Nyheter

Svenskt St Leger – Kraftprovet på Bro Park

Publicerad
St Leger är sist ut av de klassiska löpningarna och har på grund av regnrusket i Göteborg flyttats från i lördags till onsdagens tävlingar på Bro Park.. Distansen är i år ändrad till 3000 meter vilket gör att loppet är det styrkeprov det är menat att vara. I England rids St Leger över 2920 meter, men från början var distansen two miles, dvs 3200 meter.
sr5vitcrwvnw83strgq
Go On Carlras var tvåa i Dansk Derby och Dansk Oaks och blir tipsetta i Svenskt St Leger. Här med sin partner Nicolaj Stott. Foto: Burt Seeger

Mer historia: För 50 år sedan reds St Leger på Åbyfältet. Då segrade Sweet Mahrhu och slog då danske Faust som kom från seger i Norskt Derby. I år är tyvärr inte Stroxx Carlras med, historien kan inte upprepa sig, men vi har i alla fall nio svensktränade hästar, efter strykningen av Oaktree, redo att ta sig an både danskar och norrmän.

1 Red Diamond (Appel Au Maitre) tränas av Niels Pedersen i Danmark och rids av Rafael De Oliveira. Han har två segrar i enklare sällskap på Klampenborg varav en över 2400 meter. Han bevisade sitt tal senast som tvåa i en handicap. Går upp i klass, men kommer i form.

2 Suspicious Boy (Appel Au Maitre) tränas på Jägersro av Nina Lindberg Lensvik. Per-Anders Gråberg sitter upp i sadeln. Suspicious Boy var nia i Svenskt Derby och tia i Danskt Derby. Valacken kommer från seger i en handicap på Jägersro.

3 Alligate (Archipenko) är välstammad och uppfödd av Kirsten Rausing på Lanwades i England. Niels Petersen sköter träningen i Norge och den sent utvecklade skimmeln bör stå distansen. I sadeln sitter Carlos Lopez.

4 Mirach (Barocci) tränas av Patrick Wahl på Bro Park och i sadeln sitter Kevin Parkin. Mirach har inte startat över längre distans än 2100 meter och distansen är alltså ett frågetecken. Ifjol segrade Mirach i SM för tvååringar.

5 Oaktree (Toronado) tränas av Paul Fitzsimons på Jägersro. Oaktree har bara gjort en start och var då slagen många längder i en maidenlöpning. Det är frågetecken för resa, bana och distans.

6 Irish Action (Zoffany) kommer obesegrad efter två starter. Lennart Junior Reuterskiöld tränar på Jägersro och i sadeln ersätter Malin Holmberg Jacob Johansen. Irish Action tävlar i Stall Gransäters välkända färger och segrade i debuten över 1600 meter för att sedan gå ned i distans till 1200 meter. Fart finns, men nu är det en helt annan distans och det är första gången utanför Jägersro.

7 Fox Eye (Myboycharlie) trivs över lång distans, men är fortfarande maiden efter sju starter. Jessica Long tränar och Oliver Wilson står i byglarna.

8 Chatarina (Lawman) tränas av Lennart Junior Reuterskiöld och har redan en klassisk seger. Den togs i självaste Oaks och att Chatarina har klassen är det ingen tvekan om. Senast var hon ute på gräs för första gången och kom femma över opassande kort distans. Martin Rodriguez sitter i sadeln.

9 Pusjkin (Muhaarar) tränas av Francisco Castro och Elione Chaves sitter upp. Pusjkin har gjort det lysande på Jägersro och var två i Voter, fyra i Derbyt och tvåa i Hurricanelöpning. Han har visat sig stå distans bra, men det är debut på gräset.

10 Go On Carlras (Harzand) tränas av Rikke Rohbach Bonde på Klampenborg och i sadeln sitter Nicolaj Stott. Hon var tvåa i Danskt Derby och tvåa i Danskt Oaks. Hon är stark och rejäl och har näst högst handicaptal i fältet. Är man effektiv på Klampenborg är man förhoppningsvis effektiv på Bro Park.

11 Impact Of Bloom (Barocci) tränas av Patrick Wahl och har Sandro De Paiva i sadeln. Valacken trivs på gräset. Distansen är dessutom ett frågetecken.

12 Lot of Joy (Camelot) tränas av Wido Neuroth och sadeln sitter sonen Jan-Erik. Stall Perlens Lot of Joy är fortfarande maiden, men var tvåa i Oaks bakom Chatarina. Senast var hon ute i Norskt Derby och var då sexa. Det är andra starten på Bro Parks gräs. Banan bör således passa och hon löper som att hon står distansen.

13 Sam (Maxios) tog en enkel maidenseger senast på Jägersro. Shane Karlsson rider åt Chess Racing och tränar gör förstås Jessica Long. Sam har kämpat i mot årgångstopparna mest hela tiden och är den som stammässigt bör vara mest gynnad av dagens långa distans. Sam var nia i Danskt Derby.

14 Laguna Seca (Le Havre) tränas av Francisco Castro och i sadeln får Cornelia Hartsmar chansen. Laguna Seca har styrkan som främsta vapen och kommer från en imponerande tredjeplats i Hurricanelöpning, strax bakom stallkamraten Pusjkin. Det är debut på gräset och det är första gången Laguna Seca startar utanför Jägersro. Laguna Seca har aldrig varit sämre än trea och kämpar alltid hela vägen in i mål.

undefined