Nyheter

Topplopp i USA - 1000 dollars häst i favoritposition!

Publicerad
I kväll riktas blickarna mot Kalifornien och Santa Anita Derby - ett av de allra viktigaste förloppen i till "The run for the roses", Kentucky Derby, den första lördagen i maj.
kwxqfm6mdtfoobnwjpl
Medina Spirit Foto: Santa Anita Agency

Inte färre än 19 vinnare av Kentucky Derby har hemförts av deltagande hästar i Santa Anita Derby och tio av dessa har lyckats ta dubbeln genom åren så snacka om värdet av den här löpningen över 1800 meter på dirttackbanan med 750 000 USD i samlad prissumma.

Som vanligt spelar demontränare Bob Baffert huvudrollen och detta med en häst vid namn Medina Spirit. Den här treåringen får betecknas som ett rent unikum. Sonen till Giant´s Causeway-avkomman Protonico kostade endast 1000 USD som åring innan han såldes vidare ett år senare på Breeze Up-auktion för rena struntsumman 35 000 USD (visserligen en bra pinhook av Christy Whitman, men ändå - med facit i hand..).

Nåväl, Medina Spirit togs i träning av Baffert och sedan debuten har treåringen efter 5000 dollars hingsten Protonico (som själv tjänade sju miljoner sek, vann sex lopp varav tre Gr3 och ett Gr2 för Todd Pletcher) gjort sig till ett hett namn inför Ketucky Derby.

Medina Spirit vann sitt maiden, var sedan knappt slagen tvåa bakom stallkamraten Life Is Good (e. Into Mischief) i Gr3-loppet Sham Stakes i januari och i starten efter blev det seger i Robert B Lewis Stakes (Gr3) före Roman Centurian (e. Empire Maker). I livets tredje start blev det ytterligare en andraplats bakom Life Is Good - detta i San Felipe Stakes (Gr2).

Nu är det alltså dags för start i Santa Anita Derby för Medina Spirit och i avsaknad av LIfe Is Good i startlistan finns odds för seger ger kring 3.50 på den öppna marknaden. För seger i Kentucky Derby ges odds kring 15 gånger i nuläget, men detta lär “slashas” om det blir seger i kväll.

Loppen från USA ser ni här, spansk kommentator - live!