Nyheter

Tränarintervjuer 18/4 – dags för söndagstävlingar på Bro Park

Publicerad
Bro Park tävlar för andra gången denna vecka. På V64-spelet finns det några tunga favoriter men alla lopp ska ridas och om en eller flera av dem ”bränner” så kan utdelningen definitivt bli hög. Lunchdubbeln ser svårlöst ut på förhand. Eller kommer det att vara så enkelt att segerstaplaren från formstall Annika Sjökvist – Arabianranta – tar sin fjärde raka i den första avdelningen av lunchdubbeln? Vi har lyssnat med tränarna.
tlzwqrd60tk4e3g5jgg
Beach Road One och Fredrik Janetzky vid seger den 20 augusti förra året på Bro Park. Foto: Elina Björklund

Bro Park lopp 1, 1200 meter DT

En trevlig 3-årslöpning inleder dagen och vi tror mest på Dust Devil. Tränare Patrick Wahl tränar honom men också Clapper som startade så sent som i onsdags. Notera att Clapper är anmäld utan sidoludd till skillnad från i onsdags. 

–Det är inte den bästa distansen för Dust Devil (1) men han besitter en hög grundkapacitet. Han är bara i 80-procentig form just nu men han kan vinna. Clapper (2) startar om han tog loppet bra i onsdags och är fräsch. Jag hade helst sett att han gått ut på 1200 meter först och sedan 1600 meter i stället för tvärtom (startade på 1600 meter i onsdags). 

Alice Elmerskog hade också två hästar i anmälningslistan men nu på tävlingsmorgonen har Our Princess (4) blivit struken. Wildfire (3) får ensam försvara stallets färger.  

–Wildfire har gjort det jättebra hittills. Hon har tagit uppehållet jättebra. Per-Anders Gråberg jobbade henne förra veckan och hon såg strålande ut. Hon är en av de vassaste i stallet. Det är inte många som hänger med henne för dagen i träningen och jag är optimistisk. 

Catharina Vångs Spenzer (5) har gjort det fint hittills i karriären. 

– Spenzer känns superfin för dagen och har mognat enormt. Fabienne (De Geer) var lyrisk i lördags när hon red honom. Distansen är perfekt och det är ett litet fält. Han skall definitivt räknas med chans.

V64-1 Bro Park lopp 2, 1600 meter DT

Hemmatränaren Patrick Wahl har även i dagens andra lopp två hästar till start. SM-tvåan för tvååriga hästar, Rubinstein (1), var också tvåa i Auktionslöpningen och kommer att bli favorit i V64-inledningen. 

– Rubinstein är nästan skyldig att vinna detta lopp. Han har tränat bra. På tidigare meriter så ska han ha bra chans. Cruise Control (2) är en lite klumpig och storvuxen häst som behöver skaffa sig rutin. Han är ute för att lära sig i första hand. 

Maria Sandh har inte startat några hästar under vintern och startar upp året med den främste utmanaren till Rubinstein – åtminstone är det vad vi tror på förhand. 

– Vinterträningen har varit hyfsad men hästarna är inte riktigt ”där” än. Jag har skyndat långsamt i år. Angående Atlanta (3) så är hon så pass redo att hon får gå ut. Hon har lite kvar tills formen är toppad och den skall inte heller vara det till denna start. Hon har större uppgifter i sommar. Den första uppgiften blir Svenskt 1000 Guineas och hon står också kvar Derbyserien.

Ylva Brandt startar ett nyförvärv som startade två gånger på Bro Park under vintern. 

Wake Up (4) har vintertränat fint. Det känns som att hon har lagt på sig lite muskler och vuxit under uppehållet. Hon tränar fint men det är ett väldigt tufft maidenlopp. Hon får gå ut och få ett lopp i kroppen och komma i gång. 

Stall Annika Sjökvist har också två hästar till start. 

Dancingonthetable (5) debuterar. Han är en häst med lite nerver som har tagit tid på sig. Han blir fin på sikt och vi siktar på att ge honom en snäll debut. Det är väldigt hårt motstånd. Han kommer inte att vara med därframme. Bearded Lady (6) är den bästa av våra två från stallet. Hon gick väldigt bra i sitt sista lopp. Äntligen visade hon vad hon visar i träning! Nu är det så gott som omöjligt att slå Rubinstein. Det är dock ganska öppet bakom honom. Hon har platschans. Jag tycker hon är en väldigt fin häst. 

V64-2 Bro Park lopp 3 1400 meter DT

Det tredje loppet för dagen är en järnhandicap över 1400 meter. Cecilia Durchbach tar ut Saint Jimmy (1) som segrat två gånger. Den förra segern kom i april 2020 och det var i årsdebuten med exakt samma förutsättningar som idag. 

– Det är bra med honom och han har tränat fint. Han kan räknas i loppet men man vet aldrig riktigt med honom. Han har tränat fint förut men inte presterat så vi får se hur det går på söndag.

Nemesis Sacc (2) är inte så hårt jobbad inför det här. Hon är ingen superstjärna och är inte redo att vinna ännu. Vi siktar på pengar, säger Annika Sjökvist. 

Ett av våra heta vinnartips är Essere (3).

– Det ser ut som en väldigt trevlig uppgift för henne. Hon är fortfarande lite rund om magen men jag tror inte det spelar någon roll. Hon har tränat fint, varnar Ylva Brandt. 

Ede´s Garrinchi (4) fick äntligen vinna senast i sin 31: a start.  Catharina Vång tränar och lämnar en positiv rapport till spelarna. 

– Visst – han gick upp fem kilo på segern men jag tycker att han skall kunna försvara det talet. Han har aldrig sett så fin ut i sin kropp som han gör nu som femåring. Jag hoppas att polletten trillat ner nu och som sagt, han är jättefin för dagen. Uppgiften ser bra ut på pappret och rent formmässigt skall han ha bäst form då han vann för sju veckor sedan. Han har hållit i gång sedan segern och har laddat batterierna. Han har alltså inte vilat men inte heller tränat hårt. 

Vi undrar i våra tips om polletten har trillat ner för Teerex (5)? Göran Schillström tränar. 

– Teerex har stått fel till viktmässigt under en längre tid. Nu är han nere på ett passande formtal och han kommer att få springa mot jämlikar. Idag (15/4) var vi inne och gjorde det sista finslipande jobbet. De sista 400 meterna gick han förbi Sprit River som inte kunde följa. Då var ändå Elin (Ahlin) nöjd med stallkamraten Spirit River. Han har blivit som en ny häst efter vilan – fin i temperamentet och han visar en bra inställning till sitt jobb. Om han översätter träning till tävling så tar vi snart en seger – han tränar oerhört bra. Den här gången är jag dock nöjd med om han är bland de tre. 

V64-3 / V4-1 Bro Park lopp 4, 1400 meter DT

I dagens fjärde lopp så skall spelarna försöka bena ut en så kallad ”Open Handicap” (Handicap III) och det blir inte enkelt. Till Pramms Memorial (L) är både Beach Road One och Youonlyliveonce anmälda efter den första insatsen. 

–För Beach Road One (3) är detta ett lopp inför Pramms som är första huvudmålet för säsongen. Det ska bli spännande förstås. Detta är ett handicaplopp och han har vikt efter formtal 89. Han ser fin ut i träning, säger Caroline Malmborg. 

Youonlyliveonce (8) gjorde ju två väldigt fina lopp under hösten. Han var tvåa i Misha Kahns Minneslöpning och vann en guldhandicap. Han har utvecklats under vintern och blivit starkare i kroppen. Jag har stora förväntningar längre fram på säsongen. Han är lite trög i träning men så har det alltid varit. Det är inget konstigt, menar Ylva Brandt. 

Från innerspåret startar Mr Kygo (1) som kan leverera riktigt bra avslutningar i loppen om det klaffar. 

–Det är 200 meter för kort för honom egentligen. Jag har också hört att Beach Road One jobbar väldigt bra. Han blir svår att slå. Han är dock löpglad så han kommer att få en fin säsong. Men som sagt –det är för kort, tror Julian McLaren.  

Om Mr Kygo är ute på en 200 meter för kort distans tror tränare Claes Björling att det kan vara tvärtom för Bandola (2)

–Bandola tränar bra men distansen är kanske två hundra meter för lång? Hon har fått en ganska lång vila och är nu både fräsch och pigg när hon kommer tillbaka till banan för lopp.   

Roy Arne Kvisla har startat några av stallets hästar under vintern. Han berättar för oss att vintern har varit likadan för honom som för alla andra på Bro Park (avseende banorna och väderleken vill säga). Han är varken missnöjd eller belåten och berättar att träningsförhållandena varit okej men man kan inte göra för mycket och träna för hårt då det har varit mjukt och löst. Från hans stall startar Lushes Lashes (4).

–Lusches Lashes har varit i gång i vinter och vi har underhållit henne i träning. Hon är fin i pälsen och tränar på bra. Hon ser jättefin ut på alla sätt. Det är en handicap och hon är nu uppe i sitt högsta formtal någonsin (82). Är hon bland de tre, fyra främsta så är vi nöjda med det.

Magic Johnson (5) möter tuffast möjliga motstånd. Han tränar fint. Vi siktar på pengar. Han slår inte Beach Road One, menar Patrick Wahl.  

Lennart Reuterskiöld Jr reser till Bro Park med två hästar. Gedigne Mountain (6) är först ut av dessa. Han berättar för oss att hans hästar är redo att starta men att han ligger lågt med chanserna rent generellt första gången ut för året. Mountain har inte startat på Bro Parks DT eller 1400 meter men gillar underlaget.

–Mountain är bra på gräs också men ännu bättre på DT och 1400 meter ska fungera. 

Tränare Patricia Gordin har ett nyförvärv som tog tre segrar på sex starter förra året. Han vann i ”bägge varven”. På Århus går loppen medsols och det tillämpas inte i Sverige men han vann ändå (14/11–20) och tog dessutom två segrar i ”rätt” varv (Ålborg 15/8–20 och Odense 12/9–20). Vi pratar om Green Backspin (7). Frågan är om han är en renodlad gräshäst? 

– Han har bara startat en gång på DT och det var på Jägersro (3: a över 1200 meter). Han har inte heller startat sedan i oktober men har gått fyra jobb på Bro Parks DT och det känns som att han hanterar banunderlaget.

Vad tror du om hans chanser?

– Jag har inte haft honom så länge – bara ett par månader. Jag är osäker på hur han står sig mot det här motståndet.

V64-4 / V4-2 Bro Park lopp 5 Lopp 5, 2100 meter DT

Vårens första lopp för våra amatörryttare står för dörren. Det är sannerligen svårlöst för spelarna och ingen är chanslös på förhand. Vi spekulerar i våra tips om hur det kommer att gå i spetsstriden? Utgången av den kommer sannolikt att få en stor påverkan på samtliga aktörer, tror vi. 

Black Pepper (1) löpte helt okej i sista starten. Polletten har trillat ner och hon känns starkare i kroppen. Hon kan gå bra här, menar Patrick Wahl. 

Gold Sensation (2) känns jättefin men man skall tänka på att det ändå är första loppet för i år, säger Maria Heinrichs. 

Ni har förhoppningsvis läst vad tränare Göran Schillström sagt om Teerex i lopp 3. Han gick nämligen ett finslipande jobb ihop med Spirit River (3) i torsdags inne på Bro Park. Spirit River har startat samtliga tävlingsdagar efter årsskiftet under vintern på Bro Park och gjorde det väldigt bra med två segrar och två tredjeplatser. 

–Han kommer att vara bland de tre och kommer inte att göra bort sig. Han ger dock nio kilo till Surfers Paradise. Ett annat hot är Black Pepper men där skiljer bara ett kilo. Elin (Ahlin) känner hästen väldigt väl och hon rider mycket dagligdags hos Ylva Brandt så hon är både rutinerad och håller i gång med ridningen. Elin var nöjd med Spirit River i det finslipande jobbet även om han inte kunde hänga med Teerex då.  

Anna Klasson tar ut Dudhsagar (4) och han vann övertygande på förra årets sista tävlingsdag med Kim Stern i sadeln. Han sitter upp igen – och så brukar det oftast vara.

–Han är inte riktigt i form. En gigantisk häst som behöver mycket förberedelse då det är ”mycket kropp” som skall komma i gång. Vi tyckte att vi började träna i tid men känslan är att han inte är där ännu – att han saknar ”DET”. Det är inte det där riktiga ”go:et” som när han vann i vintras (12/12). Dudhsagar måste få en lätt bana. Det får absolut inte bli en smetig och geggig bana. När det blev vinterbana så struntade han lite i det kändes det som. Det är några dagar kvar till start (intervjun gjordes den 13/4) men som jag sagt så är han inte där jag vill att han skall vara. Han måste gå i ledningen eller åtminstone inte springa i sprutet. Vi har alltid huvudlag/mössa på honom som skydd. Han är en humörshäst ”de luxe” som älskar Kim (Stern). Men, får han inte som han vill så struntar han i det. 

Stallinformationen låter alltså inte särskilt uppåt om vi uttrycker oss milt men Anna avrundar ändå med:

–Med perfekta förhållanden så kan det fungera. Han är inte chanslös på något sätt. 

Evighetsmaskinen Surfers Paradise (5) startade 25 gånger förra året och gör nu sin 63:e start. Hon är minst sagt lite speciell och blandar och ger. Hon är inte lätt att räkna på för en spelare. 

–Hon har fått vila helt och hållet i två månader men det känns som att hon är på gång. Ibland känner jag när går ner till ledvolten om hon är på gång eller inte så det är inte lätt att veta på förhand. Jag har en bra känsla att hon börjar komma i gång. Normalt sett går hon bara i hagen mellan loppen. Hon blir sur av att träna men går det för långt mellan starterna så ger vi förstås henne ett träningspass, säger Patricia Gordin.  

V64-5 / V4-3 / LD-1 / V3-1 Bro Park Lopp 6, 2100 meter DT

Lunchdubbeln inleds med dagens andra så kallade ”Open Handicap” (Handicap III). Distansen är 2100 meter. Från innerspåret ser vi King Cole (1)

–Han var jättedålig sist men jag har inte hittat någon förklaring. Han är i första hand en gräshäst men han kan vinna på dirttrack. Han bestämmer lite själv den här hästen, säger Patrick Wahl. 

Vad säger Claes Björling om sin häst i loppet?

Grimeford Lane (3) tränar bra och kommer inte att skämma ut sig men det kan bli svårt att vinna loppet. Det verkar vara ett ganska tufft lopp på pappret.

Ni som hängde med och läste våra tränarintervjuer till onsdagens lopp på Bro Park noterade att Arabianranta (och Bearman som startade i onsdags) var de två hästar som Annika Sjökvist var mest nöjd med av alla i hennes stall. Och då pratar vi om ett formstall med stort ”F”.

Arabianranta (4) är i sitt livs form – han känns bättre än han någonsin har gjort i livet. Men, det är egentligen fel distans. Han har varit blek på 2100 innan men vi provar igen då han har blivit äldre och starkare. Han är enormt bra på vinterbana. Ju lösare och tyngre det är desto bättre är det. På en fast bana så hoppas jag att han kan stå den längre distansen. Ryttarna säger ofta att han ska kunna stå längre och att han varit ”gående” men inte hunnit fram. När vi provade distansen senast var det på hösten som treåring. Blir det ett ”överpacat lopp” samtidigt som han står distansen så har han en god segerchans även om det är svårt att ta fyra raka segrar. Han står dessutom med ett högt formtal.

Mr Pimms (5) är inte klar och det är svårbedömt. Vi siktar på grässäsongen med honom, säger Maria Sandh. 

Ricardo Ramallos stall är också i form. Repeat Offender (6) gästar Bro Park igen. Faktum är att hans senaste fyra lopp varit på Bro Park – Jägersrohäst som han är. 

–Han reser bra och känner till banan. Det kan bli tufft att vinna men det är inte omöjligt. Som jag ser det finns det en häst att slå loppet och det är Orb Craft.

Ocean Side (7) kan verkligen charma publiken och det inte bara med sitt utseende utan med makalösa prestationer. Men, vi har också sett att han ibland kan lägga bort sina krafter i förtid och inte stå hela vägen hem till mål. Han verkar inte helt okomplicerad om man säger så. Vi ringde upp Maria Johansson. 

–Idag (15/4) såg han fin ut i ett finslipande jobb. Vi måste försöka att hålla honom lugn och få ner energin hos honom. Det är inte jockeyn (Leonard Rios) som gått för tidigt med honom utan han bestämmer sig själv för att sticka på den bortre långsidan om han är för pigg. Det kan vara lite för kort distans och den höga vikten är också en nackdel. 

Hur ser säsongen ut för honom framöver? 

–Han har ett lopp om tre veckor igen. Därefter siktar vi på en guldhandicap på ”Prammsdagen”. Säsongen ser bättre ut i år på förhand med många guldhandicaper på DT. Han hatar verkligen att springa på gräset. Vi får se om han ”växer” och går upp i formtal – då får vi förstås också växa med honom i matchningen och ta ut honom i större lopp. Vi får se vad som händer. 

En sak är dock säker. 

–Han är kung i stallet och vet om det. 

Lennart Reuterskiöld Jr kommer även upp med Orb Craft (8). 

– Läget med honom är bra. Han är redo för årsdebut. Angående chanserna så ligger jag lågt med hästarna innan de kommit i gång. 

Julian McLaren startar The Gurka (9) som går ut med ett kilos övervikt.

– Det är optimal distans, optimalt underlag och en optimal jockey för honom. Han kommer att göra ett bra lopp. Han är där jag vill ha honom inför den här starten. 

Han varnar dock spelarna för The Gurkas lite säregna egenskaper. 

–Han har väldigt svårt att för att vinna för när han får huvudet först börjar han att bromsa – då är han klar liksom. Detta säger jag trots att han har vunnit sex lopp. Hans segermarginal är aldrig mer än ett huvud. 

Henrik Engbom hade Jane (10) i början av hennes karriär. Stoet vann bland annat i livets första start men hennes främsta merit slår högt – hon vann Bredders Prize Classic på Övrevoll 2018 (då i träning hos Are Hyldmo). Jane har ett aber i startboxmomentet och ryggas alltid in. Fungerar det momentet så räds hon ingen i en guldhandicap även om det är bra emot den här gången.

–Det är kul att hon är tillbaka igen. Hon trivs jättebra för dagen och kommer väl förberedd för uppgiften men har inte släppt all vinterpäls. Men av jobben att döma så skall hon kunna vinna en sådan här guldhandicap.

Dapple (11) segrade den sista vinterdagen på Bro Park. Då var det förutsättningar som passade honom. 

–Han är ute på sin idealdistans. Om banan blir åt det tyngre hållet så gynnar det honom såklart. Efter den senaste starten har allt flutit på bra utan stopp. Han kan vinna om inte banan blir åt det snabbare hållet, säger Roy Arne Kvisla. 

Man In The Moon (12) vann den 31 januari över aktuell distans. Han är humörbetonad men kan en hel del. 

– När han vann gick han ju väldigt bra. Senast halkade han ur startboxarna på en förmodad isfläck. Därefter började han pulla och Tina (Långström) fick rida honom invändigt där ingen ville gå för dagen för att inte rida in i andra hästar. Han släppte sedan bettet, blev arg och ville inte tävla. Han måste ses som en outsider då han tränar bra och är redo. Spåret är nog inte direkt någon fördel, funderar Nadja Bellander. 

V64-6 / V4-4 / LD-2 / V3-2 Bro Park lopp 7, 1600 meter DT

V64:an och lunchdubbeln avslutas med dagens ”Sunday Special”. Sandra Brolin berättade i veckan för oss att vinterträningen varit bra men hon har inte toppat stallet och tränat särskilt hårt. Hästarna behöver kanske ett lopp i kroppen, menade hon. Nu sätter stallet på blinkers igen på Fabricio (2) och han har tagit två raka med den utrustningen. Hon spekulerar inte i vinstmöjligheterna direkt men säger: 

–Fabricio känns fin och är pigg och glad. Vi hoppas på lite klaff i loppet.  

Label Black (3) vann i sin sista start (14/2).

–Han tränar bättre än någonsin och självförtroendet har hållit i sig efter segern. Han behöver löpa fritt så spåret kan vara en nackdel. Han tar dock för sig mer i loppen nu i takt med att självförtroendet ökat. Han har grässtam så det skall bli kul att se honom på gräset framöver. Jag hade helst sett lite längre distans men det är ändå okej, spekulerar Alice Elmerskog. 

Annika Sjökvists bidrag i loppet heter Saltillo (4)

–Vi provar på lite längre distans nu då han stod 1400 meter på vinterbana. Vi ligger dock lite lågt med honom i denna start även om han är en härlig häst att ha i träning. Han kan behöva loppet. 

Catharina Vång startar Wiltons (5). 

–Han är svår att matcha. Jag vet fortfarande inte vilken distans han skall ha. Fabienne (De Geer) rider honom fint och kan få ut honom bra från boxarna. Min plan är att han får börja på 1600 meter och sedan gå upp på 2100 meter senare. Blir banan för snabb så är han missgynnad. Han har bevarat sin form sedan andraplatsen (7/2) och har varit i gång hela tiden. 

Luna Kalejs (6) skall egentligen ha gräslopp men hon får gå ut och lufta sig då det inte vimlar av gräslopp vid den här tidpunkten på säsongen. Vi har inga större förhoppningar på henne i det här loppet, berättar Roy Arne Kvisla. 

Ylva Brandt startar Ellis St Martin (7). 

–Han har varit duktig och är en nyttig häst. Nu går han med 66 kilo men det klarar han. Han är stor och stark och har en bra löpskalle. Jag tror på en bra prestation på söndag. 

Midninght Oil (8) står numera i formtal 69. Han har haft 80 som bäst. 

-Han har svårt att sätta pricken över i:et men går alltid bra till slut. Han kan vinna på 1600 meter om han bara prickar starten och inte är för långt efter från början, meddelar Patrick Wahl.  

Vad säger Alice Elmerskog om Milton (10)? 

­–Jag är nöjd med Milton. Han går bra efter vila och vann ju första gången ut på samma distans och underlag förra året efter uppehåll. Han känns dock lite tyngre i år och kan behöva ett lopp men som sagt – jag är ändå nöjd med honom för dagen. 

V3-3 Bro Park lopp 8, 1200 meter DT

Maria Hagman-Eriksson har två hästar till start i V3-avslutningen (notera att V3-logotypen har fallit bort ur programbladet men det är alltså V3-spel också i lopp 8). Hon startade upp säsongen i onsdags med tre hästar och de var trea, fyra och femma i mål. Hon berättade inför onsdagens starter att hon haft svårt att arbeta sina hästar i snabbare tempon hemma på gården under våren. Söndagens hästar tror hon dock betydligt mer på än de som luftades i onsdags. 

–Både Djelano (1) och Lazom Al Khalediah (2) känns väldigt fina. Jag hoppas på fina resultat för dem. 

Henrik Engblom tar ut Macallan (4) som återkommer i hans regi. Det här är en berest stjärna som tagit 13 segrar i livet. Han har bland annat vunnit två Gr3-lopp och varit tvåa och trea i Gr1-lopp. Han hade inte sin bästa säsong förra året och frågan är hur statusen är på honom när han skall göra sin första start som nioåring? 

–Macallan har ju tillhört eliten i flera år. Han ser jättefin ut och trivs bra med livet. Jag har svårt att se att han ska förlora, avslutar Henrik Engblom.