Nyheter

Tränarintervjuer 28/4 – Lunchgalopp på Bro Park

Publicerad
Det är dags för vårens tredje tävlingsdag på Bro Park. Lunchen börjar klockan 12:20 och det finns som vanligt gott om spelmöjligheter att underhålla sig med. V4-spelet startar klockan 12:20 med dagens första lopp. V5- och Lunchdubbelspelet startar i lopp 3. Vi önskar som vanligt lycka till med ”liret”.
sezifb1ed9llbjwzgeh
Falkor och Elione Chaves vinner lätt den 14 april. Foto: Elina Björklund

V4-1 Bro Park lopp 1, 2100 meter DT

Dagen inleds med en järnhandicap där tre av hästarna mötte varandra i förra starten. Dudhsagar (5) vann då över Black Pepper (4) och Surfers Paradise (3). Vi tror att Dudhsagar och Black Pepper kan göra upp om det igen och tippar den förstnämnda etta. 

–Jag är kluven angående Dudhsagar då det är svårt att veta hur det kommer att gå med täta starter. Jag väljer dock att gå ut här då det är lite dåligt med lopp framöver för honom. Han har inte gjort så mycket emellan förra starten och denna. Det är fler hästar i loppet den här gången, men är han lika bra igen blir han svårslagen. Han var inte ens svettig efter förra loppet och Kim (Stern) sade att han försökte bromsa honom men det gick inte. Det är dock alltid bättre att slå underifrån och det är svårare i proffslöpen. Jag är lite bekymrad över snön som kommit över trakten på sistone och vad som då kan hända med banan då han inte vill ha en tung bana. Jag hoppas förstås att han vinner, berättar Anna Klasson.  

Patrick Wahl tar ut Black Pepper igen:  

–Jag tycker att hon gjorde det bra i förra starten. Det är alltid svårt att komma i kapp om man tappar tio längder på ledaren och hon föll på det. Så här i efterhand skulle hon hängt på Dudhsagar senast.

Surfers Paradise var inte ens trött efter förra loppet. Känner hon att hon inte kan tugga ner motståndarna direkt så struntar hon i det. Hon känns precis som vanligt och kan lika väl vinna som att komma sist. Jag tror att hon kan svara ut Dudsaghar från start, berättar Patricia Gordin.  

High Max (1) blev påriden senast. Innan dess har han gått två amatörlopp där det blivit lite ”förryckt tempo” och det har inte passat honom. Distansen är en fördel och spåret är det inget fel på. Nu är det också en proffsjockey som sitter på vilket är positivt. Han är en av flera, menar Caroline Malmborg.

Enkrona (7) fick en paus efter segern i vintras. Vi har tränat på bra. Jag tycker inte att det är omöjligt att hon är bland de tre. Hon är väldigt trög både i träning och över lag, säger Ylva Brandt.

Marie Twomey berättar att hennes hästar fick lite ledigt över vintern. Det har också varit en del småsaker med dem som strulat. Stallet tränar mycket på Bro Park och Angarn men teamet har också bra möjligheter att grundträna hemma. Hon varnar för att hästarna inte varit på topp och inte hållit farten till mål men att hon nu tycker att stallet känns lite uppåt. Gift Of Youth (startar i lopp 3) gjorde ett fint lopp som tvåa den 14 april vilket indikerar tränarens känsla. 

Loki (6) bör kunna vara på pengar. Han tränar bra och känns mjuk och fin. Dudhsagar hamnade innanför oss och han vill ju också ha ledningen så att nå den blir svårt. Vi får försöka att ge honom ett bra lopp då det är första gången ut sedan 31 januari. Jag hoppas att luften ändå räcker till mål. 

–När Ede´s Garrinchi (8) vann näst senast så kändes det riktigt bra men han var blek i förra loppet och jag var lite besviken på honom. Han pullade på bortre långsidan men in på upploppet såg han lite tung ut de sista 200 meterna. Kanske var banan för snabb? Jag har varit lite för snäll mot honom under uppehållet och han behövde det förra loppet mer än jag faktiskt trodde. Han bör vara framsatt nu. Distansen har han provat förut och Fabienne (De Geer) vill gärna testa honom på distansen igen. Han är urstark så det är det minsta bekymret, påpekar Catharina Vång. 

V4-2 Bro Park lopp 2, 2100 meter DT

Vår tipsetta Bearded Lady (4) har blivit struken. Strukna är också, i skrivande stund vill säga, stallkamraten Dancingonthetable (3) samt Cruise Control (7)

Tipset i stället till Iva Chance (8). 

–Han är en stor häst som har varit duktig och borde ha chans här då han är i bra form. Det blir en bra start på huvudsäsongen med detta lopp och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp, varnar Kahlil De Burca. 

Roy Arne Kvisla har en spännande treåring som bara gjort en start i livet – då som tvååring. Den starten behöver vi inte skriva hem om men nu verkar det vara en annan häst än vi fick se då. 

Swiss Doctor (1) har utvecklats väldigt mycket över vintern. Han ser mycket fin ut och tränar bra faktiskt. Distansen känns som en fördel av träningen att döma. Han tränar som en 70-häst och kan han visa det i lopp så kan han vinna. Han är en jättestor häst (över 170 cm) och även om han är väl grundjobbad i vinter så kan han förstås behöva ett par starter för att komma i form med tanke på den stora kroppen. 

–Jag tycker inte att Wake Up (2) stannade när de andra ökade senast utan hon höll sin fart. Jag tror inte att det är fel alls att ta ut henne på 2 100 meter då hon kan hålla sin fart. Jag hoppas på pengar, säger Ylva Brandt.

V4-3 / V5-1 / LD-1 Bro Park lopp 3, 1200 meter DT

Vi tippar Patricia Gordins Green Backspin (4) etta i denna bronshandicap.  

–Jag var väldigt nöjd senast med tanke på att inte startat på länge och mötte hårt motstånd. Allt är väl med honom efteråt och han är pigg och glad. Han är allmänt väldigt trevlig att ha att göra med och verkar trivas med upplägget som jag har i min rörelse. 1200 meter passar honom bättre. Visserligen går han med hög vikt men det skall nog gå vägen ändå. 

Första motbudet är definitivt Sharp Eye (1)

–Det har nästan gått troll i det hela. Han har verkligen förtjänat en seger nu. Andreas (Tapia Dalbark) tyckte att blinkers fungerade bra och vi provar med det igen. Man kan inte klaga på hästen. Hög vikt har han gått bra med tidigare och han är allround beträffande loppupplägget. Det är inget fel på innerspåret, varnar Caroline Malmborg.

Saviano (3) är svår att bedöma just nu. Han är kapabel, har fått ett bra startspår och de andra bär högre vikt (alla utom Gift Of Youth, reds. anm.). Saviano har slagit dem förut och går han som sist så kan det gå men det finns frågetecken. Jag var inte riktigt nöjd med honom i sista jobbet som han gick med Andreas (Tapia Dalbark). Det var inte samma tryck i honom och han har bara fått tre snabbjobb. Jag måste ligga lågt då han kan sakna lite luft. Om han tar loppet bra siktar vi på start den 9 maj, berättar Ryszard Borko.

Fabricio (6) var jag ganska nöjd med senast. Han gick lite för fort i början över 1600 meter. Det ser ut som en hyfsad chans. Vi fortsätter med blinkers, säger Sandra Brolin. 

Catharina Vång tar ut två hästar i loppet. 

Wild Tobacco (2) var väldigt löpsugen i kvalet. Han är en ”struppipare” och klarar inte av att springa i front då han springer på ett enda andetag. Planen är att ”PA” (Gråberg) ska backa ner honom i fältet då han måste ha ett rygglopp – annars pullar han bort sig. Han hade problem med hovarna hela förra året. Vi hittade en lösning och han går med ringskor av järn på till vardags och gick så också i kvalet. Han tappade då fästet in på upploppet. Nu kommer han att gå med tävlingsbalans och vi skor om honom på morgonen innan loppet. Vi får hoppas att det fungerar. Han har aldrig känts så fin som nu och springa kan han. Men, han måste hålla sig lugn och jag har svårt att bedöma chansen. Hootenanny (5) går med hög vikt men han är en väldigt korrekt byggd häst och kommer inte att falla på det. Han är lite udda av sig men han kan springa fort. Han behöver vara med där framme i loppet för att det ska fungera och var tvåa bakom Stonefield Flyer med Elin Ahlin och 66 kilo på ryggen den 31/1. Då var det tung vinterbana. I det senaste loppet tappade han start när han halkade ur boxarna, hamnade ”stensist” och ville ingenting. Han ska kunna vara bland de tre. 

Gift Of Youth (7) får det hett om öronen här men han kan sitt formtal. De andra går ner i klass med hög vikt. Han är startsnabb och 1200 meter är hans bästa distans just nu. Han blir bättre på gräs framöver, men jag hoppas på att han plockar pengar, berättar Marie Twomey.

V4-4 / V5-2 / LD-2 Bro Park lopp 4, 1400 meter DT

Ensam A-häst för oss är Twilly (1). Det blir Team Hellgrens första start sedan flytten till den nyinköpta gården. Tränaren är förstås inte säker på hur hästarna kommer att prestera i lopp efter flytten men allt känns bra och han och sambon Anna Pilroth har stadigt lyft stallets prestationer år efter år. Twilly saknar höger öga och tränaren inleder skämtsamt samtalet med en förhoppning om att hon inte kommer att behöva se någon motståndare alls i loppet då alla står till höger om henne i boxarna.  

–Hon är lågt värderad handicapmässigt. På det hon har visat här hemma så är hon en bra häst. Twilly är den första häst som vi startar efter flytten till den nya gården och vi tränar på nya banor. Vi tror att hästarna är i ordning men vi lär ju få reda på det på onsdag. Går hon bra kan ni spela vidare på våra hästar under resten av veckan på Klampenborg och Jägersro, säger Tobias Hellgren med ett skratt. 

Julian McLaren tar ut debutanten Imaddictedtoyou (11) som kvalade trevligt. 

Hur är läget med honom? 

–Jag känner att han kan vara lite upphaussad. Han vann absolut kvalet på ett fint sätt men ett kval är ett kval. Jag tror att han är fyra, femma om han gör ett bra lopp. Jag har svårt att se en topp-tre placering i debuten. Han är bara ute för att lära sig. 

–Jag hade högre förväntningar på Tequila Mack (6) förra året. Hon känns fräsch men detta är ett förlopp till grässäsongen. Jag plockar bort blinkersen, berättar Patrick Wahl.

Dimeadance (10) var duktig i sin första start.

–Hon överraskade stort i den första och enda starten. Vi har ju vetat att hon har kapacitet men hon har inte visat så mycket i träning. Hon känns mer vaken nu och vet vad hon skall göra. Hon är framsatt av loppet och jag tror på en god chans att göra om samma bedrift och vara bland de tre, meddelar Ylva Brandt.

Cava Queen (5) ser jättefin efter uppehållet. Jag räknar med att hon är något förbättrad då jag tror hon kommer att trivas på en fastare bana än den hon startade på i vintras. Det är svårt att bedöma motståndet och1400 meter är i kortaste laget även om hon gick bra på 1400 meter i debuten. I framtiden kommer vi troligtvis gå ut på lite längre distanser, berättar Annika Sjökvist.  

Apple Valley (9) är väl förberedd och jobbar trevligt. Distansen är okej. Kanske blir hon bättre på gräs i framtiden men vi får börja någonstans. Hon har tränat ihop med Princefortyfour och är minst lika bra, berättar Henrik Engblom.

Notera att Princefortyfour vann övertygande i debuten och visade då FT-73. 

Anette Stjernstrand kommer med två hästar. 

Scytale (4) tjänar pengar varje start. I väntan på grässäsongen så får hon starta sig i form. Jag tror hon är en gräshäst och möjligtvis behöver hon lite längre distans. Vi provar oss fram. I debuten på Göteborg Galopp förra året gjorde hon det jättebra – likaså på Övrevoll. Rocket Sam (2) är en mycket bättre häst än Scytale. Han tränar riktigt bra här hemma och gjorde ett väldigt bra kval. Det är första starten så det är svårt att veta men är fin häst – det är helt klart, berättar assisterande tränare Nathalie Mortensen. 

Malvasia (7) och Silhouettes (8) är bara ute för att få ett lopp och komma i gång. De har inga segerchanser, säger Sandra Brolin.  

V5-3 / V3-1 Bro Park lopp 5, 1600 meter DT

Vi tror mest på Stick Together (1) som sadlas ut av tränare Roy Arne Kvisla.

–Han kvalade i höstas och kvalade nu igen i april för att få fart på maskineriet. Då visade han andra takter än i höstas. ”PA” (Gråberg) var nöjd med honom i kvalet. Han är en lugn och behaglig häst till vardags. Nu sätter vi på honom sidoludd för att skärpa upp honom lite. Han behöver visa formtal 62–63 för att vinna och det är han kapabel till om han får en okej resa och inte hamnar i problem. 

Silver Bride (5) var med i samma kval som vår tipsetta och gick då väldigt bra med järnskor runtom.

–Hon tog kvalet oförskämt bra. Jag vill ändå ligga lågt med henne i debuten men springa kan hon när det passar. Lastningen är ett orosmoment, meddelar Marie Twomey. 

Winchester (2) borde kunna vara med där framme. Det var lite för kort för honom i den sista starten. Det passar bättre med 1600 meter. Han har vaknat lite i träningen men vi kräver mer av honom, säger Patrick Wahl.

My Cup Of Tea (3) är ute för att få ett lopp inför grässäsongen. Hon känns fin och kan vara trea, fyra, femma. Hon är bättre på gräs, meddelar Henrik Engblom. 

Kahlil De Burca startar Cooperess (4).

–Jag tror inte hon var frisk förra gången. Hon är egentligen en gräshäst och är dessutom osäkert startande. 

Grey Runner (6) kvalade bra. Jag tror inte att han går ut och vinner i debuten men däremot att han gör ett bra lopp, säger Annika Sjökvist.

Gold Sensation (7) går alltid bra med Emma (Nordin) och de är en bra ”kombo”. Jag tror hon kommer att vara bland de fem första. Hon har tagit det senaste loppet bra och känns fin i träningen, berättar Maria Heinrichs.

Anette Stjernstrands Ruby Dream (8) var chanslös senast trots att stallet var uppåt innan. Vi har frågat Nathalie Mortensen hur det kunde bli på det sättet. 

–Han var väldigt långsam ut och tog aldrig tag i bettet i debuten för oss. Han var en helt annan häst än hemma. Det kan ha berott på att han var väldigt stressad i transporten till Bro Park som tog fyra timmar. Alla hästar jag haft efter hingsten Oasis Dream har blivit stressade av att resa. Jag är väldigt osäker på hästen denna gång. Han behöver lära sig att resa. 

V5-4 / V3-2 Bro Park lopp 6, 2100 meter DT

Det sjätte loppet känns som en riktig höjdare på förhand. Patrick Wahl tar ut två dugliga treåringar.

–Jag är nöjd med Helmut (1). Vi testar distansen och mycket talar för att han ska stå distans men det är årsdebut för honom. Falkor (4) är i fin form. Desto längre desto bättre. Han är min bästa vinstchans för dagen. 

Bearman (2) hade precis fått upp tempot när han passerade mål i förra starten. De försökte gå invändigt men det blev stopp där två gånger och han fick tas upp och börja om. Det öppnades aldrig invändigt och när de provade utvändigt så gick han snabbast av alla på upploppet. Han var jätteduktig och var inte trött när han gick i mål. Min känsla är att han kan vara med där uppe och slåss. Vi har inte sett allt han kan ännu i vart fall. Distansen är definitivt till hans fördel och han kunde varit närmare Falkor i mål i förra starten om det inte strulat så mycket, varnar Annika Sjökvist. 

February Snow (3) får ta det här loppet som ett kval. Hon är hårt anmäld men vi vill se henne få ett lugnt lopp över 2100 meter och inte behöva känna någon stress. Vi har inga segerförhoppningar, säger Sandra Brolin. 

Enge Hazard (5) har vunnit över 1600 meter men inte provat 2100 meter. Jag tror inte att mina hästar var helt friska i slutet på förra säsongen. Han är en fin häst och att gå upp i distans tror jag gynnar honom. Om han är bra nog så går han mot Norskt 2000 Guineas och Norskt Derby. Det här är ett förlopp för honom. Det är viktigt att han springer av ordentligt från boxarna, meddelar Kahlil De Burca. 

High Peak (6) tog över på bortre lång i förra loppet och ”pullade upp sig i front”. Fabienne (De Geer) och jag hade gärna sett honom gå i ryggar men han blev för stark. Jag tror att han skall ha distans och har en vägvinnande aktion. Jag vill också på sikt se High Peak över lång distans och se honom koppla av i loppen. Detta är ett test. Fungerar det inte med 2100 meter så får vi gå tillbaka till kortare distanser men han känns urstark. Vi kommer ändra lite på utrustningen så att han blir mer reglerbar, meddelar Catharina Vång. 

V5-5 / V3-3 Bro Park lopp 7, 2100 meter DT Obs! Inställt spel i detta lopp.

På grund av att Moyhamin (4) är struken så kommer tre av fyra startande hästar från samma tränare. På V5- och V3-spelet kommer alla hästar att räknas som vinnare. Loppet är tippat av oss under tipsfliken men vi upprepar det nedan: 

1 Roslyn – 3 Ganjer – Outs: 2 CR Tahfeem

Bro Park lopp 8, 3200 meter DT National Hunt Flat Race

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Den aktuella tävlingsdagen skulle innehållit två hinderpremiärer med Jockeyklubbens Stora Pris (3 500 meter steeplechase) och Swartlings Memorial (3 450 meter häck). Hinderbanorna är dock inte redo då våren dröjt med sin ankomst. Därför går detta lopp på den släta banan. Vi har tippat loppet.

1 Arctic Walz – 9 Wontgetfooledagen – 3 Mr Suarez Outs: 2 Londonia