Nyheter

Svenskt i Norsk Champion Hurdle

Publicerad
Tobias Hellgren tränar Ajas, en av de bättre hinderhästar vi sett i Sverige i modern tid, och segern i Champion Hurdle var inte oväntad. Hellgren kunde även glädja sig över att stallets Callawi tog andraplatsen.
Ajas_611
Ajas efter seger på Göteborg Galopp. Tobias Hellgren och Ulf Sjöberg flankerar Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Programenligt tog Somerville (e.Mark of Esteem) hand om ledningen under Christopher Roberts. Det var ett väl samlat fält som inte hade några problem med Easyfix-häckarna. Med som tvåa låg Steccando (e.Lawman) som är ett nytillskott på den skandinaviska hinderscenen. Hellgren hade flugit in franske hinderjockeyn Alain de Chitray för den här ritten på Ajas (e.No Risk At All)och fransmannen kunde ta det lugnt strax bakom ledarparet. In i sista kurvan började orken tryta för Somerville samtidigt som Steccando pressade sig till ledning. Ajas cantrade med utan problem och med de tre upploppshäckarna kvar förstod man att klockan var slagen för Ajas motståndare. Segern blev överlägsen och de Chitray behövde aldrig ens börja rida Ajas. 

Callawi (e.Pouvoir Absolu) visade fin styrka när han stod på bra och snodde andraplatsen från Steccando i sista steget.

Ulf Sjöberg äger både Callawi och Ajas under stallnamnet Hvitas Stjerna. Det är svårt att se Ajas förlora över häckarna framöver så länge han håller sig på våra breddgrader. Det går dock att misstänka att man gärna söker sig ned till Kontinenten under nästa år.