägas att han bara gick en lugn canter. Han behöver fäste för att fungera. Vi hoppas på pengar men visst kan han överraska även om han inte är vässad för uppgiften. Han är anmäld till Göteborg den 16 maj och behöver loppet, meddelar Therese Juneskans. 

Deceiving Looks (7) har blivit kastrerad efter februaristarten (7/2). Han behöver startas i gång men han känns bättre i träning nu än vad han gjorde innan kastrationen. Han har tränat upp musklerna i ryggen och är i bättre i form rent allmänt. Han har också gått ner lite i vikt och är inte lika tung. Jag har inga större förhoppningar den här gången, säger Patricia Gordin.

Grey Runner (9) har tagit debuten senast bra. Han avslutade fint efter att ha uppträtt grönt i början av loppet. Här är jag nöjd om han är bland de tre-fyra bästa. Det ser inte enkelt ut på pappret. Det är två med 65 som är med som var anmälda innan vikten belastades med de nya formtalen. Det här blev en tuff järnlöpning, meddelar Annika Sjökvist.  

V64-1 Bro Park lopp 2, 1600 meter DT

Jockeyklubbens Stolöpning har samlat ett fint litet fält. Notera att samtliga startande gör årsdebut. Förstahästen är Miss Maybach (1)

–Hon ser jättefin ut för dagen och det ser ut som en bra uppgift ut på pappret, hälsar Annika Sjökvist. 

Marta (5) är ett högkvalitativt sto på DT. Vanja Sandrup tränar.  

–Om det varit 2000 meter eller längre så hade jag varit mer optimistisk. Nu är det lite kort distans. Det blir tufft att slå Miss Maybach (1) och Hot Bagatelle (3) är ute på rätt distans. Hon känns annars jättefin och har varit startklar ett tag så hon är väl förberedd. Marta (5) är en bra DT-häst men det är som sagt lite för kort distans för att jag riktigt ska kunna tro på segerchans.

Lennart Reuterskiöld Jr startar Hot Bagatelle (3). Stallet har kanonform och har inlett säsongen strålande. 

–Hon ska ses med bra chans, hälsar ställföreträdande tränare Linda Reuterskiöld. 

Freed from Desire (2) är definitivt ingen DT-häst. Hon är till hundra procent en gräshäst men hon är redo att starta då hon behöver det här loppet som förlopp till Bloomers Vase eller Stockholms Stora pris. Vi får se vad vi väljer. Hon är starkare fysiskt i år än hon var förra året och hon älskar sitt jobb, säger Kahlil De Burca. 

–För Iffanny Crow (4) är det årsdebut och distansen kan vara i kortaste laget. Hon har också problem i startboxarna och är ofta sen ut. Jag måste ligga väldigt lågt, säger Madeleine Smith. 

V64-2 Bro Park lopp 3, 2350 meter DT

I det tredje loppet tror vi att Valon (1) vinner. Tränare Peter Jardby har inlett året på bästa sätt och reser endast upp med honom från Trelleborg.  

–Han mår bra för dagen men blev bortriden senast på Jägersro. Han kunde vunnit det loppet med en bättre resa. Valon (1) var i riktigt bra ordning då och är så fortfarande.

Label Black (2) mötte hårt motstånd senast men avslutade bra. Det är längre distans nu och han har tränat ”tip-top”. Han har segerchans, berättar Alice Elmerskog. 

High Max (3) tycker jag gick bra senast som tvåa och han kunde ha vunnit loppet om han gått invändigt. Det är inga bekymmer med att han får starta lite tätare. Han är en av flera, meddelar Caroline Malmborg.  

Magnolia (5) har alltid lovat mycket i träning men har inte vunnit något lopp – ännu. 

Magnolia (5) behöver få ett lopp i mitten av banan för att fungera, hon ska inte gå vid railen. Får hon bara ett bra lopp så tror jag på bra chans, meddelar German Barrameda Alzola. 

–Det kan vara lite för lång distans för Loki (6) den här gången. Om det blir en tyngre bana så är det säkerligen för långt för honom. Hans känns jättefin och går som tåget hemma i träning. Han behövde loppet sist och fick mjölksyra och blev trött. Loki (6) är tung och stark och blir han trött blir han tung att rida. Han har myggvikt på ryggen men jag ligger lågt. Vi leder honom till start, hälsar Marie Twomey. 

Enkrona (7) var duktig senast. Jockeyn (Andreas Tapia Dalbark) fick jobba för ridpengarna kan man säga. Det här ser absolut ut som en lämplig uppgift och jag tror hon kan vara med därframme, varnar Ylva Brandt. 

Liars Corner (8) ska ut på hinder framöver och här har han mycket vikt att bära på. Det här får ses som ett förberedande lopp för säsongen och vi siktar på att starta på häck den 19 maj. Han är en trevlig häst, hälsar Kahlil De Burca. 

V64-3/V4-1 Bro Park lopp 4, 1000 meter DT

Tusen (1000) meter är ingen distans vi ser varje dag på Bro Park men då och då händer det och det är alltid riviga och häftiga lopp. Tre av fem startande hästar mötte varandra över 1200 meter i onsdags på Bro Park. Vi tippar Houston Heat (1) först. Tränar gör Tobias Hellgren som har två hästar till start. 

–Han gick bra som tvåa över 1000 meter bakom Freemanip senast han var ute på distansen och då hoppade han in i boxgrindarna och tappade start. Det är nästan så att han är bättre på 1000 än 1200 meter. Han var duktig i onsdags som tvåa. Martini (3) verkar vara i bra form men det får vi ta för vad det är. Det var tre år sedan han var ute på DT och det var på Övrevoll. Det enda som händer när man gasar på med honom på DT är att gruset sprutar så vi tar det här som en värdemätare på hur ”fit” han är. Uppgiften är ett förlopp för att få ett lopp i kroppen inför sprintcupen den 17 maj på Övrevoll.

Claes Björling har också två hästar till start från stallet. Vi pratade med tränaren innan onsdagsstarten och Bandola (2) gjorde en blek insats då (sjua och sist i mål) vilket måste beaktas.

Bandola (2) startar ju både onsdag på 1200 meter och 1000 meter på söndag. Det är alltid lite negativt att starta två gånger på en vecka men jag tog chansen då ”propparna” såg bra ut. När hon var ute över1400 meter (18/4) var det för långt. 200 meter hemifrån hade hon vinstchans men det ebbade ut. Hon tränar bra nu och kan bli giftig i båda loppen denna vecka. Allt är väl med Hypochondriac (6) och hon vann sitt förra lopp (14/4). Den hon slog där vann häromdagen (Sharp Eye. Reds. anm.). Det är ”jämnt skägg” mellan vem som är stallets bästa chans.

Kahlil De Burca tränar Augustus Caesar (5) och han gjorde ett godkänt lopp i onsdags som fyra. Vi pratade med honom innan onsdagsstarten.

Augustus Caesar (5) är en fin häst men han har haft lite otur i starterna på svensk mark och mött bra motstånd. Han är snabb och har haft banrekordet över ”five furlongs” på Lingfield (AW-bana). 

Stonefield Flyer (5) är struken

V64-4/V4-2 Bro Park lopp 5, 1600 meter DT

Det är kul att våra amatörryttare får synas på V64-spelet och loppet är inte vilket som helst utan Lillis Cup som rids för 16:e gången. Här kan det bli rusning om ledningen. Vår tipsetta gör årsdebut och heter Isidor Almqvist (3)

–Han behöver komma till ro i loppen och få löpa fritt. Han är stor i aktionen och blev lite stressad i de senaste två starterna och löpningsförloppen passade inte. Därför tog vi honom till vintervila och han kommer att behöva det här loppet. Han är inte hårt jobbad för det här men han mår bra och är pigg och glad. Viljan att springa i lopp har han alltid och han gör sitt bästa. Han får starta en gång eller två för att få lopp i kroppen. Han får mycket allroundträning och vill inte träna på banan för ofta. Vinterträningen har fungerat bra allmänt för våra hästar. Vi har kunnat rida både hemma och på Bro Park. Han är bland de tre i mål. Jag vill inte säga att han vinner men törs inte säga att han inte kan vinna heller, säger Therese Juneskans. 

Gold Sensation (1) har inte tagit ut sig i de senaste två loppen och har släpat för långt bak i bägge. Planen på söndag är att trycka på henne så att hon hamnar i mitten av fältet. Hon känns pigg och i fin form. Jag tippar att hon är bland de tre om jag bara ”styr henne rätt”, säger Maria Heinrichs som också rider. 

–För Surfers Paradise (2) var det bra att hon inte behövde rusa från början och fick komma bakifrån. Hon har vinstchans om hon är på det humöret. Jag räds inte motståndarna men hon fick tre kilo för segern senast, meddelar Patricia Gordin.  

Saint Jimmy (4) har tränar bra och var jätteduktig senast som knappt slagen tvåa. Distansen ska fungera. Jag är ändå lite försiktig med hur jag uttalar mig då han har tränat bra förut men svikit i lopp, hälsar Cecilia Durchbach.

–1600 meter är lite i kortaste laget för Spirit River (5). Jag vill gärna se honom däruppe genom hela loppet. Han kan definitivt trycka på ordentligt och ligga i front på denna distans. Han kändes jättefin i jobbet idag (torsdag), enligt Elin (Ahlin) som rider honom på söndag. Förra gången kändes han extremt tungriden men känns bättre nu än inför den starten, säger Göran Schillström. 

Artful Rouge (6) är den starkaste häst jag har på min träningslista. Vi startade honom på 1200 meter i vintras och han gick väldigt bra då. Han behövde lite rejälare snabbjobb för att få upp farten och motivationen på hästarna höjs lite när man tar ut de på kortare distans ibland. I senaste jobbet gick han fruktansvärt bra. Han springer alltid med hela hjärtat och gör alltid sitt bästa. Han kan vinna om distansen fungerar men har inte startat på ett tag och jag vet inte riktigt var jag har honom. Kim (Stern) är van att rida honom och känner väl till hur han ska ridas. Jag är nöjd med att Artful Rogue (6) fick ett spår långt ut men 1600 meter är en klurig distans, säger Anna Klasson.

V64-5/V4-3/LD-1 Bro Park lopp 6, 1600 meter DT

Efter det att Troubled Guy (3) blivit struken så är Plantstepsdream (2) ensam A-häst för oss. Han fungerar bra på Bro Parks DT.

Plantstepsdream (2) ska ses med bra chans, hälsar ställföreträdande tränare Linda Reuterskiöld.

Green Backspin (1) blev klämd i starten från båda hållen senast. Han gick därefter en ruggig avslutning. Får han en bra resa utan störningar så blir jag inte förvånad om han är på plats men jag är nöjd med att vara bland de fem bästa, säger Patricia Gordin. 

Ginmann (4) gick inte bra senast i hårt sällskap i Danish Jockey Club Cup (L) förra lördagen på Klampenborg. 

–När vår första starthäst förra lördagen (Rocketman – startar i lopp 8. Reds. anm.) fick stryk så sa jag att det blir en lång dag för oss och det blev det också. Banan var för snabb för Ginmann (4) den dagen mot för bra hästar. Vi kan lika gärna testa honom på DT igen, hälsar Tobias Hellgren. 

Ellis St Martin (5) har gått upp många kilo i formtal på sina senaste två starter. Nu går han upp i guldklassen men jag tror att han kan sitt formtal (79). En outsider, hälsar Ylva Brandt.  

Arabianranta (6) gick jättebra senast som tvåa och han fick en mycket bra resa. Dock fick han inte fritt för sin speed innan det var för sent och han var helt obrukad efter loppet. Vinnaren var överlägsen så den var det svårt att göra något åt oavsett. Han har toppchans här, meddelar Annika Sjökvist. 

Magic Johnson (7) ser det tufft ut för den här gången. Får han pengar är jag nöjd i det här sällskapet, säger Patrick Wahl. 

–För Castashadow (8) blir det här loppet bra att starta upp säsongen med. Han kommer att förbättra sig med det och bli bättre och bättre vartefter säsongen lider.  Vi kommer att hålla honom på DT på Bro Park och Jägersro i år. Här bär han en lämplig vikt men som jag nämnde så behöver han loppet. Jag tror inte han vinner och är nöjd med pengar, berättar Kahlil De Burca. 

Lushas Lashes (10) kommer att bära 62 kilo och fick spår tio. Spåret är inte så kul men ”P-A” (Gråberg) får lösa det. Hade hon haft ett bättre startspår så hade jag varit mera optimistisk. Hon har form men blev lite trött i förra starten. Vinnaren kom också väldigt fort och hon hann inte svara. Lushes Lashes (10) kan vara bland de fyra bästa, hälsar Roy Arne Kvisla.  

Grimeford Lane (11) var väldigt bra som två- och treåring men fick en negativ rekyl under fyraårssäsongen. Han borde komma tillbaka, tycker jag. Han tog det senaste loppet mycket bra och är ”pigg som en mört”. Han får inte hamna för långt bak från början. Annars är distansen 1600 meter ”mitt i prick”. Han kan vara däruppe om han kommer in i loppet och är en outsider. Kapaciteten finns, hälsar Claes Björling.

Troubled Guy (3) är struken. 

V64-6/V4-4/LD-2/V3-1 Bro Park lopp 7, 1200 meter DT

V64-avslutningen är ett getingbo och över 1200 meter kommer det att bli åka av. Tipsnicken till Sharp Eye (4) som äntligen fick vinna sist. Tränare Caroline Malmborg har fått en riktigt fin start på året. 

–Han var positiv senast och har tagit loppet bra. Det var bra mentalt för honom att få segra. Han höjdes två kilo i formtal men är en av flera i loppet som kan vinna.  

Une Autre Beaute (1) hade problem förra året med sjukdomar. Hon ser fin ut nu och tränar bra. Som jag sagt tidigare så känns det som om mina hästar behöver ett lopp eller två, hälsar Roy Arne Kvisla.  

Catharina Vång startar två hästar i detta Sunday Special – lopp. 

Jungle Dream (3) är i sitt livs form och tränar som en demon hemma. Han har en outtömlig energi känns det som. Startspåret kan vara ett minus då han gärna vill komma utifrån i loppen. Han är som allra bäst om han får en pust under resan och behöver en lugn inledning för att sedan få gå från mitten av svängen in till mål. Som jag sade så är jag väldigt nöjd med hans form. Får han bara en pust på vägen så ska spåret ändå kunna fungera. Hootenanny (9) är en glad men väldigt udda häst och vill helst vara med långt fram från början. Han gillar att ”ligga på railen” har vi noterat och är ruggigt startsnabb. Jag hoppas att Elione (Chaves) löser det hela. Mina hästar har jämngoda chanser och löpningsförloppet kommer att avgöra vem som är först i mål. 

–För Paakame Enki (5) tror jag att det är för kort distans. Hon var och tränade igår (torsdag) på rakbanan på Bro Park. Christophe Lamy red och hon kändes väldigt fin, tyckte han. Det var dock inget snabbare och tuffare träningspass. Han rider henne också på söndag. Jag hittade inget lopp över 1600 meter förrän den 19/5 så hon får gå ut här. Jag har kommit i gång sent i år med mina hästar i år och tror inte att hon räcker här, meddelar Susanne Brunius. 

Tobias Hellgren startar två hästar i loppet och båda gör årsdebut. 

Silky Road (6) gick överraskande bra på distansen och underlaget ifjol (mot Tigerwolf den 21/11). Det känns ju som att vi ligger lite bakom med hästarna men de fick ett ordentligt jobb i morse (tisdag). Det finns inte jättemånga ”frontrunners” i loppet vilket passar honom. Archers Ignite (2) verkar vara i fin form och är fruktansvärt snabb. Egentligen har han ju varit lite av en besvikelse för oss trots att han vann hälften av sina starter förra året. Det är ju så många gånger som vi har trott på honom hemma men han måste bevisa det på banan också. Han slår alla vi har i stallet i träning och det gick till exempel inte att hålla honom efter halva jobbet som han gick förra veckan. 

–För Sweet Sid (7) har hans senaste två starter varit över 1000 meter respektive 1400 meter. Han blev väldigt stressad av 1000-meters loppet och det höll i sig över nästa lopp på 1400 meter. Det satte sig helt enkelt i hans huvud. Nu hoppas jag att han har lugnat ner sig. 1200 meter är hans bästa distans och ”på sin dag räcker han i gänget”, meddelar Nadja Bellander.  

Heart Of Dreams (8) gjorde det bra senast som fyra och tränar fortsatt bra. 1200 meter är lite för kort för henne men jag tror hon kommer göra en bra insats. Efter detta ska hon starta över 1400 meter på Göteborg Galopp så detta blir perfekt. Hon är okomplicerad att rida och lärlingen drar av tre kilo, meddelar Alice Elmerskog. 

V3-2 Bro Park lopp 8, 1200 meter DT

Kahlil De Burca startar Sophie B (3) som gör både tränar- och årsdebut. Hon har inte fått något formtal men på tidigare visade tvåårsstarter så måste hon ha toppchans även om tränaren varnar för att distansen är för kort. Stallet sadlar också ut Legosoldat (8)

Sophie B (3) har inget formtal. Hon behöver det här loppet för att koppla av och hennes engelska form är baserad på längre distanser. Den här distansen är för kort för henne. Legosoldat (8) är en fin häst men vi tror han är bättre på gräs. Han är inget DT-häst. 

Sweet Action (1) har bara gjort en start i livet och det var på ett ”blytungt och löst underlag”. Det passade inte. Jag tror att hon behöver fäste och vi tror att hon är en gräshäst på sikt. Vi provar nu med sidoludd och en fast huva. Det är mycket nerver i henne och hon är ett oskrivet kort, säger Nadja Bellander.  

Stick Together (4) måste höja sig lite för att kunna vinna. ”P-A” (Gråberg) var nöjd med honom i debuten då han mötte erfarna hästar. Det var en godkänd debut. Det är små marginaler och ett litet sämre moment under loppet kan innebära att man lätt tappar två eller tre längder vilket kan få konsekvenser, hälsar Roy Arne Kvisla. 

Rocketman (6) uppträdde allmänt lite mognare senast på Klampenborg. Är han tillbaka i den författningen som när han vann sitt första lopp (nedflyttad till andra plats. Reds. anm.) så ska han ha alla chanser här. Vi hoppas att han tar ett steg framåt med det loppet men stallet ligger lite efter i träning mot vad vi trodde som jag tidigare sagt, hälsar Tobias Hellgren. 

Laoch Liath (7) uppträdde lite nervöst inför starten senast och därför sätter jag upp en ryttare (Kim Stern) som känner honom väl den här gången trots att det blir övervikt. På kortare distanser är jag dock inte jätteorolig för vikten. Jag skulle gärna sett en längre distans. Han har inte gått något snabbjobb sista veckan men har gjort väldigt bra tider i träning innan dess och det med hög vikt. Han växer fortfarande så vi skyndar långsamt med honom, hälsar Anna Klasson. 

LS Amaretto (5) är struken. 

V3-3 Bro Park lopp 9, 2100 meter DT

En härlig löpning för våra treåringar avrundar tävlingsdagen. Vi tippar årsdebuterande Who´s The Boss (3) först. Kahlil De Burca sadlar ut två hästar. 

Who´s the boss (3) är en riktig DT-häst och imponerade väldigt på underlaget när han vann sin debut. Jag borde inte startat honom så mycket på gräset förra året vilket var ett misstag av mig. Nu är han tillbaka på underlaget men det finns frågetecken för distansen. Han är en fin häst och i år ska vi satsa på DT med honom. Jag vill se hur han hanterar loppet och han ska få en bra upplevelse. För Enge Hazard (5) gick det inte tillräckligt fort i början av loppet senast och när de drog upp farten så hängde han inte med även om han kom igen på slutet. Detta är ett lämpligt lopp för att ge oss en fingervisning om vad vi ska göra framåt. Kanske behöver vi gå upp i distans med honom?

Patrick Wahl tar ut två hästar i loppet.

Helmut (1) gjorde en femstjärnig insats senast och borde ha fått bli tvåa. Jag tror inte att det skiljer mycket mellan honom och Bearman (4) som jag har stor respekt för. Impact Of Bloom (2) är en intressant häst men just nu är han långhårig och släpper inte sin vinterpäls. Jag har haft svårt att få i gång honom efter hans två månader långa ledighet. Vi siktar på grässäsongen och har förhoppningar på sikt då det i grunden är en bra häst. Den här gången behöver han loppet. 

Bearman (4) har övertygat stort i de senaste tre starterna men hans flegmatiska stil bidrar definitivt inte till hans intressenters välbefinnande under loppen – förutom då de sista 200 meterna förstås. I den senaste starten kunde han inte gå med fältet trots att det gick riktigt långsamt men när de ökade ordentligt därframme sista 500 meterna så ökade han ännu mer och över mål såg det ut som att han kunde avverkat ett varv till i samma tempo. I lopp som rids med så mycket ”underpace” brukar lejonparten av hästarna som ligger och släpar vara ordentligt ”tempotorsk”. Detta gäller dock inte honom. Det är ett ytterst sällsynt beteende treåringen visar upp – om än fascinerande. 

–Hans värsta motståndare är han själv. Han har tagit det förra loppet mycket bra och kom in med en väldigt låg puls efteråt. Andreas (Tapia Dalbark) gör det jättebra med honom men man kan inte lita på Bearman (4) ännu, hälsar Annika Sjökvist.