Nyheter

Tränarintervjuer 27/6 – söndagstävlingar på Göteborg Galopp

Publicerad
Det är dags för den tredje tävlingsdagen på Göteborg Galopp för året. En trevlig V4-omgång inleder dagen klockan 12:20. V5-spelet startar i lopp tre. Vi har under veckan bjudit er på en intervju med Niels Petersen. Samtliga hästar från det stallet finns också att tillgå i intervjublocket. Lycka till med spelandet.
yp7fkj6uu2uzz6iwjtc
Macallan vid seger på Gärdet. Vi tror han vinner V5-avslutningen också. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

V4-1 Göteborg Galopp lopp 1, 1600 meter gräs

Vi inleder med en silverhandicap och överst i rankingen sätter vi Pearly Ghost (2)

Pearly Ghost (2) avslutade förra säsongen med tre starter som inte var bra. I år har hon gått ett lopp på Klampenborg över för kort distans, men det var för att få ett lopp i kroppen. Jag hoppas att det stämmer för henne nu och att hon är med i segerstriden, hälsar Johanna Åberg. 

Quebello (1) ska bli spännande att se. Han fick ett tufft satt formtal för att ha vunnit en ”max 64”. Han möter nu många hästar med högre formtal och måste höja sig för att kunna hävda sig trots att det är en handicap. Han tog debutsegern bra, meddelar Tobias Hellgren. 

Khurshed (3) mår jättebra och har samma ryttare igen. Om det bara fungerar i loppet ska han kunna prestera lika bra igen, men nu står han inte lika bra till då han har höjts mycket i formtal. Jag tror att han kan motsvara höjningen. Han blir inte tagen av löpen alls. De är vana vid hård träning och loppen tar inte lika mycket på mina hästar. Det är därför jag kan ta ut honom så tätt och han tar loppen väldigt bra. Jag tror på segerchans, men allt kan hända i lopp. Han startar på Göteborg på söndag också, hälsar Marie Lustig. (Intervjun gjordes innan starten på Jägersro Galopp den 23/6 där han var fyra i mål, tre längder efter vinnaren King Richard. Reds. anm.).  

Toootick (4) gick med två hovbölder senast, en fram och en bak, vilket vi upptäckte efteråt så det är klart att det satte ner honom rejält. Han ville ingenting och var väldigt ovillig vilket vi inte upplevt förut. Nu är detta åtgärdat och han tränar på som vanligt – känns fräsch och pigg för dagen. Vi provar 1600 meter vilket vi tror är ett distansplus Jag hoppas att han gör ägarna glada, berättar Åsa Edvardsson. 

Focus On Me (5) gjorde ett bra lopp senast på Övrevoll på en alltför hård bana. Hon var gåendes hela vägen, men distansen var lite i kortaste laget på det underlaget. Göteborg Galopp är hennes favoritbana och vi ser positivt på uppgiften på söndag med duktiga Emma Nordin på ryggen, varnar Lena Natt och Dag.

Roman King (6) tycker om Göteborg Galopp och det är ett mindre startfält denna gång. Vi får se hur det går, meddelar Tina Henriksson. Obs! Nytillkommen intervju sedan ursprunglig publicering. 

Lemon Smile (7) är beroende av att ”få sitt lopp” och får nog inte gå för tidigt som senast då hon brände speeden i förtid. Bana och distans har hon gått bra på förut. Jag ligger lågt här och hoppas på pengar, hälsar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen. 

V4-2 Göteborg Galopp lopp 2, 1600 meter gräs

Vi tror att loppet kommer att stå mellan två hästar. Rocketman (4) tippar vi först, men vi dubblar både det lilla och stora systemet med All About Us (2).

– Allt är bra med Rocketman (4). Det finns inget att klaga på, men frågan är om han är så mycket bättre som handicappern anser då han höjdes tolv kilo på den senaste segern. Är han lika bra borde han kunna hävda sig. ”Rent krasst” så hade jag gärna tagit ner honom i distans snarare än upp, men detta lopp kommer inte tillbaka då han står inne på sitt gamla tal. Startboxmomentet fungerade väl senast och det var skönt att se. Han slog Tambora Queen med tre längder senast och vi får se hur hon går i 1000 Guineas på lördag (Övrevoll). Det blir en värdemätare för om höjningen är relevant och korrekt. Samtliga mina hästar på söndag har vinstchans, men bäst vinstchans har Twilly i lopp fyra, meddelar Tobias Hellgren. 

Switchman (1) har inte fått optimala löpningar i sin karriär, men senast visade han lite av vad han kan. Jag hoppas att han kan vara så bra att han ska kunna vinna ett sådant här lopp. Min tro är att han ska fungera bättre på gräs än på dirttrack, upplyser Hans-Inge Larsen. 

 All About Us (2) har tagit tid på sig, men det tror jag det varit värt. Glöm debuten - allt blev bara fel och han är framsatt till detta. All About Us jobbar väldigt trevligt inför den här starten och distansen passar perfekt. Jag tror dessutom att min häst kommer fungera väl på banan i Göteborg med dess långa upplopp. Jag är stor optimist, säger Niels Petersen.

Dherby (3) behöver loppet. Han har gått två gånger på Jägersro. Första gången blev han totalchockad av sprutet och fortsatte rakt fram och det höll på att gå dåligt då. Han gick inte i loppet efter heller på 1200 meter men det visste vi att han inte skulle göra då det var för kort. Nu provar vi gräs, men jag tror fortfarande att 1600 meter är för kort för honom. Han är ute för att få erfarenhet och behöver nog längre distans, meddelar Johanna Åberg. 

Desert Dust (6) har behövt mycket tid mentalt för att vara redo att starta. Han har en fin stam, är efter en Green Desert-märr. Jag drar inga stora växlar på kvalet även om hästen han gick med vann sin debut på ett strålande sätt (Kozinki som segrade på Bro Park 20/6 - 1. Reds.anm.). Han är anmäld också till söndag. Först ska han ha ett formtal och så får vi ta det därifrån. Jag tror inte att han bara går ut och vinner två raka, säger Marie Lustig. (Intervjun gjordes innan starten på Jägersro Galopp 23/6 där han var åtta i mål, många längder efter vinnaren Kissnfly. Reds. anm.).  

Adaline (7) tränar jättebra och vi har varit på Jägersro i veckan och hon kändes också då jättefin i “träningsjobbet”. Sedan är resan och gräset frågetecken för henne. Det är ovisst. Vi åker samma dag, säger Jaana Alvesparr. 

Rhubarb Ripple (8) har väl gjort det hyfsat i skymundan får jag säga. Vi går ner lite i klass nu och hon står bra inne på formtalet. Jag hoppas att hon är med där framme. Vi reser samma dag, berättar Roger Osberg.  

Karen From Finance (9) är superfin just nu. Hon tränar på och mår kanon, men ”Karen är Karen”. Allt måste stämma för att hon ska göra sitt bästa. Hon har ny jockey på ryggen och jag tror de kan ”matcha” – om inte första gången så åtminstone på sikt. Man ska aldrig räkna bort henne för hon är bättre än det hon visat, men är en ”dam” som vill att alla förutsättningar ska vara perfekta för att ställa upp, meddelar Sophia Andersson. 

My Cup Of Tea (10) är i ordning och gillar gräset. Det blir tufft att vinna mot bland annat Rocketman som står väldigt bra till denna gång, säger Henrik Engblom.  

Teerex (11) är i bra form och jag tycker att det börjar närma sig hans tur, men det alltid svårt med en ”löpning”. Spår elva på denna distans ser jag inte som någon nackdel, upplyser Göran Schillström. 

V4-3 / V5-1 Göteborg Galopp lopp 3, 1200 meter gräs

I dagens tredje lopp tippar vi Black Power (6) först. Vi har vid intervjublockets publicering inte fått tag på tränaren, men återkommer givetvis om vi gör det. 

Scytale (1) ”jobbade” jag i morse (läs: torsdag) och jag var väldigt nöjd med honom. Överlag är hon en väldigt trevlig häst. Distansen är i kortaste laget men det är en maidenlöpning och hon gillar Göteborg Galopp. På Övrevoll gjorde hon ett bra lopp senast. Jag har respekt för Twilly och Black Power, men hon har en bra speed till slut om hon tas lite lugnare från start, meddelar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.  

Menada (3) gjorde ett bra lopp mot tufft motstånd senast. Kaia (Sofie Ingolfsland) var jättenöjd med henne och tyckte att det finns utveckling i henne. Hon gick upp sex kilo i formtal på förra starten. Hon är lite orolig och rädd för andra hästar vilket bekymrar mig. Vi har därför skärpt upp med henne med blinkers för första gången. Hon tränar bra och är villig i jobben och gör det man begär. Hon blir bättre och bättre för varje start, säger Åsa Edvardsson. 

Stall Hellgren har två hästar till start. 

Bright Angel (7) var en besvikelse senast. Jag har ingen förklaring till varför. Vi får starta honom igen så att han får ett formtal. Är han som i träning så ska han kunna hävda sig. Det är första gången på gräs och fyra kilo av. Twilly (8) är bästa segerchansen för dagen. Loppet bör stå mellan henne och Black Power. Jag var väldigt nöjd med hennes avslutning i Guineas Consolation på Bro Park (13/6. Reds.anm.). Hon var ju bara slagen en längd av vinnaren av ”2000 Guineas” (Thunder Mack. Reds.anm.) tidigare under säsongen och visar hon den formen så är hon den som de andra behöver slå här, meddelar Tobias Hellgren.  

Quic Tj (9) kändes superfin i ett jobb på Jägersro tidigare i veckan och det långa upploppet kommer gynna henne. Vi fortsätter med blinkers och hon gick fint senast även om hon inte bytte ben. Hon kan byta ben i träning, men i lopp har hon varit lite stressad och låser sig lite. Det är ovisst och finns frågetecken, men gör hon om loppet från Jägersro är hon på pengar åtminstone. Hon är ganska besvärlig att resa med, även till hemmabanan Jägersro. Nu får vi prova och se hur det går att resa till Göteborg Galopp. Vi åker samma morgon, berättar Jaana Alvesparr. 

Moulin Princessrose (10) är förbättrad mot förra året och kan mycket mer än sitt formtal. Hon gör första starten för i år och jag ligger lågt, hälsar Jan-Erik Pettersson.

Star Pakistan (4) är struken. 

V4-4 / V5-2 Göteborg Galopp lopp 4, 2400 meter gräs

I V4-avslutningen tippar vi stall Petersens Mowaaman (6) först. 

– Mowaaman (6) är en fin häst som jag verkligen gillar och årets stora mål är norskt derby - så bra är han som det känns. Han debuterade med mersmak och är framsatt i form till detta. Distansen är perfekt både om man ser till individen och till stamtavlan. För mig bör han bara vinna ett sådant här lopp, men kanske finns det någon dold talang bland konkurrenterna, funderar Niels Petersen.

Mouli Wildrose (2) ser ut att ha en lämpligt uppgift här, meddelar Jan-Erik Pettersson. 

Daxxila (3) var okej, men inte mer i debuten då hon var slagen med över tio längder. Hon har gått framåt med loppet i kroppen och både gräset och den längre distansen ska ju bara vara en fördel. Viktläget känns bra, men jag vågar inte sticka ut hakan - det är dock en mycket fin häst, informerar Madeleine Smith. ”Obs! Nytillkommen intervju sedan ursprunglig publicering. 

The Skimmer (4) får vi hoppas får ett bättre lopp än förra gången då han blev ”tempotorsk”. Han är stark och entaktad. Det blir svårt att vinna. Vi får se hur långt han räcker, upplyser Henrik Engblom.

Zara Zaid (7) tränar jättefint och har tagit segerloppet senast väldigt bra. Hon är i form för att gå 2400 meter i ett jämnt hårt tempo. Hon är lite entaktad av sig. Hon borde vara med bland de tre. När hon var i form förra året så var det som det är nu – hon trivs med sig själv, är i balans och lugn hemma. Hon går ute till viss del dygnet runt när det är väder för henne. Då är hon som nöjdast. 2200 och 2400 meter är hennes bästa distanser, men det är tuffare motstånd nu än i segerloppet senast på Övrevoll, säger Åsa Edvardsson.

Malvado (8) har bara startat en gång i år och det var i Odense. Han blev generad då och hade inte luft så det räckte heller. Han fick en senskada som treåring och har kommit i gång sent i karriären. Han har gått ner två kilo och kommer ”rätt okej” in i loppet då det är stängt på hans formtal. Distansen fungerar, men det är svårt att sia om chanserna då jag inte kan bedöma motståndet här riktigt. Jag tror inte han vinner, hälsar Sara Slot. 

V5-3 / V3-1 Göteborg Galopp lopp 5, 2200 meter gräs

Vi tror att Ginmann (4) vinner då han står klart bäst till här. Singelstreck. Stall Hellgren startar två hästar. 

Ginmann (4) står väldigt bra till i loppet och är inte ”straffad” för sin seger senast och har högst formtal. På så sätt ser det bra ut. Det kan dock bli en ”taktisk affär av det hela”. Ju fortare det går desto bättre skulle det vara, men här vill nog alla sitta som ”tvåa”. Det är klurigt. Hästen mår bra för dagen. Ferryverygood (3) var väldigt bra på Strömsholm, men står dåligt till i loppet. Han mår bra och ser fin ut, men på pappret blir det tufft för honom här, säger Tobias Hellgren.  

Troubled Guy (1) var rent grym senast då han var diskad måletta. Han visar precis ingenting i träning, men allt i tävling - en ärlig och fin typ. Troubled Guy har inga problem med gräs, men det här är ett test om han står distans - tror det ska fungera. Min häst står vettigt till i loppet och är väl en av de som kan vinna - om han nu står sträckan, avslutar Madeleine Smith. Obs! Nytillkommen intervju sedan ursprunglig publicering.

– Native Star (2) står inget vidare till i loppet, men ska inte vara chanslös. Det gick alldeles för långsamt i front senast och min häst kom aldrig in i loppet. Gräs nu är ett plus, distansen är den rätta och det lilla startfältet minimerar problem, kommenterar Niels Petersen.

– Chilterns (5) var lugn och fin senast på Strömsholm innan loppet, men jag red bort honom då jag gick för tidigt. Formen är fin och han tycker mycket om Göteborg Galopp. Han står dock sämre till mot några av motståndarna så det blir svårt att vinna, berättar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.  

V5-4 / V3-2 Göteborg Galopp lopp 6, 1400 meter gräs

Noble Justice (4) måste ha toppchans i denna löpning för treåringar. Vi rankar honom som ensam A-häst. 

– Noble Justice (4) blev det bara fel för i comebacken - han blev alldeles för het och pullade bort massor med krafter. Distansen fungerar, men det är klart att jag hoppas han står längre sträcka. Svenskt Derby är inte uteslutet för honom och givetvis måste jag tro på toppchans, avslutar Niels Petersen.

– Rocket Sam (1) tränar väldigt bra, men det är första gången han går på gräset, åtminstone i min regi, vilket är ett frågetecken. Jag vet inte om han tränat snabbare på underlaget innan han kom till mig, ska sägas. Några starter har han i vart fall inte gjort. Det är några bra emot, men min är bra han också. 1400 meter är i kortaste laget. Jag hade önskat att det var 1600 meter, meddelar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.  

High Peak (3) jobbade ihop med Spenzer innan Guineas Consolation på Bro Park den 13 juni och gick fint då (Spenzer blev tvåa i det loppet. Reds.anm.). Jag tror inte att distansen är fel för honom. Han kom hem med sömtryck efter loppet i söndags och jag fick ta av skon inne på Bro Park då han stod på tre ben efter loppet och hade jätteont i sina hovar. Det märktes redan i nedstartsgaloppen då han brukar vara väldigt pigg, men i stället cantrade väldigt långsamt. Vi fick åka hem och sätta på honom en annan sko. Han var inte så långt efter ändå med tanke på detta. Vi testar med sidoludd för att få honom mer fokuserad ut från boxarna på en ny bana. Han är bra form och vi hoppas att Göteborg Galopps gräsbana kommer passa honom bättre än Bro Parks, säger Catharina Vång.  

–Jag var nöjd med Last Of The Line (6) i hennes debut för mig och också med hur hon betedde sig i allmänhet. Hon tog loppet bra. Jag är ute för att samla bra erfarenheter för hennes skull. Det är svårt att säga hur långt det räcker här och hur hon klarar att resa långt. Vi kommer tyvärr inte att kunna använda hennes viktlättnad. Distansen passar henne fint, hälsar Göran Schillström. 

Klint (5) trivs som bäst i Göteborg - det visade han inte minst näst senast då han vann från spets. Glöm det senaste loppet på Klampenborg. Han hade ett dåligt startspår och kom aldrig in i matchen. Formen är där den ska vara och att distansen passar bra. Nu sätter vi på fasta blinkers för första gången och det tror vi ska ha positiv effekt. Det är några vassa emot, men vi känner oss inte slagna på förhand, säger Oscar Berneklint - assisterande tränare till Susanne Berneklint. Obs! Nytillkommen intervju sedan ursprunglig publicering. 

V5-5 / V3-3 Göteborg Galopp lopp 7, 1400 meter gräs

Tipset går till Macallan (1) som gillar banan och är i fin form även om det förra loppet var en liten missräkning. 

Macallan (1) känns jättefin och jag har inget att klaga på. Det är toppvikt nu men 1400 meter gräs på Göteborg Galopp passar bra. Förra loppet blev han hängandes i spåren, men var bara slagen fyra längder i mål. Banan var lite mer krävande på Jägersro då jämfört med när han vann den 12 maj. Han kanske var lite rund om magen den dagen också och resultatet var säkert en kombination av det och den oförmånliga resan. Det lär vara några som vill hålla tempo i loppet. Jag tycker absolut att han ska vara med där framme och han är stallets bästa chans för dagen, berättar Henrik Engblom.  

Cleopathre (2) mår bra efter loppet på Jägersro senast då hon gjorde en bra insats i Wathba Stallions Cup över en lite för lång distans. Nu är det gräs och hon går bättre på dirttrack, tänker jag. Vi får testa ändå då det inte finns så många lopp på kort distans som är hennes bästa disciplin. Det är ett lopp med många starka hästar och ett litet startfält, men jag tänker att Djelano är hästen att slå i första hand. Han har varit fin på slutet och är också väldigt snabb från start. Cleopathre startade förra året i motsvarande lopp och den insatsen var en besvikelse, men hon har också gjort bra lopp på gräs, både i unga år på Klampenborg och på Gärdet över kortare distans. Hon tränar dessutom på gräs hemma, men vi åker också ner till Bro Parks dirttrack frekvent och jobbar hästarna. Vi har inte bestämt när vi åker. Det kan bli på natten, hälsar Annelie Eriksson. 

LS Max Factor (3) mår bra nu, men har haft lite problem med en muskelsträckning i ryggen. Vi åker söndag morgon för han gillar inte gästboxarna i Göteborg, meddelar Johanna Ericsson.  

Stall Hagman-Eriksson startar två hästar. 

Djelano (4) känns pigg och glad och distansen passar honom bra, tror jag. Den tuffaste motståndaren är Macallan. Lazom Al Khalediah (5) har jag inga stora förhoppningar på och jag tror inte på honom här. Han har handbromsen i. Det är gräset som kanske kan få honom att fungera. Han var trea på gräset på Bro Park förra året (18/10-20. Reds.anm.) när han var ganska ny hos mig. Han är den mest kapabla av de två, men det hjälper inte om inte viljan finns. Vi kommer på morgonen och övernattar inte, hälsar Maria Hagman-Eriksson. 

Göteborg Galopp lopp 8, 1200 meter gräs

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Vi har tippat loppet.

4 Mrs April – 5 House Deposit – 1 Hodor Outs: 3 Slim Revenge