Nyheter

Thundering Blues tränare överväger repris

Publicerad
Vi minns fortfarande Thundering Blues uppvisning från Stockholm Cup i fjol.

Nu meddelar tränaren David Menuisier att förutsättningarna för att försöka sig på en repris finns.

- Han startar på Haydock Park den 10 augusti. Efter det får jag ta ställning till om vi satsar på Kanada direkt – eller om vi åker till Stockholm igen, säger David.
Thundering_Blue_9015_JsJnV0
David Menuisier (till vänster) med Thundering Blue och jockeyn Fran Berry efter segern i Cupen 2018. Till höger om hästen tränar-sambon Kim och ägaren Clive Washbourn. Foto: Elina Björklund

Efter bland annat en bländande uppvisning som trea i Grupp 1-loppet Juddmonte International, mot några av Europas bästa hästar, kom Thundering Blue (e. Exchange Rate) till Stockholm Cup (Grupp 3) som favorit – och han gjorde ingen besviken. 

Sedan reste Thundering Blue till Kanada och placerade sig som tvåa i Canadian International på Woodbine.

I år har sexåringen inte varit fullt lika imponerande, men David Menuisier påpekar att hästen är minst lika bra formmässigt som han var i fjol.

I fjol vann Thundering en Grupp 2 i York. I år har han placerat sig som trea i en Listed i näst senaste starten. Senast, i Grand Prix de Saint Cloud (Grupp 1), var det dessvärre inte mycket som stämde.

- Det är olika omständigheter som kan påverka resultaten i enstaka lopp. En häst som har vunnit Grupp-lopp blir belastad med extra vikt i vissa lopp, och så vidare, uppgifterna blir tuffare. Och motståndet hårdnar. Formen är där den ska vara, jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra lopp på Haydock Park den 10 augusti.

Menuisier säger vidare att han inte vill bestämma sig för Stockholm Cup den 22 september eller inte, före loppet på Haydock.

- Men huvudalternativen just nu är Kanada direkt, eller Stockholm.

Sedan Thundering Blues seger i Stockholm har Menuisier fått fram en Grupp 1-häst till, Danceteria (e. Redoute’s Choice). 

Danceteria var nyligen fyra i Eclipse Stakes (Grupp 1) efter en visslande avslutning.

Det ska nämnas att ettan och tvåan i det loppet, Enable (e. Nathaniel) och Magical (e. Galileo) betraktas av de flesta som topp fem i världen över den aktuella distansen.

- Och då hade han ändå lite problem med banans beskaffenhet, jockeyn sa att det bara var ungefär 200 kvar som han kunde slappna av och verkligen gå ”flat out”.

Men Dancetreia är dessvärre inte aktuell för Stockholm Cup.

- Nej, han har andra uppgifter. Han startar förresten i Tyskland nu på söndag,  säger Menuisier.