Nyheter

Tränarintervjuer 2/5 – Söndagsgalopp på Jägersro Galopp

Publicerad
Derbybanan Jägersro inleder en intensiv period som vanligt nu i maj – det putsas och fejas inför Pramms Memorial (L) den 23 maj. Först ska vi dock ta itu med den första tävlingsdagen för månaden som bjuder på V64 som huvudspelsform men man kan förstås också spela V4, Lunchdubbel och V3 med mera.
l9tr7h8jdeuajmsu0hg
Xit vinner i april förra året tillsammans med Shane Karlsson. Vi tror det är dags igen. Foto: Stefan Olsson

Jägersro lopp 1, 2200 meter DT

Vilket lopp vi öppnar dagen med. Två Oaksvinnare från förra året står på startlinjen. Alwaysonmymind (2) vann den svenska upplagan och Havana Red (5) den norska. Den sistnämnda var också tvåa i Svenskt Oaks. Tipset till Harry (6) men ingen är chanslös. 

Sel Sea (3), Marieappel (4), Havana Red (5) och Harry (6) tränar alla jättefint. Vi har svårt att skilja på dem. Den inbördes placeringen beror mycket på respektives löpningsförlopp, säger ställföreträdande tränare Linda Reuterskiöld.  

Alwaysonmymind (2) tränar fint och ser väldigt fin ut i kroppen. Hon visade tydligt förra året att hon trivs på Jägersros bana. Det ser tufft ut och det är inte mycket som skiljer dem åt i det här loppet, säger Jessica Long om sitt nyförvärv. 

Leo The Lion (1) har ett lopp i kroppen och bär låg vikt. Det är kanske en platschans, menar Fredrik Reuterskiöld. 

V64-1 Jägersro lopp 2, 2200 meter DT

V64-spelet inleds med en svårlöst maidenlöpning. Ricardo Ramallo sadlar ut två hästar och vi rankar Nyhavn (7) som etta i loppet.

–Jag var väldigt nöjd med hennes förra lopp. Hon tog det bra, fortsätter att träna bra och jag tror hon kommer att göra ett fint lopp. Jag tror också att den längre distansen är en fördel för henne och att hon kommer att förbättra sig ännu mer. El Chapo (4) tog också det förra loppet bra och han kommer också att göra ett bra lopp. Jag är orolig för Archimedes Face och Bill som gjorde ett bra kval. Jag kan inte säga vem som är bäst av mina två. 

– Archimedes Face (1) har nu ett lopp i kroppen. Jag tror att distansen är en fördel. Det skall vara en vettig chans, säger Linda Reuterskiöld.

– Bill (3) kvalade fint men debut är debut. Det är en fin häst men jag vill ändå ligga lite lågt, menar Jessica Long.  

– För Powerhouse (2) ser vi det här loppet som ett test. Vi har inga stora förhoppningar, säger Vanja Sandrup.

V64-2 Jägersro lopp 3, 1000 meter DT

1000 meter är det som gäller i V64-2. Lennart Reuterskiöld Jr startar två hästar som båda är kvar på listan efter den andra insatsen till Jägersro Sprint (L). 

–Hot Chocolate (7) är en bra sprinter. Hon har fått hårdhet och rutin och kommer att kunna mer än de 82 i formtal som hon har idag. Gulfstream Tiger (4) tränar bra. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp men han är trots allt bara fyra år, hälsar Linda Reuterskiöld. 

Angående Maid (5) så törs vi knappt säga någonting. Vi har haft flera från stallet som inte gått till mål men vi har tagit blodprover och hittar inget konstigt. Hon tränar jättebra men ska behandlas med försiktighet, berättar ställföreträdande tränare Annika Delinder.

Across The Pond (6) gick väldigt bra näst senast på 1000 meter i november förra året. Han har skrällchans, säger jockeyn Elione Chaves. 

–Glourios Player (1) tog det förra loppet jättebra. Jag tror inte att han kommer göra ett dåligt lopp. Spår ett är inte bra för honom. Han gillar inte att bli instängd. Han känns jättefin men spåret är som sagt inte optimalt, säger Ellinor Rasmusson. 

V64-3 / V4-1 Jägersro lopp 4, 2400 meter DT

Xit (3) är utan tvekan ett spikförslag. Jessica Long tränar och han får tre kilo av med lärlingen Alina Öhgren. 

Han gick ett kanonlopp första gången ut i år och har gått framåt med det. Det är rimligt att han betraktas som loppets favorit.

Dragonfly (4) drar ofta hårt i spets och vi väntar oss ett sådant scenario. Hon startade i januari på Bro Park. 

Hon ser bra ut för dagen. De flesta hästar har dock startat innan under våren men hon verkar redo för sin vårdebut. Jägersros bana tror jag är en fördel gentemot Bro Park, menar Tobias Hellgren.  

Bearfoot (8) vann Svenskt Oaks över distansen 2018.  

Hon är väldigt speciell men hon känns motiverad och vi har börjat hoppträna henne för några veckor sedan vilket hon är mycket nöjd med. Hon gick ett jobb i måndags med Hanna Nimåker och var mer reglerbar och ”i hand” i det jobbet, hälsar Per-Ola Olsson.

Tränare Henrik Engblom har fin form på sina hästar. 

Absolut Spirit (6) var nervös i startboxarna senast och fick stå lite för länge. Han tappade andraplatsen på slutet och åt vinnaren Lady Of Jazz gick det inte göra något. Han är rejält förbättrad med det loppet i kroppen och är han inte bland de tre bästa så blir jag kraftigt besviken. Han har startat på Jägersro tidigare men det har varit i tuffa sammanhang förra året. Han har inga problem med banan men är lite entaktad. 

Hemmatränaren Thomas Christensen är ute i angeläget ärende med Hotcake (2).

Hon är ärlig och uppriktig. Jag känner mig inte slagen på förhand med henne. Det finns inte någon anledning att starta en häst om de inte kan vara bland de fem bästa. Jag har hellre en jämn häst som presterar varje gång än en som är ojämn. 

Hur ser du på att hon går ut med ett kilos övervikt?

Jag är inte bekymrad för ett kilos övervikt. Jag kommer att vara förvånad om hon inte är bland de fyra bästa. Ju bättre tempo det blir i loppet desto bättre.

Annette Stjernstrand startar två hästar. Ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen:

See You Soon (1) kastrerades i vintras och är numera valack. Det har varit mycket nerver i honom som hingst och han har nu blivit lugnare. Han är en ganska stor och tung häst som är lat i träning och kommer troligtvis att behöva loppet. Spåret är bra. Chilterns (7) fick ett perfekt lopp förra gången. Han är bättre på gräs men har gjort bra lopp på DT också. Jag hoppas att han är lite mer framsatt nu när han fått ett lopp i kroppen. Chavez (Andres) red honom förra gången också. Han är ännu inte toppad för säsongen. 

V64-4 / V4-2 Jägersro lopp 5, 1730 meter DT

Solklar förstahäst i loppet är A Certain Romance (3). Peter Jardby har inlett året mycket bra. 

Har du gjort något annorlunda i år avseende träningsupplägget? 

Hästarna har fått lite mer styrketräning i år. Vi har varit hemma på gården nästan hela tiden och tränat i lite djupare sand så det kanske är en förklaring till att formen kommit tidigare men hästarna har ju också stått bra till i loppen.  

Vad tror du om vår tipsettas chanser?

Han har tränat mycket bra och ser bra ut i kroppen. Han kommer att vara med därframme. 

Adeline (1) känns jättebra. Tyvärr har hon fått gå ensam i träning inne på banan men hon har levererat bra tider. Hon har varit känslig för störningar i loppen och kan bli sur. Hon är dock inte känslig för sprut. Nu har hon blivit ett år äldre och det är en fördel. Jag kan inte värdera vinstchansen, berättar Jaana Alvesparr. 

Gin (4) är struken. 

V64-5 / V4-3 / LD-1 / V3-1 Jägersro lopp 6, 1600 meter DT

Som ensam A-häst sätter vi Joker Face (4). Tränare Paul Fitzsimons andas optimism. 

Han får fyra kilo av nu och ryttaren (Andres Chavez) gav Maid ett bra lopp senast när min förlorade mot henne. Jag ger honom en chans att rida min nu. Hästen mår bra och jag är väldigt nöjd med honom för dagen. Han borde kunna vinna eller åtminstone vara bland de två bästa. Förhoppningsvis får han en bra position från start. 

Martin Perssons nyförvärv Malbec (9) rankar vi som främsta utmanare. 

– Han känns fortfarande jättebra och jag var jättenöjd med hans förra lopp. Det kan vara lite för kort distans nu. Vi skall nog prova på lite längre framöver men han kommer att göra ett bra lopp. Startspåret är inte optimalt men jag tror vi kan vara bland de tre, att vinna kan bli svårt. 

Gör Nemuranthes (5) om loppet han gjorde när han vann årsdebuten så får de andra vara bra för att hålla undan. 

– Han har tagit det senaste loppet bra. Segerchansen kan jag inte bedöma men han kommer att göra ett likvärdigt lopp som senast, berättar Jan-Erik Pettersson. 

Hans-Inge Larsen startar två hästar. 

Labjaar (6) är en rutinerad häst som springer om han tycker det är roligt. Det kommer att fungera bra med lärlingen Rebecca Stålhandske. Han blev trött senast men kan absolut vinna om han tycker det är roligt på söndag. Han går bra oavsett löpningsförlopp. Primacor (2) var jag helnöjd med senast efter kastration och han mår fortsatt bra. Han kommer också att ha gått framåt med det loppet i kroppen. Visserligen går han upp i klass men tycker han bara det är kul ska det fungera. Han är bättre än de cirka fem längder han förlorade med senast. Han gick dock ner ett kilo i formtal på den prestationen. Han vill gärna vara med därframme men det kan bli ett lopp med överpace och då kan han inte vara med i början av loppet. Senast gick han faktiskt bra bakifrån så det kan ändå fungera. Jag har svårt att skilja mina hästars chanser åt. 

Överpace kan det verkligen bli i loppet om Joker Face (4) och Suo Gan (8) kivas om taktpinnen. 

Suo Gan (8) är en knepig och speciell häst och han bestämmer själv i loppen. Nu är vi tillbaka med en ryttare som är van vid honom (Fabienne De Geer). Våra hästar behöver ett lopp när de kommer ut efter uppehåll men han har nu fått ett lopp i kroppen, påpekar Susanne Berneklint.

Saltillo (10) känns jättebra och gick bra senast som tvåa. Han är startsnabb och vi hoppas på att komma ner i banan några spår innan svängen. Spåret är ju inte så bra över 1600 meter. Han skall ligga nära fronten men inte gå i ledningen, hälsar Annika Sjökvist.

V64-6 / V4-4 / LD-2 / V3-2 Jägersro lopp 7, 1600 meter DT

Tipset går till Peter Jardbys Ko Zinzun (7).

–Han överraskade positivt och var tvåa sist. Han har utvecklats sent både mentalt och fysiskt. Han kommer att vara med däruppe igen och slåss.  

Flying Glint (5) var ofokuserad senast och sprang bara och vimlade. Det är kanske inte det värsta motståndet och vi sätter på blinkers nu igen, hälsar Fredrik Reuterskiöld. 

Toshaway (2) har årsdebuten avklarad. 

–Jag var nöjd med hans årsdebut men det fattades lite luft. Det kanske var lite fel att ta ut honom på lång distans i första loppet? Detta är ett perfekt lopp till honom då det är stängt på formtal 68 som han har och dessutom har han fyra kilo av med lärlingen (Andres Chavez). Han är med där framme om inget felar. Om han vinner eller inte är svårt att säga, det är ett öppet lopp, säger Ellinor Rasmusson. 

Lemon Smile (8) står nästan maximalt till han också. Senast vinglade han ut på upploppet och vi skulle nog säga att han åtminstone förlorade andraplatsen på den fadäsen. Stallet fortsätter med blinkers.

–Han har inte visat jättemycket men har är mycket bättre med blinkers. Jag har ingen förklaring till varför han bröt ut i svängen senast. Han kunde ha vunnit det loppet. Jag hoppas på lite pengar. Vi har svårt att veta vilken distans som är optimal för honom, säger Nathalie Mortensen. 

Switchman (3) blev jag mäkta imponerad av senast. Han sprang av snett och hamnade sist, forcerades, fick flera stopp och var ute i spåren under loppet. Jag borde ha anmält honom i järnlöpningen igen men nu är det som det är och han står inte så tokigt till mot de andra. Han är inte sämre än någon annan även om han möter bättre hästar nu. Han har ju också blivit bättre och är garanterat inom ett par längder från vinnaren, menar Hans-Inge Larsen. 

Bacharach (1) vill jag se löpa först innan jag säger något om hans chanser. Han är väl egentligen bättre på gräs men tränar normalt trevligt på DT också och ska kunna klara av underlaget, säger Jan-Erik Pettersson.

Bobcat (6) tränar jättefint, men han är en väldigt grön häst och behöver mer rutin innan vi kommer se hans fulla kapacitet. Han bör vara på pengar, berättar Nina Lindberg Lensvik. 

V3–3 Jägersro lopp 8, 1730 meter DT

Här har tyvärr V3-symbolen fallit bort ur programmet men loppet för de arabiska fullbloden handlar alltså om V3:ans sista avdelning. 

Annika Sjökvists Highland Queen (5) övertygade senast och vi tror hon kan mycket mer än formtal 60. 

–Det här är ett perfekt lopp för henne. Hon står väldigt bra till och det är i första hand för hennes skull vi reser till Jägersro från Bro Park. Hon är betydligt hetare i lopp än i träning men senast fick hon en bra rygg och slutade pulla. Spåret är bra för henne så hon kan droppas ner bakom de andra. Jag tror på väldigt bra chans. Hon har säkert gått framåt med det senaste loppet. Hon är van att resa. 

Tränare Charlotte Goss har två utmanare. Vi har pratat med ställföreträdande tränare Roland Ask som berättar att vinterträningen har gått bra och att stallets hästar är redo för start. De skulle egentligen startat redan förra veckan. 

–Vi har fått den bästa jockeyn (Elione Chaves) för Oas Marco (4) som kan vara lite trög i loppen. De har vunnit förr ihop. Wellington (2) är mer okomplicerad att rida. De har likvärdiga chanser. Mycket beror på löpningsförloppet. Bland de tre tror vi att båda två är. Jag är både nyfiken och lite orolig för Highland Queen förstås. Hon är en allvarlig konkurrent. 

undefined
Oas Marco och Elione Chaves vinner i september på Jägersro. Foto: Stefan Olsson

Camilla Nilsson har numera flyttat hem till gården i Markaryd igen efter att ha varit stationerad inne på Jägersro under en tid i tränarkarriären. Hon berättar att de fått träna en del i ridhuset då det varit fruset länge på banan. Ibland har de också åkt in till Jägersro och tränat. Hon startar två hästar och Katyusha (1) har inte startat sedan i december 2019. 

Katyusha (1) har bara varit hos mig i en månad. Hon är lättränad och energisk i sig själv. Hon går så länge lampan lyser men slocknar den så är det inte mer med det den dagen om man säger så. Hon har varit i gång hela tiden då hon egentligen skulle fått en distanskarriär i Nederländerna. Jag ligger lite lågt med henne då hon inte har varit här så länge. Hon kan vara på pengar, det kommer inte att förvåna mig. Pharitz Dahhia (3) är en liten häst som har ett hjärta av guld. Hon kommer att kämpa och jag hoppas att hon kan vara trea, fyra i debuten. Det är svårt att sia om chanserna när man inte har startat. På sikt tror jag att hon kommer att gå bra. Att vinna blir svårt men jag hoppas att hon får en bra första upplevelse och tar pengar. 

Jägersro lopp 9, 1200 meter DT

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Loppet är för amatörryttare. Vi har tippat loppet.

6 Moojim – 3 Undercolours – 2 Point Boy Outs: 5 Walvis Bay

Moojim (6) är i storform och det är Kate Alvesparr som rider också. Ekipaget bör vara först över linjen. Susanne Sivrup-Rosenqvist – tränade Undercolours (3) och Point Boy (2) är främsta utmanare. Walvis Bay (5) inledde året okej och kan absolut vara med där framme men att vinna blir svårare. Är dock inte chanslös. Det är inte heller tränare Hans-Inge Larsens nyförvärv – Mrs April (4). How Dare You (1) går med sex kilos övervikt och kommer att få det svettigt.