Nyheter

Tränarintervjuer 19/6 – Svenskt Grand National på Strömsholm

Publicerad
Det är dags för Strömsholm och Svenskt Grand National – äntligen kan sommaren börja på allvar. Vi bjuds på en V4-omgång där framförallt de två sista avdelningarna känns lite småluriga. V4-spelet startar redan i det första loppet klockan 12:45. Lunchdubbeln startar i det tredje loppet och man kan med fördel spela V3 som startar i det fjärde loppet – självaste Svenskt Grand National. Vi önskar som vanligt lycka till med spelandet.
xsnth1ujfs3omnjf7lm
Serienlohn med Jan Faltejsek efter segern i Svenskt Grand National 2019. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

V4-1 Strömsholm lopp 1, 3700 meter gräs – häck

Det finaste loppet du kan vinna inom häckdisciplinen på svensk, och troligtvis också skandinavisk mark, är ”Champion Hurdle”. Stall De Burca sadlar ut vår tipsetta – Wontgetfooledagen (1). 

Wontgetfoleedagain (1) är i bra form och ordning för dagen. Han har slagit några av motståndarna med mer vikt på ryggen förut och nu är har vi samma vikt. Vi har siktat på det här loppet länge – det har varit planen sedan förra året. Den som är lite svår att värdera är Feuerblume, hon har vunnit i Hamburg på den släta banan, men inte på häck. Man ska inte underskatta någon som reser så långt. Vi är här för att vinna, meddelar Kahlil De Burca.

Arctic Waltz (2) har vi varit ganska besvikna på hittills. Nu har vi siktat på det här loppet länge och vi testar och ser hur det fungerar. Går han sämre så får vi fundera på hans framtid – om han ska gå på ”steeple” eller slätt, hälsar Karen Kuszli. 

Feuerblume (3) är väldigt talangfull, men inte helt enkel. Jockeyn känner henne väldigt väl. Hon tränar jättebra. Hon är en ung häst som kommer att utveckla ännu mer klass med mer erfarenhet. Vi är inte här utan möjligheter. Båda mina hästar har rest bra, berättar Pavel Vovchenko.

Tinolo (4) är fortfarande under utvecklingsfasen som hinderhäst, men jag tycker han gjort det fint vid sina tre tidigare starter i disciplinen.Tinolo behövde verkligen loppet i kroppen senast och har gått fram ordentligt sedan dess. Nu är det första gången på Strömsholm och det är mer eller mindre omöjligt i att sia om hur det ska fungera. Han hoppar väldigt fint och skulle gynnas av hård fart och med ryggar på vägen. Jag har aldrig vunnit lopp på banan, men skulle hemskt gärna göra det, informerar Cathrine Erichsen.

Point Taken (5) tränar bra. Han gick inte så bra i årsdebuten då han hamnade för långt efter från början och aldrig kom in i loppet. Elliot (Öhgren) sitter upp. Han känner hästen och har ridit på Strömsholm. Det finns goda förutsättningar att han ska kunna vara med i striden här, varnar Per Hallqvist. 

V4-2 Strömsholm lopp 2, 3700 meter gräs – häck

I novishäckloppet kommer omgångens bästa singelstreck. Liars Corner (2) bör ha en mycket god chans att vinna detta. 

Liars Corner (2) tränar på bra. Han har mycket vikt att bära och är en liten häst. Samtidigt är han tuff och i bra form. Han borde ha en bra chans, men man måste respektera motståndarna. Om Crazyheart visar upp lite av sin irländska solida form så måste man behandla honom med respekt (Crazyheart har blivit struken efter intervjun gjordes. Reds.anm.). Det är ett lurigt lopp, berättar Kahlil De Burca.  

Chamseddine Badr (3) tränar alltid bra och gör alltid så gott han kan. Det är hans stora styrka. Han har i princip samma form året runt. Banan kan vara en fördel för honom då det inte går att spurta på samma sätt och han är entaktad och outtröttlig. Jag tror inte han behöver loppet trots att det är årsdebut. Han är förberedd för uppgiften, men det hade varit bättre om loppet varit tusen meter längre. Tanken är att han ska testa steeplechase i augusti och detta är bara ett delmål. Vi siktar på att vara tvåa eller trea bakom Liars Corner som vinner detta lopp. Vi åker tidigt på lördag morgon, meddelar Satu Tiikkaja. 

– Insidious (4) mår fint och gick ett snabbt jobb i veckan så både jag och Fredrik (Janetzky) tappade hakan. Nu är det ett långt lopp över hinder och ärligt talat har jag inte så jättestora förväntningar på detta. Jag hade inte tänkt starta honom något mera överhuvudtaget, men han är så glad när han får hoppa så jag kunde inte låta bli, hälsar Susanne Brunius. 

Incognito (5) bör ha bra chans här, hälsar Ann Michanek. 

Crazyheart (1) är struken. 

V4-3 / LD-1 Strömsholm lopp 3, 2100 meter gräs 

Loppet är en årligt återkommande ”match” mellan ”proffsen” och amatörerna. Silverhandicapen, som är en slätlöpning, ser inte helt lättlöst ut men vi tippar Last Reference (2) först. Stall Wittgren har toppform och han kan bita ifrån sig bra om han får gå i ledningen. 

Last Reference (2) är i bra form. Vi håller på att hoppa in honom och han har hoppat ganska mycket. Nu är det slätlopp som gäller. Han har aldrig varit på Strömsholm och har inte testat flaggstart. Det finns en del bra hästar emot men han är en av många med chans, meddelar Madeleine Wittgren.  

House Deposit (1) är en liten och smidig häst. Banan borde passa honom bra. Vi har inte testat honom på så lång distans tidigare, men det borde inte gå så fort så det ska fungera. Vi siktar på topp fyra, säger Karen Kuszli.

Stall Stjernstrand sadlar ut två hästar i loppet. 

Rainbird (3) tränar väldigt bra, men det fungerar inte i lopp. Hon har tidigare haft halsproblem och är opererad innan jag fick henne. Vi får se om vi behöver göra något mer åt det problemet. Jag tror att banan kommer att passa henne nu. Hästen går bättre i träning än vad For The Roses och Backcountry gör och alla vet ju vad de kan. Vi får hoppas att vi får till det. Jag tror att distansen fungerar bra. Hon har gått anständigt över 2400 meter förut. Svårvärderat. Chilterns (5) har varit väldigt bra i sina två senaste starter. Han hänger en del i loppen och det finns ingen ”rail att luta sig mot” nu. Han har lite nerver i sig, men står så bra till här att jag ändå vill testa honom här. Det är svårvärderat, men han kan vinna. Det gäller att få iväg honom i starten, det är ett litet orosmoment med flaggstart som han aldrig har provat, hälsar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.  

Saltie Girl (4) är i fin form, men frågan är hur hon hanterar de skarpa svängarna och om det är ”lite för mycket teknikbana” för henne? Upploppet kan vara lite kort, men hon är i fin form och allt handlar om hur hon tacklar banan, säger Stefan Rödjare.  

Mr Pimms (6) ser det bra ut på förhand då startfältet är ganska tunt vilket är gynnsamt och vi kan placera honom som vi vill i fältet. Jag tror att han klarar av banan då han inte är någon ”dunderklump att styra runt” – han är lättstyrd och liten. Jag hoppas att han kommer att tycka det är kul med lite omväxling. Jag tycker att han ska vara bland de tre här, hälsar Maria Sandh.  

V4-4 / LD-2 / V3-1 Strömsholm lopp 4, 4500 meter gräs – steeplechase

Jubileumsupplagan av Svenskt Grand National gästas av Tegerek (5) och det kan vara så att han är helt överlägsen. Det finns dock frågetecken då både häst och ryttare har lite steeplechaserutin och frågan är också om han står distansen förstås? På pappret ska han ha toppchans. 

Tegerek (5) är en mycket bra häst och har visat det över häckarna. Han har inte ännu så mycket erfarenhet av steeplechasedisciplinen. Han är en ung häst som kommer att utveckla ännu mer klass med mer erfarenhet. Han tränar väldigt fint och vi är inte här utan möjligheter. Båda mina hästar har rest bra, berättar Pavel Vovchenko.

Boss Mans Ladder (1) ser det bättre ut än inför förra starten. Han fick en allergichock efter det förra loppet. Min teori är att han gått i en gräshage innan loppet. Han orkade inte riktigt hoppa det sista hindret som han brukar och tappade en längd och troligtvis segerchansen där. Hade han varit hundra i ordning så hade han vunnit och det tror Kevin (Parkin) också som kände att det var något som inte var hundra med honom då han inte ville vara med från början. Han fick galoppera in sig och avslutade bra. Han gjorde ett otroligt lopp med tanke på det. Nu mår han jättefint och de senaste ”träningsjobben” har han gått väldigt bra. Han var och hoppade på Strömsholm förra veckan. Det kändes verkligen bra. Kevin Parkin sitter upp igen. Jag har stort förtroende för honom. Antingen åker jag fredag eftermiddag eller tidigt lördag morgon. Boss Mans Ladder äter inget om han vet att det är tävling. Han står bara och laddar i boxen – står helt blick still. Det talar för att vi åker på lördag. Han dricker dock alltid ordentligt. Jag tror att han är topp tre. Jag har stor respekt för Tegerek även om jag tror att distansen missgynnar honom, varnar Lars-Åke Enström.  

Mutadaffeq (3) är stor och stark och jag har Niklas (Lovén) i sadeln. När han vann senast var han ett träningsjobb kort. Han kommer vara ännu bättre nu. Han mår väldigt bra för dagen och jag tror han uppskattar att det är längre distans nu. När han vanns senast var han ett ”jobb kort”. Jag tror på honom. Han kommer att vara bland de tre bästa och han och Londonia är stallets bästa segerchanser för dagen, hälsar Karen Kuszli.

–Förra loppet var för kort för Reinvent (4) och han åkte dit på speed. Han kommer att uppskatta den längre distansen nu då vi kan hoppa honom mer avslappnat och han får komma in i loppet utan stress. Han kommer att ha tungband nu. Han är i god form och hoppar bra, men om Tegerek klarar resan bra och hoppar banan ordentligt så blir han mycket svårslagen. Jag tror att det står mellan honom och Mutadaffeq, men han bär tre kilo mer på ryggen än min, meddelar Kahlil De Burca.

Crin Au Vent (6) råkade ut för trassel med en löshäst och det ”avflaggade” hindret senast. Vi fick pulla upp honom i ledningen och det kostade troligtvis honom segern. Han är ordentligt framsatt sedan förra starten. Jag är väldigt positiv. Han har aldrig varit så här fin i träningen. Det finns ingenting jag kan förbättra på honom i dagsläget. "Den här" är den absolut bästa ”steepler” jag någonsin suttit på. Det svenska motståndet ska han slå. Han trivs bra på Strömsholm och går bättre ju större är hindren är. Jag vill inte byta häst med någon. Tegerek är svårvärderad, men är hästen att slå. Jag tror han är med i striden om segern och är väldigt optimistisk och positiv. ”Den som inte hoppas på att vinna har ju redan förlorat”, varnar Kim Stern. 

Accelerate (7) känns förberedd för att göra en bra prestation. Jag hoppas vi kan hålla hans nerver i schack. Han trivs inte riktigt på Bro Park, har vi märkt. Han hetsade upp sig och pullade bort sig senast. Han spänner sig. Han har fungerat okej på Strömsholm. Vi kommer dit på fredagen och har med en följehäst – hans bästa kompis som sällskap. Han kommer att vara med tills han går ner till banan. Han är värd att kämpa med. Han är så pass kapabel när det fungerar för honom. Tegerek är den tuffaste motståndaren, men det finns fler. Det är överlag ett bra startfält, berättar Charlotte Dillner. 

Shroughmore Lass (2) är struken.  

V3-2 Strömsholm lopp 5, 3500 meter gräs – steeplechase

I Familjen Perssons Minneslöpning tror vi mest på hemmaseger då Londonia (2) visat fin form och kommer från seger på Bro Park.

Londonia (2) tror jag mycket på här. Han har lite hjärnspöken ibland så vi får se var han tycker om hindren. Har också gått framåt efter segern. Han och Mutadaffeq är stallets bästa segerchanser för dagen, hälsar Karen Kuszli.

In Excess (1) har tränat bra i år och min dotter har gjort ett fint arbete med honom. Vi har fått en riktigt bra jockey och vi tror på dem. Vi får se hur långt det räcker, meddelar Lone Bager.

Three Is Company (3) var och hoppade på Strömsholm förra veckan. Det kändes verkligen bra. Jag har fått ordning på hans vänstra framhov. Vi har satt på en sula och det har fungerat bra. Jag tycker att han borde kunna vara med och strida om segern med tanke på det han har visat i träning och allt är väl med honom. Vi åker på fredag eftermiddag eller tidigt lördag morgon, upplyser Lars-Åke Enström. 

–Tanken var att vi skulle gått till Champion Hurdle med Steccando (4), men efter fallet på Bro Park så tar vi ner honom lite i klass och fokuserar mer på framtiden. Han är i god författning för dagen. Allt måste gå rätt hela vägen för han ska kunna vinna.. Jag tror att Londonia blir svår att slå om han hoppar bra, säger Kahlil De Burca.  

Anna-Maria Andersson tar ut två hästar i loppet. 

French Warrior (5) är den bästa av mina två, men Strömsholms bana är okänd för honom. Det är lite speciella hinder på Strömsholm. Vi var nöjda med förra starten, både jag och Christopher Roberts. Jag hoppas att han är en ”GN-häst” nästa år. Det här loppet är mer åt ”se och lära”-hållet. Jungleland (6) har rutinen, men är inte lika bra som French Warrior. Han gillar Strömsholm och hoppar väldigt bra där. Han är överlag mycket säker i hoppningen. Det kan räcka en bit på Strömsholm. Han är inte helt avsågad men normalt sett så har ingen av mina vinstchans om det inte händer saker förstås. Jag tror att Londonia vinner.

V3-3 Strömsholm lopp 6, 2100 meter gräs

SARA Grand Prix ser kul ut på förhand. Vi tippar Pharitz Dahhia (4) först i denna uppgörelse för de arabiska fullbloden. Stallet startar även Katyusha (3).

Pharitz Dahhia (4) tycker jag var mer skärpt med blinkersen förra gången och hon får fortsätta med dem. Hon står bäst till på pappret men ”Strömsholm är Strömsholm” och jag vet inte heller hur hon hanterar distansen. Gräset fungerar. Jag tror att Ganjer är värst emot. Katyusha (3) bör inte ha några problem med distansen. Malin Holmberg har inte ridit henne innan. Hon har blivit bättre och bättre i de senaste starterna och hon är inte helt avhängd här. Hon verkar trivas på Strömsholm och var duktig trea i samma lopp 2019, berättar Camilla Nilsson.  

Stall Hagman-Eriksson tar ut tre hästar i loppet. 

Ganjer (1) har tränat fint och jag hoppas han kan springa bra här och vara med i striden. Han är van att gå med mycket vikt och är en ganska stark häst. Muna May (2) hoppas jag mycket på. Hon är lite orutinerad och det kan vara ”lite mycket att titta på” under lördagen. Gräset vet vi inte hur det kommer fungera. Hon har inte tränat på gräs men jag tycker inte att det borde vara några problem. Distansen är ett frågetecken. Kvalloppet gjorde hon på en väldigt bra tid. Hon var inte påverkad efter kvalet. Hon behöver lite rutin trots att hon är gammal. Svårvärderat. CR Tahfeem (5) tycker jag har tränat på ganska bra. Hon var lite bråkig sist men har fått ”pausa” lite efter det. Hon har inte riktigt levt upp till mina förväntningar ännu. Hon är inte chanslös. Pharitz Dahhia är värsta konkurrenten, meddelar Maria Hagman-Eriksson.

Kazam (6) gör bara sitt tredje lopp i karriären och han blir bättre och bättre. Han tog loppet bra senast och var lika pigg dagen efter som dagen innan. Han är ett energipaket och mår bra för dagen. Det är positivt att distansen är längre än förra gången. Det är en ny bana och det kan bli lite ”tittigt” om han kommer först i början av loppet. Det är några utan formtal som jag inte riktigt känner till. Tre kilo av är positivt. Jag ser det inte som en omöjlig uppgift och hoppas på att vara bland de fem åtminstone. Vi åker under fredagen så han kommer att övernatta. Han har övernattat en gång förut och har inga problem med det, säger Susanne Sivrup-Rosenqvist.  

Tesla (7) är stark och smidig och har inga problem att ta den här ”typen av terräng”. Hon är ganska oerfaren. Hon har gjort av med för mycket energi innan och inte kunnat prestera i loppen. Energin har ”bränts” på resan så därför åker på fredagen. Det är hennes första övernattning. Hon står hårt till men jag vill testa detta. Det har inte funnits några lopp med distans för henne och hon trivs på gräset. Jag är nöjd med en bra prestation, hälsar My Åberg. 

LS Armani Diamond (8) har varit väldigt laddad i träningen sista tiden och gillar att gå på gräs. Sedan är distansen ett frågetecken eftersom han bara har startat två gånger, men det känns som att lång distans ska passa honom, upplyser Johanna Ericsson. 

Strömsholm lopp 7, 3300 meter gräs

Loppet rids utom toton då underåriga är med. Inget spel på detta lopp alltså. Vi har tippat loppet. Call Me Back (6) är struken. 

2 Ferryverygood–6 Mukhaater–1 Mindbender Outs: 3 Lady In Focus