Nyheter

Svenskt Oaks, Altamira och Hurricane –härlig sport

Publicerad
Det är högsäsong inom galoppsporten och det är inte bara blomster-, utan också storloppstider. På söndag öppnar Jägersro Galopp portarna och på programmet hittar vi klassiska Svenskt Oaks, men också styrkeprovet Hurricanelöpning, Altamiralöpning och mycket mer.
tst7dvleaqbydbsx6ci
Fina och kapabla Askungen vinner Svenskt Oaks Trial under Per-Anders Gråberg. Ska hon ta hem huvudloppet Svensk Oaks också? Chansen är relativt god. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Styrkeprovet Hurricanelöpning över 2650 meter dirttrack ingår i Derbyserien och är inget lopp man kan komma till med halvform. Sex av sju hästar var ute i Svenskt Derby den 17 juli och det med blandade resultat. Bäst av alla gick tvåan Steinar som är gedigen som få. Han gjorde ett urstarkt lopp ute i spåren och blir inte lätt att tas med här och är högst rankad i fältet med handicaptal 88.  Det blir inte heller trean Downtown Leo som visade att han fixade lång distans och dirttrackbanan på Jägersro Galopp. Hans avslutning i derbyt var stark och känslan är att han kan bli mycket giftig här. Tin Win gjorde en bra insats som fyra, men räckte inte hela vägen i derbyt. Är inte borta här om han visar sin bästa sida. Röde Baronen hade det kämpigt i samma lopp och kom ingenstans på ett svårbemästrat underlag. Kan betydligt bättre. Den enda som inte startade i Svenskt Derby är starka Japanaja. Han gick i stället ut i Consolation och slutade där oväntat bara sexa. Nu är det upp till bevis. 

Klassiska Svenskt Oaks är också det ett styrkeprov över 2400 meter. Här har de treåriga stona som gillar distans sin stora chans att skriva in sig i historieböckerna. Den orutinerade, men fint stammade Roxette (e. Le Havre), vann Svenskt Derby Consolation i blott sin andra start i karriären under Jan-Erik Neuroth. Insatsen lovade mycket, men här blir det tuffare förstås. Tränarnestorn Wido Neuroth startat också Sugar Crust som tillhör outsiderskaran. Undantagsstoet Una Matina (e. Golden Horn) har stammen för att stå hela dagen och var ett av två ston som prövade lyckan mot hingstarna och valackerna i Svenskt Derby. Hon slutade femma, men såg inte helt bekväm ut på underlaget. Hon har redan vunnit ett klassiskt lopp i Svenskt 1000 Guineas och chansen är stor att hon får sin andra klassiska seger. Hon är högst rankad av alla (83). 

undefined

Una Matina stormar mot mål och vinner Svenskt 1000 Guineas tillsammans med Jacob Johansen. Tar hon hem en klassiker till i Svenskt Oaks? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Una Matina utmanas främst av hästen med det mäktiga namnet – Askungen. Hon är utan tvekan en farlig utmanare, står med det näst högsta handicaptalet (81), och segrade i Svenskt Oaks Trial över 2200 meter med fyra längder. Efter det loppet funderade tränare Nina Lindberg Lensvik om de skulle starta under Derbydagen, men så blev det inte och det var säkert klokt. 

– Jag tyckte nog att min häst skulle ha bra chans, berättade tränaren till Anders Engman på Sydsvenskan efter det loppet. 

Per–Anders Gråberg, som suttit i sadeln vid stoets samtliga tre segrar fyllde i:

– Hon lär sig varje gång och blir bättre och bättre. Jag tror att det fanns lite krafter kvar också, om någon kommit upp utvändigt så hade hon nog svarat.

Den enda deltagaren från ”Trial-loppet” är Patrick Wahls måltrea Champagne Eyes, men det här blir tuffare även om hon gillar distansen. 

Tränare Niels Petersen kan man aldrig räkna bort och det ska bli mycket spännande att se Crack The Sky på söndag. Stoet efter Nathaniel är bra – åtminstone på gräset. Det är nämligen tävlingsdebut på dirttrack och första gången på banan. Stallet skulle dock inte åka ner om hon inte tränade till belåtenhet på underlaget hemma i Oslo. Varningen är utfärdad. Det finns en hel drös med bra ston i fältet och Scarlett och Seattle Blossom måste nämnas med respekt.

Altamiralöpning över 1730 meter, ”korta Oaks”, ser ut att bli en repris av Malmö Stads Pris där den Wido Neuroth-tränade stjärnan Mystery Night (e. Night Of Thunder) står med minst tre ben i mål. Hon har handicaptalet 88 och är klasser bättre än motståndet. Victoria Kalejs var god tvåa i Derby Day Sprint och testar nu medeldistansen. Hon slåss om andraplatsen tillsammans med i första hand kapabla Trust Me, men det måste medges att det är öppet bakom dagens förmodligen största favorit. Det ena topploppet avlöser det andra denna sevärda dag.