Nyheter

Tipsexperternas titt i spåkulan

Publicerad
Det är dags för en uppdatering av hur det egentligen går med den där spåkulan för efter söndag har vi trillat över halvvägsgränsen. Så här skrev vi innan Nationaldagsgaloppen: "Fyra galoppintresserade, resultatet får väl visa om de kan kalla sig experter, fick en tuff uppgift. De skulle plocka fram vinnarna av några av årets största evenemang – innan storloppssäsongen startade. Sju höjdpunkter under säsongen och i höst lovar vi att återkomma med resultatet. Och du kan ju själv försöka utmana dem. Skriv ner dina vinnare och jämför resultatet efter säsongen!" Inför Svenskt Derby så är det en av de tävlande som inte kan få poäng då hans Charming Night är med i Derby Trial Stakes på Klampenborg. Det är ett bra facit att tre av deltagande faktiskt har gissat en vinnare som kommer till start.
ny0yt5fypneaqj8gnqs
Rangoon är Anders Engmans tips avseende deltävlingen vem som vinner Svenskt Derby. Ett spännande val. Här vid vinst på Jägersro Galopp den 1 maj i år. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vem vinner flest lopp under Nationaldagsgaloppen?

David Crona: Per-Anders Gråberg. Han kan banan, han är på ”hemmaplan” och har dessutom flera segrar på Gärdet. Han har dessutom många ritter - jag tror det här blir ”P-A:s” dag.

Niclas Cronberg: Ulrika Holmqvist. Här går jag på gamla meriter. Ulrika är drottningen av gärdet. Hon vet hur hon ska positionera sig och jag har en känsla av att hon levererar igen.

Anders Engman: Ulrika Holmqvist är drottningen av Gärdet och hon ska besegras, hon blir mitt tips med har en känsla av att Andreas Tapia Dalbark kan hota.

Ola J Jacobsen: Andreas Tapia Dalbark. 

Resultatanalys: David Crona vann första deltävlingen genom att ha Per-Anders Gråberg som vinnare. 

Vinnaren Stockholm Stora Pris

David Crona: Kick On. Jag har alltid varit väldigt imponerad av den här ”killen”. Han har han presterat riktigt fina insatser nere i Dubai mot tufft motstånd. Om han kommer så vinner han precis som 2020.

Niclas Cronberg: Match Maker gjorde en klart godkänd årsdebut. Trivs bra på Bro Park vann loppet förra året. 

Anders Engman: Stockholms Stora Pris luktar det Norge. Kick On får bli tipset.

Ola J Jacobsen: Kick On.

Resultatanalys: Här blev det knivigare. Ingen klarade King David. 

Vinnaren Hästarnas Mästare

David Crona: Emilia Leo. Hon har nått stora framgångar i både sulky och monté och verkligen visat vad hon går för i travets hårda konkurrens. Jag tror hon kommer få fin fart på sin häst i galopploppet och hoppas att det räcker långt. I sulkyloppet tror jag på seger, men så är det ju det där med banhoppningen då förstås – där är jag lite mer osäker, men vad jag läst mig till höll hon på lite med ridsport när hon var ung så jag litar på att det där kommer att gå fint och att hon tar hem slutsegern!  

Niclas Cronberg: Emilia Leo är en otroligt skicklig montéryttare som hade klarat sig bra i Frankrike med. Som travkusk håller hon hög klass. Hur ska övriga kunna besegra henne?

Anders Engman: Hästarnas mästare är också lurigt, men tipset till Emilia Leo. Hon är en skicklig ryttare och van att köra häst.

Ola J Jacobsen: Per–Anders Gråberg.

Resultatanalys: Ola Jacobsen vann tredje deltävlingen genom att ha Per-Anders Gråberg som vinnare. David Crona ångrar nog sig att han inte fortsatte med “P-A”, som han gissade på skulle vinna flest lopp under Nationaldagsgaloppen, men det är försent nu. 

Vinnaren Svenskt Derby

David Crona: Charming Knight. Jag sticker ut hakan rejält här och tippar danskfött, väl medveten om att valacken efter Decorated Knight är oprövad på dirttrack i loppsammanhang. Det är ju förstås också möjligt, eller kanske rentav troligt, att Brian Wilson väljer att enbart sikta på det danska derbyt, men går de för bägge så blir han intressant. Motbuden är många och det här känns som ett långskott med tanke på en del av motståndarna, men vad vore livet om man inte går utanför ramarna ibland? 

Redaktionen noterar att han försökte gardera sig med Tin Win om inte hans vinnare, som det nu mycket riktigt blev, skulle komma till start. Regler är regler. 

Niclas Cronberg: Bent Olsen sa att Pjerrot vinner Svenskt Derby 2022 tidigt förra året. För mig känns Pjerrot just nu som mitt förstaval.

Anders Engman: Kanske ett tips mer med hjärtat än med hjärnan; tyckte i alla fall att Rangoon såg läcker ut och visst vore det kul om Mr Ascot äntligen fick en Derbyvinst.

Ola J Jacobsen: Downtown Leo.

Vinnaren Svenskt Oaks

David Crona: Una Matina. Tränare Lennart Reuterskiöld Junior på hemmaplan med ett mycket lovande sto är bara det goda argument för att motivera mitt val.

Niclas Cronberg: Sea Lodge från Wido Neuroth känns klart intressant för tillfället.

Anders Engman: Mystery Night testade Jägersrobanan i årsdebuten och besegrade då Una Matina.

Ola J Jacobsen: Una Matina.

Vinnaren Göteborgs Stora Pris

David Crona: My Motivate Girl, men det är ett svårt val. Många av mina potentiella vinnare har ”viktat ut sig” under föregående säsong och kommer troligtvis inte att kunna ställa upp – åtminstone inte med någorlunda form. Jag gillar det här stoet efter Requinto och hon gillar 1400 meter på gräset, men inte bara det, hon gillar Göteborg Galopp där hon som treåring tog tre segrar på fyra starter. Dessutom skulle inte tränare Jessica Long satsa vidare med femårige My Motivate Girl om hon inte tror hon kan få en fin säsong. Sticker inte formtalet i väg allt för mycket kommer hon fint in i loppet – om hon kommer. Se upp!

Niclas Cronberg: Everest Voice kan vara vinnaren i år.

Anders Engman: Drar till med en fräckis; Amon Ra har sett fin ut och han klarar gräset.

Ola J Jacobsen: Irish Prosecutor.

undefined

Square De Luynes vid seger 2021. Samtliga av experterna tror han vinner igen. 

Vinnaren Stockholm Cup

David Crona: Square De Luynes. Jag tror han tar fjärde raka om han kommer. När han varit i form så finns det ingen i Skandinavien som kunnat ta ner honom och så kommer det förbli även denna säsong. Enda hotet kommer från utomskandinaviska gäster, men det finns inte så många med kapacitet att slå ”Frankel of the Fjords” som gör resan över Östersjön.

Niclas Cronberg: Här är valet självklart Square De Luynes. Vilken otrolig häst och vilken härlig kapacitet!

Anders Engman: Årets säkraste: Square De Luynes. 

Ola J Jacobsen: Square De Luynes.

Vi kommer under säsongen naturligtvis att fortsätta följa upp den här tävlingen.