Nyheter

Tränarintervjuer 5/5 – Lunchgalopp på Bro Park

Publicerad
Det är dags för vårens fjärde tävlingsdag på Bro Park. Lunchen börjar klockan 12:20 och det finns som vanligt gott om spelmöjligheter att underhålla sig med. V4-spelet startar klockan 12:20 med dagens första lopp. Lunchdubbelspelet startar i lopp 3. Vi önskar som vanligt lycka till med ”liret”.
dgxieumjrvhz9bzfbyc
King Cole och Elione Chaves vann i förkrossande stil den 18 april. Kan duon göra om det igen? Foto: Elina Björklund

V4-1 Bro Park lopp 1, 1600 meter DT

Ensam A-häst i vår ranking är Krigar Drottning (4). Hon startade två gånger som tvååring och var tvåa i bägge starterna.

­–Hon hade en del otur i hennes första start någonsin förra året då hon åkte dit på linjen mot Cash In. Det var fel distans då. Hon skall ha medeldistans – det är jag övertygad om. Hon är redo att starta men är i första hand ute för att skaffa sig erfarenhet. Denna start är inte hennes stora dag i karriären, Hon är ett riktigt sto som vill ha det på sitt sätt, säger Kahlil De Burca.

Närmast emot tror vi La Paloma är (7). Tränare Annika Sjökvist sadlar också ut Cava Queen (1). 

La Paloma (7) ser jättefin ut men är lite kort om jobb. Hon är egensinnig men en väldigt fin häst. Hon fick några stopp under igångsättningen men har gått två bra jobb inför den här starten. Jag hade dock gärna sett några snabbjobb till. Det är också årsdebut men hon är med därframme om luften räcker. Det finns ursäkter om hon blir lite trött. Cava Queen (1) uppträdde väldigt segt senast. Distansen var för kort och det var en snabbare bana då än i vintras. Hon har fått ett bra spår och det är något lättare motstånd. Hon tog förra loppet jättebra. 

Precious Cayenne (9) är mycket bättre på gräs. Detta blir ett lopp inför grässäsongen. Hon behöver loppet. Jag har inte tränat mina hästar så fort på försäsongen, hälsar Madeleine Smith.

Our Princess (6) var trea senast. Hon var inte så hårt jobbad inför det och borde gå framåt med loppet i kroppen. Hon har tagit loppet bra och känns fortsatt fin i träning. Det finns mycket utveckling kvar men hon är ännu så länge grön och orutinerad.  ”P-A” (Gråberg) lär passa bra på henne. Det kanske blir svårt att vinna men hon borde vara med därframme, säger Alice Elmerskog. 

För Cimmaron (3) är detta ett förlopp inför grässäsongen. Jag ligger lågt och är nöjd med pengar, berättar Patrick Wahl.  

Imaddictedtoyou (8) behöver lära sig mera. Han är inget för spelarna, menar Julian McLaren.  

Sandra Brolin startar två hästar.

–Det är mycket humör i February Snow (5) och Silhoutettes (2) behöver gräs och längre distans. De är båda ute för att lära sig. 

V4-2 Bro Park lopp 2, 2350 meter DT

Ocean Side (2) rankar vi först och som ensam A-häst. Tyvärr har vi inte lyckats nå tränaren men återkommer givetvis med en uppdatering om vi gör det. 

King Cole (7) var riktigt bra senast och slog då vår tipsetta. Kan han göra om den prestationen så kan han bli farlig.

–Det är samma historia som vanligt. Han är nu sex år gammal men jag försöker fortfarande lära känna King Cole (7). Det går inte att förstå sig på honom. Han är opålitlig på många sätt men har fin form. Allt beror på vad han gör i loppet och hur han känner sig. DT har inte varit hans melodi förut utan han har fungerat bäst på gräs när han kommer bakifrån. Nu vann han igen senast på just DT och från ledningen. Det är alltså inget som stämmer men det är ju trevligt om han ändrat sig, berättar en förbryllad Patrick Wahl. 

The Flamingoway (6) har tränat på fint hela vintern och har bra grundkondition. Hon är en smal typ av häst och är inte så svårtränad. Dock är hon inte vässad och det känns som att mina hästar inte är hundra procent ännu. Det är bara fem hästar med i loppet så hon kommer att få med sig minst en femteplats och pengar, säger Roy Arne Kvisla en smula lågmält. 

The Gurka (1) kom bort förra gången i det lopp som King Cole (7) vann. Det var det många som gjorde i ett lite märkligt ridet lopp.

–Han plockar pengar. Det gick lite fort från början i förra loppet och han är högt värderad i formtal. Han var inget extra senast, säger Julian McLaren.  

Dapple (3) kommer att strykas. Zäta (5) är redan struken. 

V4-3 / LD-1 Bro Park lopp 3, 2100 meter DT

Vår tipsetta i ett jämnt fält heter Swinging Of Venice (9)

–Han ser superfin ut på alla sätt. Jag tror på fin chans, hälsar Annika Sjökvist kort och koncist. 

Patrick Wahl sadlar ut en farlig duo. 

Lady Of Jazz (2) finns det mer i – vi har inte sett botten i henne. Jag tror hon kan några kilo till. Hon tog loppet bra senast och ser jättefin ut. Midnight Oil (4) gör inga dåliga lopp men han har svårt att sätta pricken över i:et. 2100 meter tror jag är bättre än 1600 meter för honom. Egentligen skulle 1900 meter vara optimalt men den distansen finns ju inte. Vi var nöjda med honom senast. Han levererade en bra avslutning men alldeles för sent.

–Jag tror distansen för Wiltons (1) är hans bästa och Fabienne (De Geer) gillar honom. Han jobbade jättefint inne på Bro Park i torsdags på rakbanan. Han möter rätt omgivning nu och har chans, säger Catharina Vång.  

Fast And Free (3) är lite av ett mysterium för både spelarna och tränaren. 

–Senast gick hon i ”kickbacken” och surnade till. Hon fick en tråkig resa. Jag hoppas hon tycker det är kul på onsdag. Hon känns jättefin men levererar inte alls. Distans och underlag ska inte vara några problem om hon bara får en fin resa, säger Sandra Brolin. 

Hemmatränaren Nadja Bellander tar ut två hästar i loppet. 

Man In The Moon (5) står oförskämt bra till men han är beroende av att få sitt lopp. Dessvärre säger väderprognosen att det ska regna och vara snöblandat. Det sänker hans aktier. Sir Duke (8) mår och tränar bra. Han har visat att han duger i klassen men man ska komma ihåg att han mött enklare motstånd när han vunnit och hans spurt har bitit bättre. Silverhästarna stannar inte lika mycket och ofta innan mållinjen. Det fattades lite luft senast. Spåret har ingen betydelse för honom då han är långsam ut. Båda mina är outsiders eftersom de tränar och mår väldigt bra. 

Double Rock (7) möter ett tufft gäng i morgon, men han är i bra form. Dock så känner jag mig inte säker på honom ännu. Nu har han fått ett lopp i kroppen och går med låg vikt. Maikel (Narvaez Bravo) kommer förhoppningsvis att rida honom bra. Jag hoppas att det går vägen, säger Maria Heinrichs. 

–2100 meter är en nackdel för Littleredcorvette (10). 2350 meter passar bäst. Hon är lite högt värderad i handicap och har lite svårt att hävda sig mot silverhästarna. Jag var först besviken på hennes förra prestation men när jag tittade igen så var hon inte långt från andraplatsen och gjorde det okej ändå, säger Ylva Brandt. 

–Jag trodde jättemycket på Jane (11) i årsdebuten. Hon hade förvisso inte fällt all vinterpäls men ändå. Vi testade ett nytt bett och skulle backa ner henne i fältet men när tåget gick så kunde hon inte hänga på. Hon var inte så långt från tvåan i mål. Nu går hon ner rejält i klass och jobbar jättebra. Vi går tillbaka till den gamla bettutrustningen. Hon kommer vara rejält förbättrad, berättar Henrik Engblom.  

Tobias Hellgren har nu börjat sin säsong efter flytten till den nya gården. Han har inte varit nöjd med resultaten förra veckan. 

–Vi har inte gått tillräckligt fort – tillräckligt länge. Vi invigde en ny bana igår (måndag) som är en femhundrameter lång rundbana där rundeln är som en stor volt där du kan hålla rätt bra fart för att sedan gå direkt ut på rakbanan och gå riktigt fort på slutet. De från vårt stall som startar på söndag har alla gått på den nya banan. 

Vad tror du om Sea Moonster (12) med tanke på inledningen av säsongen och det du just berättade? 

Sea Moonster (12) är jag osäker på. Ju längre våra har sprungit desto sämre har de varit. De har presterat betydligt sämre än vad vi förväntat oss. Dock har han varit väldigt bra i träning så vi får se hur det går. Vi vet inte vad hans bästa distans eller underlag är. Vi får se hur säsongen blir. Han har hunnit bli fyra år nu. 

V4-4 / LD-2 / V3-1 Bro Park lopp 4, 1200 meter DT

Det fjärde loppet kommer att bli en fartfest. Ensam A-häst är Ousden house (3). Tränare Annette Stjernstrand sadlar också ut Madi Banja (7)

Ousden House (3) är knäopererad i bägge framknäna efter förra säsongen. Han kände säkert av problemen mot slutet av säsongen eftersom han inte riktigt presterade som han kan. Han tränar och känns bra men är en humörhäst. Han kan vinna hur lätt som helst men kan lika gärna vara sist i mål. Madi Banja (7) gjorde det jättebra i slutet på förra säsongen. Han är stor och har varit sen men är verkligen en jättefin och bra häst, om än lite omogen ibland och lite upp och ner i prestationerna. Han behöver det här loppet och det finns konkurrenter som startat i år. Han saknar Övrevoll. Springa kan han och bland de tre kan han vara, säger ställföreträdande tränaren Nathalie Mortensen. 

Augustus Caesar (5) är en fin häst men han har haft lite otur i starterna på svensk mark och mött bra motstånd. För att kunna vinna detta lopp skulle han behöva vara bättre än någonsin. Han är snabb och har haft banrekordet över ”five furlongs” på Lingfield. Han är också anmäld till söndag över 1000 meter. Det är en platschans, hälsar Kahlil De Burca. 

–För Tigerwolf (1) är det årsdebut. 1200 meter är i kortaste laget mot dessa hästar. 1400 meter är optimalt. Han får gå ut och få en genomkörare inför säsongen. Om det går lite för fort i loppet så kan han bli lite sur. Vi får se var han hamnar från det här läget. Andreas (Tapia Dalbark) känner hästen. Vi har lite planer för honom och får se om han startar i guldhandicaper eller om vi tar upp honom lite i klass, hälsar Ylva Brandt. 

Houston Heat (2) verkar må bra för dagen. Nu är jag osäker på stallformen som jag påtalat men om det inte vore för det hade jag trott på mycket bra chans. Han är väldigt tillfreds med sig själv just nu. Han är också anmäld till söndag över 1000 meter, säger Tobias Hellgren. 

Prime Red (4) jobbar grymt bra på banan men frågan är hur han går på DT när det blir lopp? Han är en häst strax bakom eliten. Nu ska han få gå ut på underlaget och få ett lopp i kroppen så får vi se hur det går, säger Maria Sandh om sitt nyförvärv.

Bandola (8) startar på onsdag på 1200 meter och 1000 meter på söndag. Det är alltid lite negativt att starta två gånger på en vecka men jag tog chansen då “propparna” såg bra ut. Förra starten var över1400 meter och det var för långt. 200 meter hemifrån hade hon vinstchans men det ebbade ut. Hon behövde också loppet och hon tränar bra nu. Hon kan bli giftig i båda loppen denna vecka, varnar Claes Björling.  

Stonefield Flyer (6) är struken. 

V3-2 Bro Park lopp 5, 1600 meter DT

Det femte loppet betraktar vi som det mest intressanta loppet på hela tävlingsdagen. 

Patrick Wahl sadlar ut vår tipsetta Dust Devil (6) men också två andra fina treåringar. 

Mirach (1) har tränat bra. Han är lätt i kroppen och jag är nöjd med honom. Det här är årsdebut och ett förlopp. Vi siktar på gräslopp med honom.  För Dust Devil (6) är det en bättre distans nu än senast. Jag tror han är riktigt bra den här. Tittar man på ”familjen” ska han vara en gräshäst men han behärskar underlaget. Han är en bättre chans än Mirach (1). Russel (4) är en häst i full utveckling och inte dum alls men han har en bit upp till mina andra två i loppet.

Snowfoot (2) är obesegrad men startboxvägrade senast. Efter det har han gått ett kval och då gick han in fint i startboxarna. 

–Han är en bra häst. Nu fokuserar vi på att ska fungera i startboxarna. Distansen fungerar för honom, säger Caroline Malmborg. 

–För Swipe Right (3) var det tufft motstånd förra gången och nu är det ännu tuffare. Hon gjorde det bra senast men här får vi vara väldigt glada om hon kan plocka pengar, säger Ylva Brandt.  

En riktig rysare kan High Peak (5) vara. Han såg rent ut sagt strålande ut i sista sväng senast men sedan tog det plötsligt tvärstopp inne på upploppet.  

–Han tappade en sko i slutet av loppet och började vingla. Jag tror att skon satt kvar ett tag innan den lossnade vilket man ser på hans aktion. Han tappade hela auktionen in på upploppet och gick i korsgalopp. Visserligen kan 2100 meter vara i längsta laget men jag tror att prestationen senast hade med tappskon att göra. Visserligen är han grässtammad men han har en hög ”cruisingspeed”. Jag tror inte vi kan räkna bort honom helt. Vi hoppas att han är bland de tre i ett litet fält, säger Catharina Vång. 

V3-3 Bro Park lopp 6, 1400 meter DT

Vår tipsetta, efter det att Cash In (3) blivit struken, är Madeleine Smiths Redirect (6). Hon har berättat för oss (läs under lopp 1, nr 9) att stallets hästar inte har tränats i några snabbare tempon på försäsongen. 

–Han har haft en halsinfektion och saknar lite jobb. Han är en väldigt bra häst som behöver loppet och framför allt gräs under hovarna.

–För Clapper (1) kan det vara för långt med 1400 meter. Han möter också bra hästar. Vi får ta vad vi kan av priskakan. Då han är anmäld till Jockeyklubbens 2000 Guineas så vill vi testa lite längre distans för att utvärdera om han står. Det ser ut som en svår uppgift. Jag vill se honom komma bakifrån den här gången, hälsar Patrick Wahl.

Princefortyfour (2) var duktig när han vann sin första start. Henrik Engblom har bra form på sitt stall. 

–Han debuterade i förra starten och gjorde det bra som vann men det var ett ganska enkelt maidenlopp. Det är en stor häst som behöver mycket träning. Det är en fördel att det är längre distans nu. Han är en häst i form och form slår klass. Målet är att han ska kunna förbättra sig och höja sitt formtal. Han gör det han ska i träning och står kvar i Jockeyklubbens 2000 Guineas. Han kommer att gå ut i Guineas Trial framöver.

–”PA” (Gråberg) passade väldigt bra på Wildfire (4) senast och hon kämpade heroiskt. Hon tränar bra och känns allround så distansen fungerar. Hon är en av flera. Samara Bay (5) gjorde bara ett lopp i vintras. Banan var alldeles för lös för henne då. Nu ska hon få ett lopp i kroppen och sedan blir det Göteborg Galopp nästa söndag (16/5). Hon skulle gjort ett lopp till i vintras men blev då struken för dåliga blodvärden. Allt är bra med värdena nu. Hon har också tagit vinterträningen bra och byggt muskler. Hon ser bra ut och tränar fint. Jag tror hon är en gräshäst med väldigt mycket kapacitet men det blir svårt att vinna på onsdag, hälsar Alice Elmerskog om sina båda hästar i loppet. 

Cash In (3) är struken. 

Bro Park lopp 7, 1400 meter DT

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Vi har tippat loppet som är den andra avdelningen i Börjes Champion ARK Cup. 

6 Essere –5 Ede´s Garranchi – 3 Gift Of Youth Outs: 2 House Deposit

Essere (6) är i storform och det är Elin Ahlin som rider också. Ekipaget bör vara först över linjen.  Ede´s Garrinchi (5) var struken senast med det var inget allvarligt och han behåller formen. På visad form borde han vara bland de tre. Gift Of Youth (3) var ute mot tufft motstånd senast. Nu är det lättare emot och han är snabb ut. Bör sitta i ledningen ganska omgående och därifrån kan han nog bita ifrån sig bra om han står distansen. House Deposit (2) är säkerligen den bästa hästen i fältet men bär vikt därefter. Visserligen rider Emelie Persson med fyra kilo av men alla motståndare utom en har också viktlättnad. Han var ute i den 1 januari och gjorde det godkänt som åtta. Han kan såklart bara vinna det här loppet men vi behöver nog se lite mer av honom innan vi vågar tippa honom etta. En outsider är han förstås. Karen From Finance (1) gjorde det helt okej på Jägersro senast mot hårt motstånd och kan vinna men gräset är nog att föredra för stoet. Bear Angel (4) går med övervikt och kommer att få det svårt även om stallformen är riktigt bra.