Nyheter

Sveriges snabbaste häst - och superloppet Pramms!

Publicerad
På söndag startar Sveriges snabbaste häst - och I Kirk blir naturligtvis storfavorit i Lanwades Stud Jägersro Sprint på V64-spelet Det är dock stallkamraten Plata O Plomo som kan vinna Jägersros största lopp för äldre hästar – Pramms Memorial.
I_Kirk_0305
I Kirk är en riktig undantagshäst... vill man se en fartkanon ska man ta sig till Jägersro Galopp på söndag!

Att säga att Stall Berneklint ”sitter på leken” inför Jägersros stora dag på söndag, är verkligen ingen överdrift.

I Kirk (e. Eishin Dunkirk) imponerade stort när han vann överlägset på Meydan i Dubai i januari, en fantastisk bedrift av en svenskuppfödd häst (drygt 700 000 kronor i förstapris, Staffan Lidbeck i Skåne är uppfödare).

Så motståndarna på söndag får se upp!

- Vi hoppas och tror, att han kommer att bli ännu bättre i år, säger stallets assistant trainer Oscar Berneklint, om den femårige valacken.

Faktum är att I Kirk, med imponerande 95 i formtal, kan vara ä-n-n-u bättre än vad han visade i Sverige i fjol, redan på söndag.

- Han har grovnat till och blivit tuffare, fått lite mer ”hår på bröstet”. Och man ska tänka på att i hans andra lopp i Dubai, då han var fyra längder efter vinnaren, kan han ha varit påverkad av att det var tidigare på dagen och varmare. Det var dessutom i ett lopp där ett par Grupp 1-hästar deltog.

Oscar tillägger:

- Han sprang faktiskt fortare i det andra loppet i Dubai, än i loppet som han vann.

I Kirk rids som vanligt av Carlos Lopez.

Stallkamraten Trickbag startar också i Lanwades Stud Jägersro Sprint (V64-2) , han rids av Jan-Erik Neuroth.

Oscar Berneklint säger att Trickbag (e. Brilliant Speed) också är en sprinter med fin kapacitet.

Om I Kirk och Trickbag möts tio gånger?

- Jaaa… då vinner I Kirk alla tio, om han vill, säger Oscar.

Oscar Berneklint har full respekt för motståndet, men vill inte prata om några motbud till favoriten.

Att Berneklints (Susanne Berneklint är huvudtränare) sadlar ut två hästar, och Jägersro-konkurrenten Francisco Castro tre, tycker inte Oscar spelarna behöver ägna någon energi åt.

- Det går så fort i ett sprinterlöp över 1.200 meter, det är meningslöst att ens fundera över stalltaktik.

Förstapriset i Lanwades Stud Jägersro Sprint är 200 000 kronor. Så med all respekt för I Kirk, så kan dagens stora segerherre på Jägersro bli Plata O Plomo, en av favoriterna i banans största löpning för äldre hästar, Pramms Memorial över 1.730 meter (V64-5) – med 700 000 kronor i förstapris.

Plata O Plomo (e. Paddy O Prado) lär dela favoritskapet med tyske Wonnemond (e. Areion), som slog honom i  Nickes Minneslöpning på Bro Park i september.

Plata O Plomo har också varit i Dubai och mött tuffa hästar, vilket direkt visade sig varit av nytta, då han vann en förlöpning till Pramms (ITM Spring Mile) klart.

Men nu har även motståndarna här hemma hunnit få ”en genomkörare”…

- Det är tolv bra hästar som alla visat att de duger i eliten. Jag förstår att Plata O Plomo tillhör favoriterna och kan bli favorit, men den här typen av löp vinns ofta av den häst som är bäst för dagen.

Revanschmöte mot Wonnemond nu?

- I Nickes Minneslöpning satte den brittiske hästen Big Country upp ett alldeles fö hårt tempo där framme, med Plata O Plomo, han var väldigt bra som höll till andraplatsen då, det ska man tänka på.

Hemmaplan nu?

- Spelar väldigt lite roll tror jag, gentemot när de möttes senast, eftersom Plata O Plomo går riktigt bra på Bro Parks dirttrack också.

Både Lanwades Stud Jägersro Sprint, och Pramms Memorial, är Listed-löpningar.

V64 inleds med en vanlig guldhandicap, och där ska Stall Berneklints Martin (e. Warrior’s Reward) försöka ta en tredje raka seger.

Men motståndet och uppgiften blir svårare för varje gång:

- En fin häst som är döpt efter kommissarie Martin Beck, han skulle hetat Beck, egentligen. Vi har lite förhoppningar på honom på söndag. För att sammanfatta vinstchansen, tycker jag att han ska streckas på V64 om man tar tre, fyra hästar eller fler.